EUR: 332,47 Ft
CHF: 303,24 Ft
2019. szeptember 19., csütörtök
Vilhelmina

Egyéb Zalaegerszeg

Vaduljunk be!

A hagyományokhoz híven  ismét megrendezik Zalaegerszegen a Vadpörkölt és Borfesztivált a belvárosban, szeptember 7–9-én.

A rendezvény védnöke gróf Széchenyi Zsigmondné Hertelendy Margit, a híres vadász-utazó és író zalai származású özvegye, dr. Kun Edit, a Nimród vadászújság lapigazgatója – ugyancsak zalai származású, ő volt 1989-ben Zala Szépe – és Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere.
A fesztivál második napján, szeptember 8-án 9 órától kerül sor a vadgasztronómiai főzőversenyre a belvárosban, de a rendezvény jellegéhez híven mindhárom napon lehet majd vadpörköltet kóstolni és vásárolni a „vadpörköltpontokon”.


Ún. vadpörkölt pontokon lehet majd kóstolni Fotó: Balogh Tamás

Azoknak, akik szívesen neveznének:
A vadételfőzés időpontja: 2018. szeptember 8., szombat 9 órától
A vadételfőzés helyszíne: Zalaegerszeg belvárosa, a Városháza előtti tér és a Kisfaludy utca, valamint a parkoló területe. A fő téma: az utánozhatatlan zalai erdő, Göcsej vidéke, a vad, a vadászat, a vadgasztronómia, az erdei gomba, az erdei gyümölcsök, a lekvár, a méz, a tökmagolaj és természetesen a zalai vendégszeretet, a zalaegerszegiek mosolya. A szokásos fesztiválelemek mellett a  hangsúly a vadászat értékeinek nagyközönség által való megismertetésére helyeződik. A szervezők maximum hatfős csapatok – 18. életévüket betöltött tagokkal – jelentkezését várják. Jelentkezni a jelentkezési lap és a nyilatkozat hiánytalan kitöltésével és visszajuttatásával – valamint zsűrizésre nevezett étel esetén a nevezési díj befizetésével – lehet. A dokumentumok itt érhetők el: http://www.zalaiteritek.com/435908329. Beküldési határidő: 2018. augusztus 19. éjfél.
A jelentkezési lapokat személyesen a Kvártélyház Dísz téri jegypénztárában, valamint online az alábbi e-mail-címre várják: [email protected]
A szervezők a következőket biztosítják:
– A főzéshez szükséges vadhús (5 kilogramm/csapat).
– A főzéshez szükséges gyújtós, tűzifa.
– Az aszfalt sérülését megakadályozó tűztér (magassága: 25 centiméter).
– Porral oltó készülék.
– Csapatonként egy sörgarnitúra (1 darab sörasztal és 2 darab sörpad).
– Szeméttároló edény.
– 3×3 méteres sátorrész (a teljes sátor métere 6×3 méter, egy sátor alatt két csapat).
– Vízvételi lehetőség lajtoskocsiból.
– Műanyag tányérból és evőeszközből összeállított egységcsomag (30 csomag/csapat).
– Kenyér (2 kilogramm/csapat).
A csapatoknak kell hozni:
– A vadhúson kívül szükséges további alapanyagok, fűszerek.
– Bogrács, valamint bográcstartó állvány (az állványnak alkalmasnak kell lennie, hogy a bográcsot aszfaltfelületen megtartsa), valamint az étel elkészítéséhez szükséges egyéb edények, kiegészítők.
– Gázon való főzésre is van lehetőség, de annak feltételeiről a csapatoknak maguknak kell gondoskodniuk.
A csapatok 8 órakor foglalhatják el helyüket, 8.30-kor egyeztetés a Városháza előtt a csapatvezetőkkel. Az ételek zsűrizése 12 órakor veszi kezdetét, a részvétel díjtalan, de akik zsűriztetni szeretnék az ételt, számukra a nevezési díj 5000 forint. Érdemes izgulni, mert a  zsűritagok szakértők a javából, a gasztronómia, a közélet, a vadásztársadalom prominensalakjai. Mindemellett a rendezvény jellegéhez illő öltözetet is díjazzák a szervezők.
Külön kérés, hogy a csapattagok és a díszítések illeszkedjenek a vadászati tematikához. Eredményhirdetés 15.30-kor a Városháza előtt. A rendezvényen a Kvártélyház Dísz téri jegypénztárában elővételben megváltott, illetve a vadfőzés napján a helyszínen árusított ebédjeggyel lehet az elkészült ételekből vásárolni, egy ebédjeggyel egy adag étel vásárolható. A rendezvény során az ebédjegyekből befolyt összeggel támogatott cél a Bogáncs Állatmenhely és zalaegerszegi gyermekjátszóterek fejlesztése.

 

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

    Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

    Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.