EUR: 323,11 Ft
CHF: 286,07 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Sopron

Újra őrölhet a 350 éves Kárpáti-malom

Augusztus közepén az első adag búzát próbaként már megőrlik, szeptember 16-án pedig egész napos programmal várnak mindenkit a megújult Kárpáti-malomnál Sopronbánfalván. A malom több száz éves múlttal rendelkezik, hosszú évtizedek után lesz most ismét működőképes.

A Kárpáti-malom madártávlatból is szép látványt nyújt
Fotó: Kárpáti


– A malom keletkezését az 1600-as évek derekára tehetjük. Eredetileg különálló épület volt, alig pár méterre a Rák-patak medrétől, amely idővel egy későbarokk lakóépülettel bővült – kezdte dr. Kárpáti György, a jelenlegi tulajdonos, akit családi kötelékek fűznek a helyhez. – A malom akkori tulajdonosai közül nagyanyám 1908-ban férjhez ment Kárpáti Sándor zeneszerzőhöz. A tehetséges muzsikus jó barátságban volt a helyi kulturális élet jeles képviselőivel, így valóságos kulturális központ alakult ki. A társaságban gyakran megfordult Horváth József zeneiskola-igazgató, Horváth József és Mühl Aladár festőművész, Becht Rezső író és Csatkai Endre múzeumigazgató. A vízikerék 1949-ben forgott utoljára.


Finom-beállításokat is kellett végezni a több száz éves malmon
Fotó: Kárpáti


Kárpáti György elmesélte, hogy csaknem teljes gyermekkorát itt töltötte. Unokatestvéreivel, barátaival itt pecázott a malompatakban, bújócskázott az elhagyott malomépületben, úgyhogy a hely rendkívül közel áll a szívéhez.
– Esténként a petróleumlámpa fényénél régi családi történeteket hallgattunk a malomról, a molnárokról. Amikor édesapám kényszerűségből eladta a malmot, a mellette lévő, általa örökölt kert megmaradt. Miközben a gyerekeim felnőttek, már én meséltem nekik a malomról. Azután az egyik születésnapomon a feleségem meglepett. Születésnapi ajándékként azt javasolta, hogy vásároljuk vissza a malmot. Egy kikötése volt csupán: csak pályázati pénz költhető rá.

A következő napokban próbaképp megőrölik az első adag búzát
Fotó: Kárpáti


Amikor a malom kulcsa visszakerült a Kárpáti család kezébe, szomorú látvány fogadta őket. A fa alkatrészek java elkorhadt, vagy megette azokat a szú, a fém alkatrészek rozsdásak voltak, de megmaradtak. Kárpáti Györgynek a véletlen folytán sikerült megismerkednie Tamás Péter malomkutatóval. A fiatal gépészmérnök hobbija a régi vízimalmok felújítása, így elkezdődhetett a munka. Az évek során 500 köbméter törmeléket szállítottak el, nemrég pedig Erdélyországból érkezett egy igazi molnármester, Kerekes Zoltán aki „megvágta” a malomköveket és elvégezte a finombeállításokat.
– A következő napokban próbaként már megőröljük az első adag búzát. Ebből a lisztből augusztus 20-a tiszteletére talán kenyeret is süthetünk – mesélte a tulajdonos.


A Kárpáti-malomnak a jövőben több funkciója lesz
Fotó: Kárpáti


És hogy mi lesz a malom sorsa?
– Célunk kettős. Újjáélesztünk egy rendkívül értékes, párját ritkító ipari műemléket. Működni és őrölni fog a 350 éves vízimalom. Szeretnénk egy, a korábbi évszázadban már életre hívott kulturális központot létesíteni, ahol helyet kaphat egy soproni fotómúzeum a hajdani nagynevű soproni fotóművészek munkáinak bemutatásával. Vendéglátóegység is működhet, és vannak további tervek is. Szeptember 16-án az örökségvédelmi világnap keretében pedig egész nap várjuk az érdeklődőket a megújult vízimalomban – zárta szavait dr. Kárpáti György.

Kerekes Zoltán molnár Erdélyből érkezett a malom munkálataihoz
Fotó: Kárpáti

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.