2019. szeptember 16., hétfő
Edit

Egyéb Szeged

Valami bűzlik Szeged belvárosában

Szeged több belvárosi utcáján láthatunk virágokat a kocsikon, az utcán és az úttesten is. Ez azonban nem az a virágeső, amely ábrándjainkban megjelenik, a japánakácvirágok a pocsolyákba belerohadva büdösödnek, az utcán pedig csúsznak, így biciklivel lehetetlen rajtuk közlekedni.

Törvényerejű rendeletben van rögzítve, hogy minden ingatlantulajdonosnak a portája előtt a ház szélességében fel kell takarítania az utcát. De a jogszabály mást-mást kötelez az út, a parkoló, a zöldsáv és a járda takarítására. Valahol elcsúszhatott a dolog, ugyanis a Hajnóczy és a Gogol utcában a japánakác lehullott virágai rengeteg kellemetlenséget, nem utolsósorban bűzt hagynak maguk után a berohadt pocsolyákban.


A járda takarítása az ingatlantulajdonosok dolga lenne

A rothadó virágzatnak kellemetlen szaga van

 

Megkerestük Makrai Lászlót, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. ügyvezető igazgatóját, aki elmondta, hogy rájuk csupán az úttest középső sávjának, illetve a járdát és parkolósávot összekötő zöldsávnak a takarítása tartozik.

Az úttestet csak akkor takarítjuk, ha szükséges – összegezte, a takarítás pedig általában éjszaka történik.


Mindenkinek a saját portája előtt kellene feltakarítani, és akkor megoldódnának a gondok. Az emberek kilencvenkilenc százalékban szeretik kiélvezni a fák és a növények adta szociális „szolgáltatásokat”, gondolok itt az árnyékra, ehhez pedig vállalni kell azt az egy százalék rosszat, amit most az akácok a virágaik hullatásával okoznak – vonta le a következtetést az igazgató.

Pedig a Hajnóczy utcában szinte tarthatatlan az állapot. Ottjártunkkor egy férfi sepregette a lehullott japánakácvirágokat, azonban szerinte senki más nem takarít. A parkoló kátyúiban a nagy esők után megállt a víz, azokban pedig a virágok irtózatosan büdösek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.

 • Esőben is jót főztek

  Esőben is jót főztek

  A dél-budai görög katolikusok csapata is főzött az első DunaFok szabadidőparkban tartott lecsófesztiválon.