EUR: 332,50 Ft
CHF: 303,30 Ft
2019. szeptember 19., csütörtök
Vilhelmina

Belföld

Trambulin

Nem, nem a médiaátalakulásokról írok most. És még csak a kormányátalakulásról sem. Noha, persze, az egyszer fenn, egyszer lenn játéka teret engedhetne efféle asszociációknak, de nem. Nem. Nem és nem.

A trambulinról most egy két és fél éves, aranyfürtökkel tisztességgel ellátott örökvidám legényke jut eszembe, aki fittyet hányva a szülői aggódásokra meg a gyártók életkormeghatározására úgy pattog fel s alá a trambulinon, mintha neki találták volna ki.


Mindezt a sportáruház kiállított darabján, a családi napköziben és a baráti házaspár alternatív gyereknapján. Otthon meg a szülői franciaágyon, az elméletileg a vendégeknek szánt ülőgarnitúra foteljein. Föl és le. Popsira, talpra és be nem álló szájjal kommentálva a világ történéseit.

Mit tehet a szülő, amikor látja mindezt? Nyilván végigfut rajta, hogy vegyen egyet a kertbe – mert, mondjuk, a körülményeknek illendő ideálisnak lenniük, úgy is mint ház, kert, anyagi lehetőség –, ahol a lurkó kedvére ugrálhat március végétől október elejéig. Igen ám, csak ott a rettegés, a félsz. Mert nem lehetünk már vele a rugózó ketrecben, beütheti a fejét, rápopsizhat a vasrugókra et cetera, et cetera.


Közben meg olyan eleven a gyerek, hogy nincs a lakásnak egyetlen négyzetcentimétere sem, amit ne lakna be és szédítő mutatványaival ne hozakodna elő. Akkor nem féltjük? Dehogynem! Esett baja? Volt pillanat, amikor nem tudta kontrollálni magát? Nem.

Olyan ez, mint amikor – bárki mellett – 30 évnyi napi vezetés után az anyósülésen ülök. Bármilyen jó a sofőr, én úgy látom, hogy lemegyünk az útról, nekimegyünk a parkoló autónak és a többi.

Holott nem. Csak más szemszögből látom.

Bízni kell. Sofőrben és két és fél éves hiperaktív kiskölökben egyaránt.

És jöhet a trambulin!

Kapcsolódó Cikkek