EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Extra

Világsztárokkal látható a Rigoletto

Világsztárokkal látható Verdi Rigoletto című operája vasárnap a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a címszerepet Giuseppe Altomare olasz bariton, a mantovai herceg szerepét pedig Arturo Chacón-Cruz mexikói tenor alakítja – hangzott el az M5 kulturális csatorna Hétvégi Belépő című műsorában szombaton.

A Budapesti Nyári Fesztivál kiemelt operabemutatójaként látható mű a meghasonlottság és az önfeláldozás tragédiájáról szól. Giuseppe Verdi operájának főszerepében Giuseppe Altomare látható, aki már tíz éve játssza Rigoletto szerepét. A cinikus udvari bohóc a nőfaló mantovai herceg kegyence, és az éppen az ő lányát szemeli ki. A cselekmény Szinetár Miklós és Harangi Mária rendezésében bontakozik ki, igazi barokk légkört teremtve – közölték a műsorban.


Harangi Mária hangsúlyozta, a műben nemcsak a romantikus világ problémája jelenik meg, hiszen a mai napig sokaknak okoz fejtörést, hogyan őrizzék meg emberségüket egy fenekestül felfordult, értékvesztett világban.

Az előadásban, amelyet pénteken láthatott először a közönség, a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara is közreműködik.


Mint elhangzott, a Gilda szerepét megformáló Szemere Zita 2013-ban ezzel a darabbal debütált. “Nagyon ritka az, amikor egy ennyire tiszta karakterrel találkozunk, amikor teljesen lecsupaszítva, csak önmagunkat kell átadnunk a közönségnek is” – fogalmazott.

Giuseppe Altomare kiemelte, hogy Rigoletto az egyik legnehezebb szerep, több okból is. Mint mondta, erős technikai kontrollra van szükség ahhoz, hogy az egész operát végig tudja vinni az énekes, hiszen a drámai részben egyre több energiára van szükség. Ugyanakkor a szerep pszichológiai részét is kontrollálni kell – tette hozzá az olasz bariton, jelezve, hogy a szerep nem ad lehetőséget az éneklés és a játék különválasztására.

Kitért arra, ahogy visszajelzést kaptak a közönségtől, az energia a színpadon is nőtt, a végén pedig ováció fogadta őket.

A mantovai herceg szerepében hallható Arturo Chacón-Cruz úgy fogalmazott: “csodálatos előadás volt, csodálatos volt a közönség, és érezhető volt, ahogy a feszültség nőtt, egészen a fináléig”.

Szerepéről elmondta, hogy egy rosszfiúról van szó, aki azonban sármos és kedves. A mexikói operaénekes arról beszélt, hogy nem szabad gonoszkodnia a szerepben, hanem úgy kell előadni, mintha semmi rosszat nem tenne, hiszen a herceg bármit megtehet. Mint mondta, a herceg az egyik legnehezebb szerep Verdi repertoárjában, mivel mindig nagy energiával énekel, ugyanakkor könnyedén kell előadni.

A rendezőkkel való közös munkáról szólva elmondta, hogy az operát tradicionális módon, néhány szürreális, művészibb megoldással állították színpadra.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ez durva! Azt állítja, hogy András herceggel is le kellett feküdnie

  Ez durva! Azt állítja, hogy András herceggel is le kellett feküdnie

  A kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélésekkel vádolt Jeffrey Epstein egyik vádlója azt állítja, hogy András yorki herceggel, II. Erzsébet brit uralkodó második fiával is le kellett feküdnie, amikor 17 éves volt – jelentette szombat reggel az NBC amerikai hírcsatorna exkluzív interjújára hivatkozva a Sky News brit hírcsatorna.

 • Európai díjra jelölték a magyar Harmed zenekart

  Európai díjra jelölték a magyar Harmed zenekart

  Tizenhárom év után ismét magyar zenekart jelöltek az európai könnyűzenei tehetségek díjára. A Harmed, amely a hazai hardcore/metál színtér szereplője, a rangos Music Moves Europe Talent Awards (MMETA) idei várományosai közé került.

 • Dj Dominique barátai hátrányos helyzetűeket szórakoztatnak

  Dj Dominique barátai hátrányos helyzetűeket szórakoztatnak

  A ’90-es évek elejétől indult az a kezdeményezés, hogy minden évben rendeznek egy eseményt, amely a szeretetről, az elfogadásról a jótékonyságról szól. Idén szeptember 26-án szórakoztató rendezvénnyel készülnek a Papp László Budapest Sportarénába, amely felső tagozatos illetve középiskolás korú fiatalokat szólít meg a társadalmi integráció nevében.

 • Hiába a figyelmeztetés! Néhányan mégis lerohannák az 51-es körzetet

  Hiába a figyelmeztetés! Néhányan mégis lerohannák az 51-es körzetet

  Közel kétmillió fő, köztük több mint ezer magyar jelzett vissza a Facebookon a legendás 51-es körzet leigázására. Az amerikai légierő nevadai teszt- és kiképzőbázisára tervezett szeptember 20-ai eseményt eredetileg poénból hozták létre, nem számítottak ennyi érdeklődőre.