EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Székesfehérvár

Világszintű főzőcske

Adamek Balázs séf és Murányi Mercédesz commis a világ legjobbjai között
Tizedik helyen végzett a Global Chefs Challenge 2018-as malajziai világdöntőjében Adamek Balázs séf és segítője, Murányi Mercédesz commis. A versenyt közel öt hónapos felkészülés előzte meg, amit mentoruk, Volenter István felügyelt.

Adamek Balázs és Murányi Mercédesz közel öt hónapi készült a világversenyre Fotó: Csárdás Ferenc

Adamek Balázs, a fehérvári Diófa Vendéglő séfje és Murányi Mercédesz – aki a 67 Étterem és Bistro konyháján dolgozik – egészen addig nem ismerte egymást, amíg Volenter István fel nem vetette az ötletet, hogy jelentkezniük kellene a Global Chefs Challenge szakácsversenyre.
– Malajziában nem is hitték el, hogy az ismeretségünk ilyen új – magyarázza mosolyogva Mercédesz, aki Balázzsal együtt mesélt lapunknak a július 11-e és 14-e között megrendezett világversenyről, amelyen húsz nemzet képviseltette magát.

A fogásokat előre maghatározott alapanyagokkal kellett elkészítenünk Fotó: Csárdás Ferenc


– Még tavaly októberben volt a kelet-európai selejtező Prágában, amelyen 12 csapat mérettette meg magát és csak az első jutott tovább a döntőbe, azaz mi. Ott egy háromfogásos menüt kellett elkészíteni, hat főnek – magyarázza Balázs, aki rögtön hozzáteszi: a döntőben már nagyobbak voltak az elvárások, egy úgynevezett fine dining menüsort kellett a zsűri elé vinni, amely négy fogásból állt és hat helyett most tizenkét főre kellett főzniük. A megmérettetésre öt órát kaptak, amit ügyesen ki is tudtak használni.

A zsűri az ízeken és a kivitelezésen túl a konyhai munkát is értékelte Fotó: Csárdás Ferenc

– A fogásokat előre meghatározott alapanyagokból kellett elkészítenünk, ilyen volt a Kaluga Queen kaviár, a Sterling fehér halibut, a holland borjúkaraj, a két különböző Dilmah tea és a svájci csokoládé. Ezeknek a listáját már a versenykiíráskor meghatározták, tehát volt időnk gyakorolni: közel 15 alkalommal készítettük el a megálmodott menüt – mondja Mercédesz.

Ezúttal tizenkét főre kellett főznie a kétszemélyes csapatnak Fotó: Csárdás Ferenc


A sok gyakorlás ellenére sem volt problémamentes a felkészülés, ugyanis a meghatározott alapanyagok között volt olyan, amelyet nem is tudtak beszerezni, vagy csak az utolsó pillanatban. De ennek ellenére is megállták a helyüket a szakemberek a Malajziában.

Adamek Balázsnak és Murányi Mercédesznek egy négy fogásos fine dining menüt kellett elkészíteniük Fotó: Csárdás Ferenc

– Az, hogy belevágtunk ebbe a versenybe, több szempontból is fontos: láttuk, hogyan zajlik egy ilyen világverseny, és nem mellesleg eljutottunk Malajziába. Hozzá kell tennem: minden zökkenőmentesen zajlott a Malajziai Magyar Nagykövetségnek és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetségnek köszönhetően. Aztán ami ennél is lényegesebb: rengeteget tanultunk. A gasztronómia is fejlődik, vannak trendek, és ezek megismerésére nincs jobb alkalom egy ilyen versenynél, sőt kihívásnak sem volt utolsó. Örülünk, hogy meg tudtuk valósítani az elképzeléseinket, mindennel időben kész lettünk. A 10. helyezés – ahogy azt a zsűri is elmondta – annak a számlájára írható, hogy sokkal több ízt vonultattunk fel a kelleténél, a bírálóbizottság jobban díjazta az egyszerűbb, letisztult tányérokat – vélekedik a séf, aki szerint ez nem tántorítja el kétszemélyes csapatukat: ha lesz rá lehetőségük, a jövőben is hasonlóan színvonalas versenyeken szeretnék képviselni hazánkat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.