2018. december 14., péntek
Szilárda

Egyéb Nagykanizsa

Veszélyes is lehet a szüret

A kánikulai időjárás miatt a szokottnál korábban kezdődött a szüret Zalában, a megye egyes részen már megkezdték a munkát. Ez az időszak – különösen a borkészítés – fokozottan veszélyes, figyelmeztet a katasztrófavédelem.

– Évente körülbelül tucatszor riasztják országosan a tűzoltókat mustgáz miatt, és sajnos nincs olyan esztendő, hogy valaki ne veszítené életét ilyen balesetben – bocsátja előre Cseresnyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.


– A mustgáz nem más, mint a must erjedése során keletkező szén-dioxid – folytatja a szakember. – Ez a gáz színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb, zárt térben a levegőt kiszorítva, a padlótól kezdve tölti fel a helyiséget. A közhiedelemmel ellentétben ez a gáz nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt, aki mustgázzal teli zárt helyen tartózkodik, oxigénhiányos állapotba kerül. Ez szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül pedig fulladásos halált okozhat.

A legjobb, ha érzékelők kerülnek a pincékbe (Fotó: ZMKI)

– A mustgázzal kapcsolatos pincebalesetek egy kis odafigyeléssel megelőzhetők. A borospincét üzemeltetők gondoskodjanak a pincék szellőztetéséről, a hordókat pedig, ha lehet, igyekezzenek nagy térben és egymástól távol elhelyezni. A legjobb megoldás a balesetek megelőzésére, ha a borospincékbe szén-dioxid-érzékelők kerülnek –  szögezi le a szóvivő.


– Mindemellett alkalmazható a jól ismert gyertyás módszer is, csak nem a közhiedelemben ismert változatban. Ha a pincében a szén-dioxid-koncentráció eléri a tíz százalékot, már eszméletvesztést, később pedig fulladásos halát okozhat. A gyertyaláng ezzel szemben csak tizennégy százalékos mustgáz-koncentrációnál alszik ki. Ezért az égő gyertyát ne kézben tartva, hanem egy rúdhoz rögzítve, derékmagasság alatt tartva menjenek le a pincébe – figyelmeztet Cseresznyés Dániel. Ha a gyertya lángja kialszik, nincs elegendő oxigén a helyiségben, ezért azonnal el kell hagyni a pincét.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.