2019. július 19., péntek
Emília

Belföld

Migrációs válság: Vissza kell térni az első biztonságos ország elvéhez

Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint az uniós jogértelmezésnek – Magyarországot követve – vissza kell térnie az első biztonságos ország elvéhez, azaz menekült státus igénylésére csak a származási országhoz legközelebb eső biztonságos országban lenne lehetőség.

Szánthó Miklós az M1 aktuális csatornán hétfőn azt mondta, bízik abban, hogy Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter és Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden esedékes megbeszélésén is téma lesz az első biztonságos ország elve.


Elmondta: a genfi menekültügyi egyezmény józan észen alapuló jogértelmezése alkalmas lenne a migrációs válság kezelésére, azonban az egyezmény uniószerte elterjedt liberális értelmezése globális szociális ellátásnak tekinti a menekültjogot.

A keddi, milánói olasz-magyar megbeszélésen a migrációs szabályok megváltoztatását tanulmányozzák majd. A megbeszéléssel kapcsolatban Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a kormánypárti Liga vezetője a Corriere della Sera napilapnak azt nyilatkozta, “nem szállíthatjuk vissza a migránsokat, de az egyezményeket és konvenciókat meg lehet változtatni”.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek