2018. november 14., szerda
Aliz

Belföld

Trócsányi: Ma is az eszmék közötti összhangot kell keresni

Ezer évvel ezelőtt István király Európáról, hazáról, hagyományról és jövőről döntött, kereste közöttük a szintézist, az összhangot. Ma ugyanezt kell tenni, amikor Európa és országainak jövőjéről van szó – mondta az igazságügyi miniszter csütörtökön, a tárca augusztus 20. alkalmából rendezett kitüntetésátadó ünnepségén.

Trócsányi László a Budapesti Ügyvédi Kamara dísztermében tartott rendezvényen arról beszélt: ma is az eszmék, nézetek pluralizmusa, együttélése, vitája, ütközése a legfontosabb. Megannyi kép és elképzelés forog Európa és országai jövőjéről, ezek közül választani, netán újat megfogalmazni, ez nemzedékünk feladata – jelentette ki.


A miniszter kifejtette: ezer évvel ezelőtt István király kijelölte hazánk helyét Európa földrajzi és szellemi térképén. Több mint ezer év távlatából helyesen tette, de – hívta fel a figyelmet a miniszter – nem láthatott minden következményt előre.

“Mi sem látunk mindent tisztán: kiderült, az európai népek nem állnak készen, hogy feladják nemzeti létüket, kultúrájukat, intézményeiket egy föderalisztikus államért. De igaz az is, hogy szükség van közös intézményekre, hatáskörökre, jogharmonizációra, az unió jobb, észszerű fejlesztésére egy olyan világban, ahol Európa szerepe zsugorodik, de a nemzetállamok külön-külön nem állnak helyt. Ebben a helyzetben kell megtalálni a két gondolat szintézisét” – mondta Trócsányi László.


A miniszter kifejtette: a megoldás a két gondolat összhangja, a közösségi vívmányokra épülő európai vízióé és a nemzeti nagyságot hangsúlyozóé. Azt mondta, mindkettő szellemi örökségére szükség van, a nagyobb felelősségre és az az eszmék közötti párbeszédre Európa és országainak ügyeinek vitelében.

A miniszter a kitüntetetteknek arról is beszélt, hogy a gazdag hagyományokkal rendelkező, de élő, fejlődő magyar jog nemzeti kincs, Európa szellemi produktuma, és aki ehhez hozzájárul, megérdemli az elismerést és köszönetet.

Trócsányi László az ünnepségen a Magyar Érdemrend középkeresztje, a Magyar Érdemrend tisztikeresztje, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje, a Magyar Arany Érdemkereszt, a Magyar Ezüst Érdemkereszt, a Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetéseket, Deák Ferenc-díjat és miniszteri elismerő okleveleket adott át.

Kapcsolódó Cikkek

 • Mesterházy nekiment Karácsonynak

  Mesterházy nekiment Karácsonynak

  Bár még el sem kezdődött a kampány a jövő tavaszi Európai Parlamenti választásokra, az ellenzék hozza a formáját és kiújulni látszik a vita az önálló vagy közös indulásról.

 • Botkáék átverhették az Európai Uniót

  Botkáék átverhették az Európai Uniót

  Átverhette a Botka László vezette szocialista öönkormányzat az Európai Unió regionális döntéshozó szervét, permentesnek feltűntetve a később eldózarolt Mars téri piacnak helyet adó ingatlant, miközben a terület egyik résztulajdonával kapcsolatban pert folytattak.

 • Megint mellébeszélt a Jobbik

  Megint mellébeszélt a Jobbik

  Cégbírósági adatok szerint, a Jobbik állításával ellentétben mégiscsak dolgozott Sneider Tamás felesége a pártnak, 2016-os házasságkötésük után is.