EUR: 321,50 Ft
CHF: 281,63 Ft
2018. november 19., hétfő
Erzsébet

Belföld

Új, teljesen vak vakondfajt fedeztek fel kutatók

Egy eddig ismeretlen, gyakorlatilag vak európai vakondfajt azonosítottak német kutatók Bulgária délkeleti csücskén és Törökország európai részén, a Sztrandzsa (törökül: Istranca)-hegységben.

A Talpa martinorum 14 egyedének felfedezéséről a Bonn Zoological Bulletin című tudományos folyóiratban számoltak be szerdán a bonni Alexander Koenig Zoológiai Kutatómúzeum szakemberei.


Az újonnan leírt vakondfaj feje és törzse körülbelül 13 centiméter, a farok 3 centis, az állat súlya maximálisan 65 gramm. A bonni kutatók szerint a trákiai vakond különlegessége a zápfog sajátos szerkezete.

A közepes nagyságú vakondfaj szemnyílásait világos bőr borítja, ezért gyakorlatilag vak, eltérően a Közép-Európában honos közönséges vakondtól (Talpa europaea), amely képes látni – közölték a kutatók.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Gruevszki túl sokat tud Gyurcsányról?!

  Gruevszki túl sokat tud Gyurcsányról?!

  Sokat tudhat Gyurcsány Ferenc balkáni maffiakapcsolatairól, ezért igyekszik feltűnően távoltartania magát és elítélnie Nikola Gruevszki macedón ex-miniszterelenököt a baloldal bukott kormányfője – állítja a Ripost.

 • OLAF-os vádemelésben csúcstartók vagyunk

  OLAF-os vádemelésben csúcstartók vagyunk

  Bár az ellenzék és a baloldali sajtó folyamatosan azt mantrázza, hogy Magyarországon eltusolják a korrupciós ügyeket és a bíróságok is a kormány szekerét tolják, a valóság teljesen más, ugyanis az uniós átlagot meghaladóan emel vádat a magyar ügyészség az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) igazságügyi ajánlásai nyomán.

 • Csak kiszáll, és tudja, hogy verseny van

  Csak kiszáll, és tudja, hogy verseny van

  Overdose utódaként emlegetik a most hároméves Tour to Paris-t. A kiváló versenyló az egy évvel ezelőtti kvalifikációja óta minden versenyt megnyert itthon, amin indult.