2018. szeptember 25., kedd
Eufrozina, Kende

Egyéb Pécs

Villányban előbb érett be a szőlő

Idén a megszokotthoz képest tíz nappal előrébb tart a szőlő érése Villányban, így várhatóan a szüret is az átlagosnál korábban kezdődik a borvidéken – közölte Ipacs Szabó István, a 2500 hektáros szőlőtermő terület hegyközségi tanácsának alelnöke, akinek prognózisa szerint jó évjárat lehet az idei.

A borász elmondta: az egészen Medárd napjáig tartó száraz, meleg időnek köszönhetően a szőlő a megszokottnál 2-3 héttel korábban – május 10. környékén – virágzott. Az átlagosan 8–10 növényvédelmi beavatkozás helyett idén csupán 5–7 alkalommal kellett védekezniük eddig a gazdáknak, számottevő jégkár sem volt – tette hozzá.


Ipacs Szabó István szerint az utóbbi hetek hűvösebb, csapadékosabb időjárása mérsékelte a szőlőnövény fejlődését, így várhatóan elkerülhető a termés – borászati szempontból kedvezőtlen – túlérése.

A szüret az irsai olivér fehérszőlő fajta betakarításával kezdődik augusztus elején, majd első kékszőlő fajtaként a Villányban mintegy 3 hektáron termesztett menoire, utána pedig a rozéborok alapanyagának betakarításával folytatódik.

MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

Címkék

Kapcsolódó Cikkek