EUR: 354,49 Ft
CHF: 335,96 Ft
2020. április 09., csütörtök
Erhard

Egyéb Debrecen

100 éves az orvostudományi kar

A Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem orvosi kara száz évvel ezelőtt, 1918-ban alakult meg. Az intézmény első épületét, a klinikatelep felvételi épületét IV. Károly és felesége, Zita királyné avatta fel.

Városi és egyetemi előkelőségek jelenlétében, egész napos látogatása során az uralkodó IV. Károly és felesége, Zita királyné avatta fel a Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetemet 1918. október 23-án a klinikatelep teljesen elkészült és berendezett felvételi épületében. A király egyetemavatása egyben Magyarországon vállalt utolsó közszereplése volt. 1918. november 11-én Ausztriában, 13-án pedig eckartsaui nyilatkozatával Magyarországon is lemondott uralkodói jogairól.


Az intézmény első épületét 100 évvel ezelőtt avatták fel

Az új egyetem avatását hosszú évek kitartó munkája előzte meg. A magyar törvényhozás az 1912. évi XXXVI. törvénycikkel hozta létre a Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetemet, öt karral. Az új felsőfokú intézmény hallgatóit kezdetben a református kollégium falai között fogadta, amely hamar szűkösnek bizonyult. Debrecen városa a Nagyerdőn hatalmas, 80 hold területet ajándékozott az egyetemnek, emellett az építkezésekre ötmillió, a klinikai kórházak létrehozásához pedig további hárommillió koronát és 25 hold területet adományozott. Az egyetemi épületek tervezésére Korb Flóris kapott megbízást. Az orvosi kar építkezése a sok nehézség miatt lassan, de szünet nélkül folyt a háború alatt. Amikor 1918. októberben IV. Károly király Debrecenbe jött az egyetemet megnyitni, már tető alatt álltak a klinikák nyers téglafalai.

A királyi pár Debrecenbe látogatása tömegeket vonzott

A királylátogatás előtt, 1918. október 19-én hivatalosan is megalakult az orvosi kar, élén Kenézy Gyula dékánnal. Az avatóünnepségeket követően megkezdődött és a háborús körülmények ellenére is viszonylag rendben folyt a tanítás. A Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem 1918–19-es, kiadatlan, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár kézirattárában őrzött évkönyv egyetlen példányában található kimutatás szerint 1919 nyarán 171 orvostanhallgatót és 28 gyógyszerészhallgatót tartottak nyilván, akik számára tanfolyamot indított az egyetem.


Korabeli híradás

Kapcsolódó Cikkek

  • Miskolc összefogott

    Miskolc összefogott

    „Miskolc valóban összefog! – adta hírül örömmel dr. Alakszai Zoltán önkormányzati képviselő, milyen sokan csatlakoztak a „Koronavírus – Segítsünk egymásnak!

  • Alkalmazkodtak az új életmódhoz

    Alkalmazkodtak az új életmódhoz

    Nem csak a diákok, a tanárok élete is átalakult. Otthonról oktatnak, sőt, mint kiderült, még többet is vállalnak a kötelezettségüknél. Jó példa a társadalmi szerepvállalásra a gyáli Molnár házaspáré.