2019. február 18., hétfő
Bernadett

Egyéb Nyíregyháza

VIDOR-ra hangolva

A VIDOR alatt a nagyszínpadon Ádám almáitól indulunk, majd Rivaldafénybe kerülnek a Lóvatett lovagok, A hattyú, sőt Az oroszlán télen; Volpone is megtudhatja, milyen a Játék a kastélyban, ahol Az üvegcipő gazdájának azt mondják majd: Legyen a feleségem!

Olyan kiváló teátrumok mutatják be ezeket a vígjátékokat, mint a Radnóti, az Örkény, a kaposvári Csiky Gergely vagy a Vígszínház. Ádám egy közmunkára ítélt neonáci, akit Iván, a hitbuzgó pap szeretne megtéríteni. A Radnóti Színház fekete komédiájában kemény csata kezdődik a jó és a rossz között, ami a nézők rekeszizmait és könnyzacskóit is igénybe veszi. A Rivaldafény című tragikomédiában az Örökzöld nevű, járókeretes anyókákból (épp hogy) álló dalárda jubileumi koncertjét ünnepli. Kiderül, a fókuszba helyettük ezután a Chanel-lány kerül, aki lényegesen dekoratívabb, mint a kaposvári színház matrónákat alakító férfiszínészei. A Vígszínház lóvá tett lovagjai megfogadják, az élvezetek helyett három éven át a tudománynak szentelik az életüket. A baj akkor kezdődik, amikor arra vetődik a francia királylány három udvarhölgyével.


A 2018-as VIDOR színházi versenyprogram egyik előadás: Rivaldafény (A Chanel-lány)

Hogyan lehet visszajuttatni a hatalomba a pikszisből kiesett dinasztiát? Házasság révén, ám ahhoz be kell cserkészni a Monarchia trónörökösét. Sikerül? Megtudjuk Molnár Ferenc A hattyú című komédiájából, amit az Örkény Színház ad elő. Az Orlai Produkcióban játszott, Az oroszlán télen című eladásból kiderül, milyen hatalmi játszmák folyhattak egy angol királyi családban. Gálffi László és Hernádi Judit személye garancia a sikerre. A pénzéhség komédiája a Volpone. A Jordán Tamás által alakított címszereplő haldoklást színlelve szeretné megtudni, kik pályáznak a vagyonára. Kiderül, mindenki bármilyen őrültségre rávehető. Megmenthető-e a bemutatni kívánt operett, ha a komponista menyasszonya kibékül egykori szerelmével? A két színműíró barát nem kíméli dús fantáziáját a cél érdekében a Játék a kastélyban miskolci előadásában.

Egy cseléd és egy panziótulajdonos-nő lábára is illik az üvegcipő, de megtalálja-e őket a herceg? Két „zavart” férfi is birtokolja a cipellőket, de észreveszik-e, kinek kell a lábára húzni? Miért találunk olyan nehezen egymásra? A dunaújvárosi színház Az üvegcipő című vígjátékából talán rájöhetünk. Utolsóként a Játékszín lép a nagyszínpadra a Legyen a feleségem! című komédiával. Amerikából érkezik a házasságpárti nagyfőnök Londonba, ahol a Nagy Sándor alakította brókernek prezentálnia kell egy feleséget néhány órácskára. A befutó a Kovács Patrícia által játszott bejárónő, aki ha nem is olyan szép, de legalább otthonosan mozog a tisztítószerpiacon.


Kapcsolódó Cikkek