EUR: 332,45 Ft
CHF: 304,52 Ft
2019. szeptember 16., hétfő
Edit

Külföld

Újabb erős földmozgás rázta meg Lombok szigetét

Újabb erős földrengés rázta meg csütörtökön az indonéziai Lombok szigetét, a 6,2-es erősségű földmozgásban több épület összeomlott – közölték szemtanúk, valamint a Délkelet-ázsiai Meteorológiai és Földtani Intézet.

Vasárnap egy 6,9-es erősségű földrengés történt a szigeten. A földmozgás áldozatainak száma a sziget katasztrófaelhárítási vezetője, Nyoman Sidekarya szerint csütörtökre 227-re emelkedett. A korábbi értesülések szerint legalább 131-en, más források szerint 164-en haltak meg, és több ezer ház megrongálódott.


Szemtanúk a Reuters hírügynökségnek elmondták, hogy a csütörtöki utórengés miatt az emberek pánikszerűen menekültek az utcára, és épületek dőltek romba. Alig egy hét alatt immár ez volt a harmadik nagyobb földrengés a térségben.

A vasárnapi katasztrófa a mentőszolgálatok szerint rendkívül pusztító volt, a mintegy 4700 négyzetkilométer területű szigeten egész falvak néptelenedtek el. Egyes helyekre a mentők négy napja nem jutottak el, házak tízezrei dőltek romba, és egyre kisebb az esély, hogy túlélőket találjanak.


Az országos katasztrófavédelem szóvivője, Sutopo Purwo Nugroho az AFP francia hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy csütörtökre legalább 1400-ra nőtt a súlyos sérültek száma, és 156 ezren voltak kénytelenek elhagyni otthonukat.

A helyi hatóságok, a központi kormány és civil szervezetek szervezik a bajbajutottak megsegítését, de bizonyos körzetekben – a sziget északi és keleti részeiben, amelyek közel estek a rengés epicentrumához, de távol a turisták látogatta területektől – a megrongálódott utak miatt nehéz elérni a katasztrófa sújtotta térségeket. Az indonéz vöröskereszt közölte, hogy tíz “mozgó” orvosi rendelőt telepített a sziget északi részére.

A világ legnépesebb muzulmán többségű országában két mecset is összeomlott Lombok északi részén.

A mintegy 17 ezer szigetből és szigetecskéből álló Indonézia a csendes-óceáni Tűzgyűrűn helyezkedi el, ahol gyakoriak a földmozgások.

Kapcsolódó Cikkek