2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Eger

Vitézek várják a várba látogatókat

Az Egri Vitézlő Oskola egyesület 1996 őszén alakult Eger történelmi hagyományaihoz kapcsolódva. Az egykor volt török kori végvári hagyományok felélesztését tűzte ki célul. Két évvel később csatlakozott az egyesülethez Csillag Tamás és 2001-től ő lett a vitézek parancsnoka. Informatikus képzettsége mellett nagyon érdekelte a történelem, az egri vár históriája, ezért eredeti szakmáját hátrahagyva mesél az elmúlt időszakról, a törököket megállító végvár fejlődéséről.

– Az elmúlt években egy pályázati támogatásnak köszönhetően elkészült az egri vár 3D-s számítógépes rekonstrukciója a Pazirik Informatikai Kft. közreműködésével. A virtuális modell a vár három jelentős építési periódusát (1500, 1552 és 1596) is magában foglalta és összegezte az eddigi kutatási eredményeket – mesélte Tamás.


Sőt, a munka során is születtek új, váratlan felfedezések! A legjelentősebb minden bizonnyal a Domokos György történész által a bécsi Kriegsarchive-ban talált, 1706-ban készült ábrázolások voltak. A Zinzendorf-rajzokon a vár több bástyája is látható, különlegesen érdekes részletekkel szolgálva az azóta már elpusztult védművekről és középkori épületekről. Fantasztikus élmény volt az évszázadok óta porosodó ábrázolásokat az elsők között látni. Szó szerint mintha egy időgépen keresztül tekinthettünk volna vissza a múltba – emlékezett vissza a parancsnok, majd folytatta. „Vissza a múltba” – ez akár a mottónk is lehetne, hiszen a kezdetektől ez motivált minket: egy letűnt kor minél alaposabb megismerése, az akkor élt emberek mindennapjainak tanulmányozása és bemutatása az érdeklődőknek, természetesen különös tekintettel az egri vár hadi népére. Hiszen mi mással is foglalkozna egy hagyományőrző az egri várban, ha nem az 1552-es várvédő hősökkel?

Egri vitézek csata közben

Találkozott a virtuális világ és a valóság. A digitális technológiának köszönhetően a mai hagyományőrzők bekerültek a virtuális várba és várvévitézek töltötték meg élettel a számítógépes kulisszákat. Közel két évtizedes munkája az egyesületnek, hogy a mai egri várba látogatók évszázadokat repülnek vissza az időben. Modern virtuális térben korabeli vitézek sürgölődnek és élik mindennapi életüket, néha csatáznak, amit a látogató úgy élhet meg, mintha belecsöppent volna Gárdonyi Géza regényébe.


Jómagam két évvel az alapítás után csatlakoztam az egyesülethez és 2001 óta vagyok a csapat vezetője. Kicsit elkanyarodtam az eredeti szakmámtól. Mára mégis hivatásommá vált a történelem. 2009-ben alapítottam az Egri Históriás Nonprofit Kft., melynek célja hagyományőrző programok rendszeres szervezése volt. Sok küzdelmes év után mostanra sikerült elérni, hogy az év minden napján hagyományőrző vitézek fogadják az egri várba érkező vendégeket. Interpretátoraink évente közel 100 ezer látogatót vezetnek körbe a várban, beavatva őket a múlt titokzatos világába. Tevékenységünket tiszteletadásnak szánjuk elődeink önfeláldozó kitartása és hősiessége előtt  – zárta büszkén az egri vár parancsnoka.

Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.