2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona

Aktuális

Új Európát építene Orbán és Salvini

Ma Európában a legfontosabb kérdés a migráció – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Milánóban, Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel folytatott munkamegbeszélése után. A felek szerint a két ország közös érdeke, hogy az EP-választást követően „új bizottság és új Európai Parlament” legyen a migrációs probléma megoldásához.

Kölcsönös tisztelet és megbecsülés jellemezte Matteo Salvini, az olasz Liga kormánypárt vezetője és Orbán Viktor miniszterelnök keddi találkozóját, amelynek során a magyar kormányfő személyes hősének, sorstársának nevezte Salvinit, aki a tengeren állította meg a migrációt olyan határozottsággal, ahogy azt a magyar kormány tette 2015-ben az unió szárazföldi határán.

– Matteo Salvini vállalta azt a történelmi missziót, hogy a migrációt a tengeren is megállítsa, erre korábban egy tengerparti ország sem vállalkozott – közölte a miniszterelnök, aki úgy véli, az olasz politikus sikerén múlik Európa biztonsága. – Ez a bátorság tiszteletet ébreszt bennünk, Magyarország minden segítséget megad a határvédelemhez Olaszországnak – tette hozzá.


A két politikai vezető egyöntetűen úgy véli, hogy a májusi EP-választás után „nekünk új bizottságra és új Európai Parlamentre van szükségünk” a határvédelem és a migráció megállítása érdekében.

– Más, új szellemi alapokon álló Európára van szükségünk, és hogy milyen szövetségek jönnek létre, azt majd az EP-választás után lehet megmondani, most az a dolgunk, hogy minél több magyar és olasz szavazó szimpátiáját megnyerjük az új Európa megteremtéséhez – magyarázta Orbán Viktor.

Matteo Salvini szerint találkozójuk ennek az új Európának a megteremtéséhez vezető folyamat kezdete.

– A mi kormányaink által képviselt értékeket akarjuk a középpontba állítani, egyesítve energiáinkat a közös cél érdekében, a baloldali erők kizárásával – fogalmazott az olasz belügyminiszter, aki azt is kijelentette: ezeket az értékeket a jelenlegi, „Soros György finanszírozta” európai elit és a „mindenkori Macronok” is megtagadják.

Ugyanakkor Salvini a magyar kormány gazdaságpolitikáját is dicsérte, mert „bebizonyította, hogy egy ország növekedhet, befektethet költségvetési megszorítások nélkül”. Emlékeztetett: Magyarországon alacsony a munkanélküliség, nő a gazdaság, és az adórendszer is gazdaságserkentő. – Követendő példa az olasz kormány számára, amely most dolgozza ki költségvetését – fogalmazott Salvini.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek