2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Külföld

Újranyithatják a marosvásárhelyi magyar nyelvű iskolát

Múlt pénteken megjelent a helyi hatóságok által tavaly felszámolt marosvásárhelyi magyar nyelvű római katolikus gimnázium újbóli megalapításáról, illetve ideiglenes akkreditálásáról szóló miniszteri rendelet.A rendeletet Valentin Popa oktatási miniszter írta alá. Az újraalakuló magyar tannyelvű intézmény a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium nevet veszi fel.

Az iskola működésének elkezdéséhez néhány lépés még hiányzik. Ki kell például nevezni az intézmény új igazgatóját, és megalakítani az igazgatói tanácsot. Második lépésben a helyi tanfelügyelőségnek kérvényeznie kell a jelenleg más iskolákban tanító pedagógusok áthelyezését, majd arról is rendelkeznie kell, hogy a más iskolákban tanuló diákok átiratkozhassanak az új intézménybe. Olyan gazdasági intézkedéseket is meg kell hozni, mint az adószám igénylése, a banki folyószámla nyitása, a hivatali pecsét elkészíttetése.


A marosvásárhelyi iskolaügy rendezését a magyar kormány is sürgette, az ügy megoldására Liviu Dragnea, a Romániában kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke több ízben ígéretet tett Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek. Amikor az ügy kirobbant, a magyar kormány azt is bejelentette, hogy megvétózza Romániának a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) való csatlakozását, és mindaddig fenn is tartja a vétót, amíg a probléma nem rendeződik.

További cikkek:


Kapcsolódó Cikkek

  • Száműznék a szőrmét Los Angelesből

    Száműznék a szőrmét Los Angelesből

    Betiltanák a szőrmetermékek többségének árusítását és előállítását a világ egyik divatközpontjának számító Los Angelesben, amely az eddigi legnagyobb amerikai város lenne, amely bevezeti a korlátozást.

  • A nap képe: Pusztító Florence

    A nap képe: Pusztító Florence

    Emelkedett az Egyesült Államok keleti partvidékén pusztító Florence trópusi vihar halálos áldozatainak száma, közben Észak-Karolinán tornádók söpörtek végig.