EUR: 323,96 Ft
CHF: 287,55 Ft
2018. december 14., péntek
Szilárda

Külföld

Újranyithatják a marosvásárhelyi magyar nyelvű iskolát

Múlt pénteken megjelent a helyi hatóságok által tavaly felszámolt marosvásárhelyi magyar nyelvű római katolikus gimnázium újbóli megalapításáról, illetve ideiglenes akkreditálásáról szóló miniszteri rendelet.A rendeletet Valentin Popa oktatási miniszter írta alá. Az újraalakuló magyar tannyelvű intézmény a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium nevet veszi fel.

Az iskola működésének elkezdéséhez néhány lépés még hiányzik. Ki kell például nevezni az intézmény új igazgatóját, és megalakítani az igazgatói tanácsot. Második lépésben a helyi tanfelügyelőségnek kérvényeznie kell a jelenleg más iskolákban tanító pedagógusok áthelyezését, majd arról is rendelkeznie kell, hogy a más iskolákban tanuló diákok átiratkozhassanak az új intézménybe. Olyan gazdasági intézkedéseket is meg kell hozni, mint az adószám igénylése, a banki folyószámla nyitása, a hivatali pecsét elkészíttetése.


A marosvásárhelyi iskolaügy rendezését a magyar kormány is sürgette, az ügy megoldására Liviu Dragnea, a Romániában kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke több ízben ígéretet tett Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek. Amikor az ügy kirobbant, a magyar kormány azt is bejelentette, hogy megvétózza Romániának a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) való csatlakozását, és mindaddig fenn is tartja a vétót, amíg a probléma nem rendeződik.

További cikkek:


Kapcsolódó Cikkek