EUR: 322,98 Ft
CHF: 285,61 Ft
2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Egyéb Nagykanizsa

Veszélyes is lehet a szüret

A kánikulai időjárás miatt a szokottnál korábban kezdődött a szüret Zalában, a megye egyes részen már megkezdték a munkát. Ez az időszak – különösen a borkészítés – fokozottan veszélyes, figyelmeztet a katasztrófavédelem.

– Évente körülbelül tucatszor riasztják országosan a tűzoltókat mustgáz miatt, és sajnos nincs olyan esztendő, hogy valaki ne veszítené életét ilyen balesetben – bocsátja előre Cseresnyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.


– A mustgáz nem más, mint a must erjedése során keletkező szén-dioxid – folytatja a szakember. – Ez a gáz színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb, zárt térben a levegőt kiszorítva, a padlótól kezdve tölti fel a helyiséget. A közhiedelemmel ellentétben ez a gáz nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt, aki mustgázzal teli zárt helyen tartózkodik, oxigénhiányos állapotba kerül. Ez szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül pedig fulladásos halált okozhat.

A legjobb, ha érzékelők kerülnek a pincékbe (Fotó: ZMKI)

– A mustgázzal kapcsolatos pincebalesetek egy kis odafigyeléssel megelőzhetők. A borospincét üzemeltetők gondoskodjanak a pincék szellőztetéséről, a hordókat pedig, ha lehet, igyekezzenek nagy térben és egymástól távol elhelyezni. A legjobb megoldás a balesetek megelőzésére, ha a borospincékbe szén-dioxid-érzékelők kerülnek –  szögezi le a szóvivő.


– Mindemellett alkalmazható a jól ismert gyertyás módszer is, csak nem a közhiedelemben ismert változatban. Ha a pincében a szén-dioxid-koncentráció eléri a tíz százalékot, már eszméletvesztést, később pedig fulladásos halát okozhat. A gyertyaláng ezzel szemben csak tizennégy százalékos mustgáz-koncentrációnál alszik ki. Ezért az égő gyertyát ne kézben tartva, hanem egy rúdhoz rögzítve, derékmagasság alatt tartva menjenek le a pincébe – figyelmeztet Cseresznyés Dániel. Ha a gyertya lángja kialszik, nincs elegendő oxigén a helyiségben, ezért azonnal el kell hagyni a pincét.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.