EUR: 325,87 Ft
CHF: 296,51 Ft
2019. július 24., szerda
Kinga, Kincső

Egyéb Hódmezővásárhely

Változik a hulladékszállítás

A kommunális hulladékot a felgyői hulladéklerakó helyett ezentúl a vásárhelyi lerakóba szállítják. Ezzel évente közel 50 millió forintot takarít meg az önkormányzat.

Azzal, hogy nem Felgyőre, hanem Hódmezővásárhelyre hordják hétfőtől a kommunális hulladékot, 48 millió forintot tud megtakarítani a hulladékszállító cég. Emellett a járművek károsanyag-kibocsátása, így a város ökológiai lábnyoma is jelentősen csökken. A változás csak a kommunális hulladék szállítását érinti, a szelektívet nem.


A helyhatóság is megtesz mindent azért, hogy minél tisztább legyen a környezet. A közterületi kukákat felújítják, újakat helyeznek ki, igyekeznek formálni a vásárhelyi lakosság gondolkodását.

A pénzügyi megtakarítás mellett az új rendszer negatívuma, hogy a hódmezővásárhelyi telepen a kommunális hulladék átválogatására nem lesz lehetőség. Felgyőn a 10 ezer tonna hulladékból kétezer tonna hasznosítható anyagot nyertek ki.

– Ezért nagyon fontos számunkra, hogy a hódmezővásárhelyi emberek az eddiginél is sokkal figyelmesebben gyűjtsék a szelektív hulladékot. Az eddigieknél is komolyabban fogunk bírságolni, ha valaki nem megfelelően használja a szelektív edényeket és a gyűjtőszigeteket nem rendeltetésszerűen használja, továbbá illegálisan helyez el hulladékot vagy a közterületen szemetel.


 

Dr. Kovács Pál, a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt. pénzügyi és szolgáltatási igazgatója

A szelektív hulladékgyűjtő edényzetekbe, azaz a sárga fedeles kukákba elhelyezhető az étel- és italmaradékoktól, szennyeződésektől megtisztított papír, műanyag, tetrapak csomagolóanyag, valamint kisebb fémtárgyak – fejtette ki dr. Kovács Pál, a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt. pénzügyi és szolgáltatási igazgatója. Hozzátette, nem szabad a szelektíves edénybe tenni üveget, veszélyes hulladékot, elektronikai hulladékot és építési törmeléket. A köztisztaság és a hulladékgyűjtés szabályai elleni vétségért 15 és 50 ezer forint közötti bírság szabható ki.

Kapcsolódó Cikkek