EUR: 358,22 Ft
CHF: 339,34 Ft
2020. április 08., szerda
Dénes

Életmód

100 éves Budapest egyik leglátványosabb épülete

Hogy miben közös Habsburg Ottó, Richard Nixon, Yehudi Menuhin, Andrew Lloyd Webber, Zsigmond Vilmos vagy Maximilian Schell? Mindegyikük nevét egy-egy lakosztály viseli a Danubius Hotel Gellértben, ahol többször is megszálltak. Budapest egyik legszebb szállodaépülete idén szeptemberben ünnepli centenáriumát.

Uralkodók, egyházi vezetők, nemzetközi politikusok, jeles államférfiak, elismert tudósok és világhírű művészek sora volt gyakorta vendég az idén 100. születésnapját ünneplő Gellért Szállóban. A XX. század eleji palotaszállók elegáns, szecessziós stílusában megépített hotel a mai napig is az egyik leglátványosabb épülete a fővárosnak és az egyik leglátogatottabb szállodája Budapestnek. Vonzerejét pedig – többek mellett – a falak közt megbúvó XX. század dús levegője jelenti, megélve a kor történelmi viharait, szellemi szárnyalásait.


1918. szeptember 24-én, Szent Gellért napján nyitotta meg kapuit a Gellért Hotel, ami alig egy hónaposan már bekerült a történelem forgatagába, hiszen az őszirózsás forradalom idején, 1918 októberében katonai célokra vették igénybe, majd a Tanácsköztársaság bukása után Horthy főhadiszállásává vált. Az első világháború után azonban megtalálta „eredeti szerepét” és pazar belső tereivel, gyönyörű kilátást biztosító teraszaival a fővárosi társasági élet központjává vált.

Gobelinterem (Fotó: Opitz Tomas)

Ez időben írta be magát a szálló a gasztronómia nagykönyvébe is. A szálloda éttermeit ugyanis már a kezdetektől a főváros jeles szakembereinek adták bérbe. 1927-től Gundel Károlynak ítélték oda a bérleti jogokat. Tevékenységének, melyet húsz éven át gyakorolt, nagy része volt abban, hogy a Gellért Szálló felzárkózott a világ grand hoteljeinek sorába, és előkelő rendezvényei Európa-szerte újságcikkek témái lettek. Ahogy a szálloda históriája leírja, a Gellértben született meg Gundel Károly három híres étele is: a fogas Rothermere, a bakonyi gomba és a pittsburghi borjúborda. A vendéglátás más területén is számos érdekesség, újítás fűződik a Gellért nevéhez. Itt fizethetett az országban először a vendég saját országának valutájával, itt lépett először szolgálatba az első reptéritranszfer-kocsi és itt volt először minibár a vendégek szobáiban. A Gellért Szálloda Söröző Étterme alkalmazta először a svájci tányérszervizt.


Teaszalon

 

De mi mutatná jobban egy szálloda népszerűségét, mint a jeles vendégek: a Gellért eddigi történetében olyan szállóvendégek adták egymásnak a kilincset, mint a nepáli király, a dalai láma, Anthony Quinn, Kirk Douglas, Marina Vlady, Jane Fonda és végtelen még a hírességek sora. Két kiváló hazai színművész, Turay Ida és Páger Antal pedig hónapokon át lakott a szállodában, melynek emlékét a róluk elnevezett lakosztályok őrzik. Ahogy elnevezett szobákkal köszöni meg a Gellért visszatérő látogatásait Habsburg Ottónak, Richard Nixonnak, Yehudi Menuhinnak, Maximilian Schellnek, Andrew-Lloyd Webbernek és Zsigmond Vilmosnak is.

Kapcsolódó Cikkek