2018. december 12., szerda
Gabriella

Belföld

Zsoldos sólymokkal bioriasztózik György

Bár a reptéren már hangágyúkat használnak helyettük, Kafka György és sólymai csöppet sem unatkoznak. A gödi solymász és madárcsapata filmforgatásokon szerepel, ha pedig éppen nem, akkor gyárakat védenek a betolakodóktól.

Kafka György solymai kemény munkával keresik meg a betevőt Fotó: Facebook

Nemrégiben még Kafka György sólymai végezték a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér légterének tisztán tartását, ahol a legnagyobb problémát sosem a repülők vagy az utasok okozták, hanem a kifutó fölött garázdálkodó madárrajok. A reptér anyagi okokból megvált a solymásztól, munkájukat már hangágyúk végzik.


A Liszt Ferenc repülőtéren már hangűgyúkra cserélték a solymokat Fotó: Facebook

– Azóta nagyon sok a forgatás, legutóbb Radics Gigi klipjén dolgoztunk – mesélte a Lokálnak a solymász, akinek hollói, varjai és héjái is vannak. – Ha idehaza forgatott filmbe madár kell, engem hívnak. A The Last Kingdomban az én hollóm vájja ki a hullák szemét és lakmározik a döglött lóból – mesélt a véres részletekről Kafka, akinek azért vidámabb feladatok is jutnak. – Kezdődik a gyümölcsszezon, legutóbb egy kétszázhetven hektáros cseresznyést tisztítottunk meg a seregélyektől. Gyakran hívnak lakóparkokba betelepedett galambokhoz, nemrégiben pedig egy üdítőitalgyárból kellett kiűzni a fecskéket. Nagyon sok madár védett, ezért a sólymaim nem elkapják, csak elűzik őket. Ez a biológiai védekezés – hangsúlyozta György, aki maga tenyészti vándorsólymait, héjáit.

A visszatérés utáni azonnali jutalmazás miatt mindig visszatérnek Fotó: Facebook

 

A „neveletlen” fiókák kétszázezer forintba kerülnek, egy jó képességű, okított madár több milliót is megér. De van olyan, amelytől semmi pénzért nem válna meg a solymász. – Nagyon okos állatok, meg tudják különböztetni a repülő hangját a targoncáétól, az autóétól. Emlékeznek rá, legutóbb hol kaptak enni, ezért mindig jutalmazom őket, amikor visszatérnek. De ha véletlenül elfognak egy madarat, várhatok, békésen elüldögélnek egy ágon, amíg újra megéheznek.


Kapcsolódó Cikkek