2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Zalaegerszeg

Vaduljunk be!

A hagyományokhoz híven  ismét megrendezik Zalaegerszegen a Vadpörkölt és Borfesztivált a belvárosban, szeptember 7–9-én.

A rendezvény védnöke gróf Széchenyi Zsigmondné Hertelendy Margit, a híres vadász-utazó és író zalai származású özvegye, dr. Kun Edit, a Nimród vadászújság lapigazgatója – ugyancsak zalai származású, ő volt 1989-ben Zala Szépe – és Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere.
A fesztivál második napján, szeptember 8-án 9 órától kerül sor a vadgasztronómiai főzőversenyre a belvárosban, de a rendezvény jellegéhez híven mindhárom napon lehet majd vadpörköltet kóstolni és vásárolni a „vadpörköltpontokon”.


Ún. vadpörkölt pontokon lehet majd kóstolni Fotó: Balogh Tamás

Azoknak, akik szívesen neveznének:
A vadételfőzés időpontja: 2018. szeptember 8., szombat 9 órától
A vadételfőzés helyszíne: Zalaegerszeg belvárosa, a Városháza előtti tér és a Kisfaludy utca, valamint a parkoló területe. A fő téma: az utánozhatatlan zalai erdő, Göcsej vidéke, a vad, a vadászat, a vadgasztronómia, az erdei gomba, az erdei gyümölcsök, a lekvár, a méz, a tökmagolaj és természetesen a zalai vendégszeretet, a zalaegerszegiek mosolya. A szokásos fesztiválelemek mellett a  hangsúly a vadászat értékeinek nagyközönség által való megismertetésére helyeződik. A szervezők maximum hatfős csapatok – 18. életévüket betöltött tagokkal – jelentkezését várják. Jelentkezni a jelentkezési lap és a nyilatkozat hiánytalan kitöltésével és visszajuttatásával – valamint zsűrizésre nevezett étel esetén a nevezési díj befizetésével – lehet. A dokumentumok itt érhetők el: http://www.zalaiteritek.com/435908329. Beküldési határidő: 2018. augusztus 19. éjfél.
A jelentkezési lapokat személyesen a Kvártélyház Dísz téri jegypénztárában, valamint online az alábbi e-mail-címre várják: [email protected]
A szervezők a következőket biztosítják:
– A főzéshez szükséges vadhús (5 kilogramm/csapat).
– A főzéshez szükséges gyújtós, tűzifa.
– Az aszfalt sérülését megakadályozó tűztér (magassága: 25 centiméter).
– Porral oltó készülék.
– Csapatonként egy sörgarnitúra (1 darab sörasztal és 2 darab sörpad).
– Szeméttároló edény.
– 3×3 méteres sátorrész (a teljes sátor métere 6×3 méter, egy sátor alatt két csapat).
– Vízvételi lehetőség lajtoskocsiból.
– Műanyag tányérból és evőeszközből összeállított egységcsomag (30 csomag/csapat).
– Kenyér (2 kilogramm/csapat).
A csapatoknak kell hozni:
– A vadhúson kívül szükséges további alapanyagok, fűszerek.
– Bogrács, valamint bográcstartó állvány (az állványnak alkalmasnak kell lennie, hogy a bográcsot aszfaltfelületen megtartsa), valamint az étel elkészítéséhez szükséges egyéb edények, kiegészítők.
– Gázon való főzésre is van lehetőség, de annak feltételeiről a csapatoknak maguknak kell gondoskodniuk.
A csapatok 8 órakor foglalhatják el helyüket, 8.30-kor egyeztetés a Városháza előtt a csapatvezetőkkel. Az ételek zsűrizése 12 órakor veszi kezdetét, a részvétel díjtalan, de akik zsűriztetni szeretnék az ételt, számukra a nevezési díj 5000 forint. Érdemes izgulni, mert a  zsűritagok szakértők a javából, a gasztronómia, a közélet, a vadásztársadalom prominensalakjai. Mindemellett a rendezvény jellegéhez illő öltözetet is díjazzák a szervezők.
Külön kérés, hogy a csapattagok és a díszítések illeszkedjenek a vadászati tematikához. Eredményhirdetés 15.30-kor a Városháza előtt. A rendezvényen a Kvártélyház Dísz téri jegypénztárában elővételben megváltott, illetve a vadfőzés napján a helyszínen árusított ebédjeggyel lehet az elkészült ételekből vásárolni, egy ebédjeggyel egy adag étel vásárolható. A rendezvény során az ebédjegyekből befolyt összeggel támogatott cél a Bogáncs Állatmenhely és zalaegerszegi gyermekjátszóterek fejlesztése.

 

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.