EUR: 331,08 Ft
CHF: 302,08 Ft
2019. szeptember 15., vasárnap
Enikő, Melitta

Külföld

Viharok miatt megszakította útját a Csendes-óceánt átszelő hosszútávúszó

Csaknem két hónap, az út mintegy tizede, 800 kilométer megtétele után kénytelen volt visszatérni Japánba Benoit Lecomte francia-amerikai építész és extrémsportoló, aki a világon elsőként akarja átúszni a Csendes-óceánt.

Az 51 éves férfi és az őt kísérő hajó Jokohama kikötőjében várja az idő jobbra fordulását. Csapatának közlése szerint a visszafordulási kényszer egyáltalán nem szegte kedvét az extrémúszónak.


Az expedíció útját nyomon követő internetes portál, a Seeker beszámolója szerint az úszó és csapata a vártnál is több műanyaghulladékot talált a Csendes-óceánon, ami tovább erősítette eltökéltségüket a veszélyes átkelésre.

Lecomte akar lenni az első úszó, aki Japánból San Franciscóig úszik, vállalkozását hét éve készítette elő, háttérbe szorítva munkáját is. Becslése szerint az úszás hat-nyolc hónapot vesz igénybe.


Az sportembert részben kalandvágy, részben tudományos érdeklődés vezeti: nyolctagú kísérőcsapatával egy sor tengeri kutatási programot akar végezni, hogy felhívják a figyelmet az óceán szennyezettségére.

Lecomte június 5-én indult Japán keleti partjaitól, a Csiba prefektúrában fekvő Csosi halászkikötőből, ahonnan 1991-ben a honfitársa, Gerard d’Aboville szállt vízre, hogy egyedül átevezzen a Csendes-óceánon. Az óceánban a cápák és a bénulást okozó medúzák is komoly veszélyt jelentenek számára, de a Texasban élő építészt ez nem nyugtalanítja.

A sportember napi nyolc óra úszással 8000 kalóriát éget el. A nap többi részében pihen, alszik és eszik a 20 méter hosszú Discoverer kísérőhajón.

Amikor 1998-ban átúszta az Atlanti-óceánt, megígérte magának, hogy “soha többé” nem vállalkozik ilyen őrült kalandra, de az után, hogy családot alapított, úgy érezte, a Csendes-óceánnal is meg kell próbálkoznia.

Lecomte 27 tudományos szervezet, köztük a NASA számára gyűjt adatokat az óceánról és az emberi fizikumról.

Úszás közben a testén visel egy olyan készüléket, amely radioktaivitást mér, hogy feltérképezze a fukusimai nukleáris baleset hatását.

Útvonala átvezet a Texas-méretű Csendes-óceáni szemétszigeten, amely Hawaii és Kalifornia között lebeg a vízben.

Kapcsolódó Cikkek

  • Európa meggyengült Juncker alatt

    Európa meggyengült Juncker alatt

    Meggyengült Európa az elmúlt öt évben Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének a tevékenysége alatt – mondta Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője szombat este az M1 aktuális csatornán.

  • Így kötne békét az afgán kormány a tálibokkal

    Így kötne békét az afgán kormány a tálibokkal

    Az afgán kormány csak a szeptember 28-ra meghirdetett elnökválasztást követően hajlandó megfontolni egy “legitim” békekötést a tálib lázadókkal – közölte szombaton az afgán elnök szóvivője.