EUR: 322,06 Ft
CHF: 285,23 Ft
2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Székesfehérvár

Világszintű főzőcske

Adamek Balázs séf és Murányi Mercédesz commis a világ legjobbjai között
Tizedik helyen végzett a Global Chefs Challenge 2018-as malajziai világdöntőjében Adamek Balázs séf és segítője, Murányi Mercédesz commis. A versenyt közel öt hónapos felkészülés előzte meg, amit mentoruk, Volenter István felügyelt.

Adamek Balázs és Murányi Mercédesz közel öt hónapi készült a világversenyre Fotó: Csárdás Ferenc

Adamek Balázs, a fehérvári Diófa Vendéglő séfje és Murányi Mercédesz – aki a 67 Étterem és Bistro konyháján dolgozik – egészen addig nem ismerte egymást, amíg Volenter István fel nem vetette az ötletet, hogy jelentkezniük kellene a Global Chefs Challenge szakácsversenyre.
– Malajziában nem is hitték el, hogy az ismeretségünk ilyen új – magyarázza mosolyogva Mercédesz, aki Balázzsal együtt mesélt lapunknak a július 11-e és 14-e között megrendezett világversenyről, amelyen húsz nemzet képviseltette magát.

A fogásokat előre maghatározott alapanyagokkal kellett elkészítenünk Fotó: Csárdás Ferenc


– Még tavaly októberben volt a kelet-európai selejtező Prágában, amelyen 12 csapat mérettette meg magát és csak az első jutott tovább a döntőbe, azaz mi. Ott egy háromfogásos menüt kellett elkészíteni, hat főnek – magyarázza Balázs, aki rögtön hozzáteszi: a döntőben már nagyobbak voltak az elvárások, egy úgynevezett fine dining menüsort kellett a zsűri elé vinni, amely négy fogásból állt és hat helyett most tizenkét főre kellett főzniük. A megmérettetésre öt órát kaptak, amit ügyesen ki is tudtak használni.

A zsűri az ízeken és a kivitelezésen túl a konyhai munkát is értékelte Fotó: Csárdás Ferenc

– A fogásokat előre meghatározott alapanyagokból kellett elkészítenünk, ilyen volt a Kaluga Queen kaviár, a Sterling fehér halibut, a holland borjúkaraj, a két különböző Dilmah tea és a svájci csokoládé. Ezeknek a listáját már a versenykiíráskor meghatározták, tehát volt időnk gyakorolni: közel 15 alkalommal készítettük el a megálmodott menüt – mondja Mercédesz.

Ezúttal tizenkét főre kellett főznie a kétszemélyes csapatnak Fotó: Csárdás Ferenc


A sok gyakorlás ellenére sem volt problémamentes a felkészülés, ugyanis a meghatározott alapanyagok között volt olyan, amelyet nem is tudtak beszerezni, vagy csak az utolsó pillanatban. De ennek ellenére is megállták a helyüket a szakemberek a Malajziában.

Adamek Balázsnak és Murányi Mercédesznek egy négy fogásos fine dining menüt kellett elkészíteniük Fotó: Csárdás Ferenc

– Az, hogy belevágtunk ebbe a versenybe, több szempontból is fontos: láttuk, hogyan zajlik egy ilyen világverseny, és nem mellesleg eljutottunk Malajziába. Hozzá kell tennem: minden zökkenőmentesen zajlott a Malajziai Magyar Nagykövetségnek és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetségnek köszönhetően. Aztán ami ennél is lényegesebb: rengeteget tanultunk. A gasztronómia is fejlődik, vannak trendek, és ezek megismerésére nincs jobb alkalom egy ilyen versenynél, sőt kihívásnak sem volt utolsó. Örülünk, hogy meg tudtuk valósítani az elképzeléseinket, mindennel időben kész lettünk. A 10. helyezés – ahogy azt a zsűri is elmondta – annak a számlájára írható, hogy sokkal több ízt vonultattunk fel a kelleténél, a bírálóbizottság jobban díjazta az egyszerűbb, letisztult tányérokat – vélekedik a séf, aki szerint ez nem tántorítja el kétszemélyes csapatukat: ha lesz rá lehetőségük, a jövőben is hasonlóan színvonalas versenyeken szeretnék képviselni hazánkat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.