2019. augusztus 20., kedd
István

Belföld

Új orvosi rendelő miatt hisztizik az ellenzék

Népszavazást is rendeztetett a kerepesi ellenzék, hogy megakadályozza a helyi egészségház építését, de mindhiába: az ósdi orvosi rendelő helyett újat terveznek a betegeknek. Ám az országos szinten is a politikai kerékkötő szerepét betöltő ellenzékiek így is három évvel elhúzták a projektet, és legalább hatmillióval megdrágították a beruházást.

Még Szigetvári Viktor Együtt-alelnök is megjelent tavaly év végén a kerepesi Aldi-parkolóban, hogy segítse a helyi képviselő, Gombkötő Róbert (Együtt–MSZP–DK–PM) aláírásgyűjtését, amellyel népszavazást kényszerítettek ki, hogy megakadályozzák a helyi egészségház felépítését. Akciójukat a helyi jobbikos képviselő, Víg János is támogatta.


Franka Tibor: az ellenzékiek megzavarták néhány kerepesi fejét Fotó: Mészáros Diána

– Ellenzéki képviselőink felhergeltek néhány „őskerepesit”, mondván: az építkezés miatt csökken a zöldterület, ráadásul a polgármester el akarja vinni a rendelőt Szilasligetre, mert onnan származik – elevenítette fel a Lokálnak a helyi cirkusz kezdetét Franka Tibor polgármester. A valaha Kerepestarcsa részét képező, öt éve önálló várossá vált, 12 ezer lakosú Kerepes Szilasliget városrészét a H8-as, gödöllői HÉV-vonal sínpárja választja el a város „régi” részétől. – Amióta az eszemet tudom, itt, nálunk – és Szilasligeten is – egy-egy családi házból kialakított, nemrég felújított, de így is méltatlan helyen fogadják orvosaink a betegeket. Ezért is vágtunk  bele az egész település lakosságát kiszolgáló egészségközpont építtetésébe, akkor, amikor a környező települések, Kistarcsa és Csömör egyaránt százmilliós pályázati pénzeket elnyerve alakították ki saját korszerű egészségügyi központjaikat – ismertette az előzményeket a városvezető. – Az ellenzéki képviselők azonban összegyűjtöttek 2200 aláírást egy népszavazás érdekében, bár később olyanról is hallottunk: sokan úgy írták alá, hogy csak annyit kérdeztek tőlük, „elégedettek-e a jelenlegi orvosi rendelővel, és ha igen, itt írják alá” – mesélte Franka.

A rétet most szinte senki semmire nem használja Fotó: Mészáros Diána

A népszavazás így is csúfosan megbukott, mert messze nem lett meg az érvényességhez szükséges szavazati küszöb: még annyian sem mentek el, ahányan aláírták a petíciót, ráadásul a többség az új rendelő megépítésével értett egyet.


A leendő egészségház teljesen belesimul majd a zöld környezetbe

– A képviselő-testület nagy többséggel megszavazta, hogy megépítsük a Zöld Liget Egészségközpontot. Csakhogy a népszavazás lebonyolítása több mint hatmillió forintjába került a városnak, és a késlekedéssel lemaradtunk azokról a pályázati pénzekről, amelyek akkor rendelkezésre álltak. Csak remélni tudom, hogy most is hozzájuthatunk majd hasonló forrásokhoz – összegezte Franka Tibor polgármester.

A régi rendelő a felújítás ellenére is méltatlan hely a betegápoláshoz Fotó: Mészáros Diána

Az általunk megkérdezett helybéliek sem nagyon tudják, miért fájt volna bárkinek, hogy a hatalmas rétből kikanyarítsanak egy darabot, hiszen az ottani zöldterületből alig valamit venne el a beruházás, amely az elképzelések szerint ráadásul ügyes építészeti megoldásokkal még meg is óvná az eredeti környezetet.

Fotó: Mészáros Diána

– Már az is késő lenne, ha most készen lenne az új egészségház – hangsúlyozta lapunknak egy helyi lakos, Andrási György, aki idős kora miatt egyre gyakrabban keresi fel az orvost. – Ez a hátsó udvar itt egy vicc, nem rendelő – szögezte le a férfi.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Óriási az érdeklődés az augusztus 20-i programokon

    Óriási az érdeklődés az augusztus 20-i programokon

    Rendkívüli események nélkül zajlanak az augusztus 20-ai rendezvények Budapesten, a programokra rekord számú látogatót várnak – közölte Kovács Zoltán államtitkár, az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője a Magyar ízek utcájában tartott sajtótájékoztatóján, Budapesten.

  • A NASA űrszondát küld a Jupiter Európé nevű holdjára

    A NASA űrszondát küld a Jupiter Európé nevű holdjára

    A NASA illetékesei megadták a hivatalos hozzájárulást ahhoz, hogy űrszondát küldjenek néhány év múlva a Jupiter Európé nevű holdjára, a jégkéreg borította holdat a lehető legnagyobb részletességgel akarják feltárni az amerikai űrkutatási hivatal tudósai.