EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Hódmezővásárhely

Változik a hulladékszállítás

A kommunális hulladékot a felgyői hulladéklerakó helyett ezentúl a vásárhelyi lerakóba szállítják. Ezzel évente közel 50 millió forintot takarít meg az önkormányzat.

Azzal, hogy nem Felgyőre, hanem Hódmezővásárhelyre hordják hétfőtől a kommunális hulladékot, 48 millió forintot tud megtakarítani a hulladékszállító cég. Emellett a járművek károsanyag-kibocsátása, így a város ökológiai lábnyoma is jelentősen csökken. A változás csak a kommunális hulladék szállítását érinti, a szelektívet nem.


A helyhatóság is megtesz mindent azért, hogy minél tisztább legyen a környezet. A közterületi kukákat felújítják, újakat helyeznek ki, igyekeznek formálni a vásárhelyi lakosság gondolkodását.

A pénzügyi megtakarítás mellett az új rendszer negatívuma, hogy a hódmezővásárhelyi telepen a kommunális hulladék átválogatására nem lesz lehetőség. Felgyőn a 10 ezer tonna hulladékból kétezer tonna hasznosítható anyagot nyertek ki.

– Ezért nagyon fontos számunkra, hogy a hódmezővásárhelyi emberek az eddiginél is sokkal figyelmesebben gyűjtsék a szelektív hulladékot. Az eddigieknél is komolyabban fogunk bírságolni, ha valaki nem megfelelően használja a szelektív edényeket és a gyűjtőszigeteket nem rendeltetésszerűen használja, továbbá illegálisan helyez el hulladékot vagy a közterületen szemetel.


 

Dr. Kovács Pál, a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt. pénzügyi és szolgáltatási igazgatója

A szelektív hulladékgyűjtő edényzetekbe, azaz a sárga fedeles kukákba elhelyezhető az étel- és italmaradékoktól, szennyeződésektől megtisztított papír, műanyag, tetrapak csomagolóanyag, valamint kisebb fémtárgyak – fejtette ki dr. Kovács Pál, a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt. pénzügyi és szolgáltatási igazgatója. Hozzátette, nem szabad a szelektíves edénybe tenni üveget, veszélyes hulladékot, elektronikai hulladékot és építési törmeléket. A köztisztaság és a hulladékgyűjtés szabályai elleni vétségért 15 és 50 ezer forint közötti bírság szabható ki.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.