2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Eger

Vitézek várják a várba látogatókat

Az Egri Vitézlő Oskola egyesület 1996 őszén alakult Eger történelmi hagyományaihoz kapcsolódva. Az egykor volt török kori végvári hagyományok felélesztését tűzte ki célul. Két évvel később csatlakozott az egyesülethez Csillag Tamás és 2001-től ő lett a vitézek parancsnoka. Informatikus képzettsége mellett nagyon érdekelte a történelem, az egri vár históriája, ezért eredeti szakmáját hátrahagyva mesél az elmúlt időszakról, a törököket megállító végvár fejlődéséről.

– Az elmúlt években egy pályázati támogatásnak köszönhetően elkészült az egri vár 3D-s számítógépes rekonstrukciója a Pazirik Informatikai Kft. közreműködésével. A virtuális modell a vár három jelentős építési periódusát (1500, 1552 és 1596) is magában foglalta és összegezte az eddigi kutatási eredményeket – mesélte Tamás.


Sőt, a munka során is születtek új, váratlan felfedezések! A legjelentősebb minden bizonnyal a Domokos György történész által a bécsi Kriegsarchive-ban talált, 1706-ban készült ábrázolások voltak. A Zinzendorf-rajzokon a vár több bástyája is látható, különlegesen érdekes részletekkel szolgálva az azóta már elpusztult védművekről és középkori épületekről. Fantasztikus élmény volt az évszázadok óta porosodó ábrázolásokat az elsők között látni. Szó szerint mintha egy időgépen keresztül tekinthettünk volna vissza a múltba – emlékezett vissza a parancsnok, majd folytatta. „Vissza a múltba” – ez akár a mottónk is lehetne, hiszen a kezdetektől ez motivált minket: egy letűnt kor minél alaposabb megismerése, az akkor élt emberek mindennapjainak tanulmányozása és bemutatása az érdeklődőknek, természetesen különös tekintettel az egri vár hadi népére. Hiszen mi mással is foglalkozna egy hagyományőrző az egri várban, ha nem az 1552-es várvédő hősökkel?

Egri vitézek csata közben

Találkozott a virtuális világ és a valóság. A digitális technológiának köszönhetően a mai hagyományőrzők bekerültek a virtuális várba és várvévitézek töltötték meg élettel a számítógépes kulisszákat. Közel két évtizedes munkája az egyesületnek, hogy a mai egri várba látogatók évszázadokat repülnek vissza az időben. Modern virtuális térben korabeli vitézek sürgölődnek és élik mindennapi életüket, néha csatáznak, amit a látogató úgy élhet meg, mintha belecsöppent volna Gárdonyi Géza regényébe.


Jómagam két évvel az alapítás után csatlakoztam az egyesülethez és 2001 óta vagyok a csapat vezetője. Kicsit elkanyarodtam az eredeti szakmámtól. Mára mégis hivatásommá vált a történelem. 2009-ben alapítottam az Egri Históriás Nonprofit Kft., melynek célja hagyományőrző programok rendszeres szervezése volt. Sok küzdelmes év után mostanra sikerült elérni, hogy az év minden napján hagyományőrző vitézek fogadják az egri várba érkező vendégeket. Interpretátoraink évente közel 100 ezer látogatót vezetnek körbe a várban, beavatva őket a múlt titokzatos világába. Tevékenységünket tiszteletadásnak szánjuk elődeink önfeláldozó kitartása és hősiessége előtt  – zárta büszkén az egri vár parancsnoka.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.