2018. szeptember 21., péntek
Máté, Mirella

Belföld

Új, teljesen vak vakondfajt fedeztek fel kutatók

Egy eddig ismeretlen, gyakorlatilag vak európai vakondfajt azonosítottak német kutatók Bulgária délkeleti csücskén és Törökország európai részén, a Sztrandzsa (törökül: Istranca)-hegységben.

A Talpa martinorum 14 egyedének felfedezéséről a Bonn Zoological Bulletin című tudományos folyóiratban számoltak be szerdán a bonni Alexander Koenig Zoológiai Kutatómúzeum szakemberei.


Az újonnan leírt vakondfaj feje és törzse körülbelül 13 centiméter, a farok 3 centis, az állat súlya maximálisan 65 gramm. A bonni kutatók szerint a trákiai vakond különlegessége a zápfog sajátos szerkezete.

A közepes nagyságú vakondfaj szemnyílásait világos bőr borítja, ezért gyakorlatilag vak, eltérően a Közép-Európában honos közönséges vakondtól (Talpa europaea), amely képes látni – közölték a kutatók.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Juhász Andorra emlékezett az OBH

  Juhász Andorra emlékezett az OBH

  A bírósági történeti emlékek megőrzése és a hagyományápolás jegyében Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke tegnap ünnepélyesen megnyitotta a második alkalommal megszervezett Bíróságtörténeti Hetet…

 • Szingli szülők klubja Budapesten

  Szingli szülők klubja Budapesten

  Nyugtató zöld falak, puha fotelek és óriási üvegablakok fogadják a gyereküket egyedül nevelő szülőket az Egyszülős Központban Budapesten.

 • Spanyol agarakat mentettek magyarok

  Spanyol agarakat mentettek magyarok

  Sikeresen zárult a Hungarian Galgo Rescue Team (HGRT) spanyolországi mentőexpedíciója. A szervezet immár negyedik alkalommal indult útra olyan spanyol agarakért (galgok), akiket a február 1-én záruló vadászszezon végeztével kivégeznek, jobb esetben menhelybe küldenek.