EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Szeged

Valami bűzlik Szeged belvárosában

Szeged több belvárosi utcáján láthatunk virágokat a kocsikon, az utcán és az úttesten is. Ez azonban nem az a virágeső, amely ábrándjainkban megjelenik, a japánakácvirágok a pocsolyákba belerohadva büdösödnek, az utcán pedig csúsznak, így biciklivel lehetetlen rajtuk közlekedni.

Törvényerejű rendeletben van rögzítve, hogy minden ingatlantulajdonosnak a portája előtt a ház szélességében fel kell takarítania az utcát. De a jogszabály mást-mást kötelez az út, a parkoló, a zöldsáv és a járda takarítására. Valahol elcsúszhatott a dolog, ugyanis a Hajnóczy és a Gogol utcában a japánakác lehullott virágai rengeteg kellemetlenséget, nem utolsósorban bűzt hagynak maguk után a berohadt pocsolyákban.


A járda takarítása az ingatlantulajdonosok dolga lenne

A rothadó virágzatnak kellemetlen szaga van

 

Megkerestük Makrai Lászlót, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. ügyvezető igazgatóját, aki elmondta, hogy rájuk csupán az úttest középső sávjának, illetve a járdát és parkolósávot összekötő zöldsávnak a takarítása tartozik.

Az úttestet csak akkor takarítjuk, ha szükséges – összegezte, a takarítás pedig általában éjszaka történik.


Mindenkinek a saját portája előtt kellene feltakarítani, és akkor megoldódnának a gondok. Az emberek kilencvenkilenc százalékban szeretik kiélvezni a fák és a növények adta szociális „szolgáltatásokat”, gondolok itt az árnyékra, ehhez pedig vállalni kell azt az egy százalék rosszat, amit most az akácok a virágaik hullatásával okoznak – vonta le a következtetést az igazgató.

Pedig a Hajnóczy utcában szinte tarthatatlan az állapot. Ottjártunkkor egy férfi sepregette a lehullott japánakácvirágokat, azonban szerinte senki más nem takarít. A parkoló kátyúiban a nagy esők után megállt a víz, azokban pedig a virágok irtózatosan büdösek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.