EUR: 322,99 Ft
CHF: 286,29 Ft
2018. december 09., vasárnap
Natália

Egyéb Szekszárd

Új részleggel bővült a kórház

Július elsején elindult a Tolna Megyei Balassa János Kórházban, a krónikus belgyógyászati osztály részlegeként, egy 13 ágyas hospice részleg.

– Fontos volt, hogy a kórháznak legyen olyan ellátási részlege, ahol a végstádiumú, súlyos betegek ellátását tudják végezni a hospice szemléletének megfelelően – tájékoztatott Gliedné Tillmann Erzsébet, a Tolna Megyei Balassa János Kórház ápolási igazgatója.


13 ágy várja a betegeket, az újonnan kialakított hospice részlegen Illusztráció: Nagy Nándor

– Ez a projekt nagyon régi vágya volt a kórháznak, és nekem is személy szerint mint ápolási igazgatónak és mint a Méltósággal az út végén hospice alapítvány kuratóriumi elnökének. A hospice szemlélet részben a fizikai fájdalmak csökkentése, a lelki szenvedések enyhítése, a hozzátartozók támogatása és egyáltalán az a fajta emberi méltóság biztosítása, amit mindannyian elvárnánk magunknak, nemcsak az életünk folyamán, hanem az élet végén is. Mindezt meg tudjuk adni azoknak a betegeknek, akik ezt az ellátást igényelhetik vagy igénylik – részletezte Gliedné Tillmann Erzsébet.

Hozzátette, nagyon jó munkatársakat sikerült toborozni az új részlegre, és mindannyian elkötelezettek a hospice szemlélet mellett. Hangsúlyozta, hogy a hospice nemcsak a végstádiumban vagy az agónia állapotában történő ellátást jelent, hanem az orvostudomány mai állása szerint gyógyíthatatlannak minősített és további kezelést nem igénylő betegek ellátását is magában foglalja.


– Minden olyan beteg, aki úgy érzi, hogy ilyen stádiumban van, és szívesen jönne az osztályunkra gyógyulni vagy ellátást kapni, megkeresheti az osztályvezető főorvost, dr. Varga Évát. A főorvos asszony fogja mérlegelni a felvétel lehetőségét, hiszen részben más kórházi osztályokról veszünk át betegeket, részben háziorvos javaslatára, részben pedig a beteg vagy hozzátartozó kérésére. Ami nagyon fontos, és nagyon szeretném hangsúlyozni, hogy ez nem fizetős, elitista ellátást jelent. Ez azt jelenti, hogy itt a betegnek semmiféle anyagi hozzájárulása nem szükséges ahhoz, hogy erre az osztályra felvételt nyerjen. Egyedül az állapotának megfelelően a főorvos asszony fogja eldönteni, hogy a felvétel megtörténhet vagy sem, továbbá hogy van-e helyünk. Nagyon szeretnénk, hogy a betegek olyan ellátást kapjanak, amelyek segíthetik állapotuk javulását – zárta mondandóját az intézmény ápolási igazgatója.

A Méltósággal az út végén Hospice Alapítvány Szekszárd minden évben megrendezi a megyeszékhelyen a nárciszünnepet a végstádiumban lévő, haldokló, gyógyíthatatlan daganatos betegekért Fotó: Nagy Nándor

Címkék

Kapcsolódó Cikkek