2019. február 17., vasárnap
Donát

Belföld

193 kecskét ölt meg a gömbvillám

Gömbvillám ölt meg 193 kecskét Bátaszéken. Gazdájuk, a négy hónapos terhes Feith Bettina egy csapásra veszített el mindent, amiért hosszú éveken keresztül dolgozott.

Ahányszor csak megdördül az ég, Bettina gyomra görcsbe rándul. Eszébe jut az a szörnyű éjszaka, amikor élete munkája egy csapásra semmivé vált. A harmincéves agrármérnök főállású őstermelőként bérelte a hodályt és a körülötte lévő tíz hold legelőt Bátaszéken. Reggeltől estig az állatok között volt, mindegyik jószágnak nevet adott.


– Otthon aludtam, amikor hajnali egy órakor Robi, a szomszéd telefonált, hogy gyere, nagy baj van, ég a hodály, bent vannak az állataid. Mezítláb ugrottam be az autóba, szakadó esőben száguldottam oda, de már semmit sem tehettem – emlékszik vissza a szörnyűségre a nő.

A hodály lapos, zsombékos területen fekszik, egy tölgyes szomszédságában. Az épület jobb hátsó részén hatolt be a gömbvillám, pattogva ugrált végig az alumíniumállványzaton. Olyan energiák szabadultak el, hogy a fémoszlopok rögtön megolvadtak.


– Amikor megérkeztem, nyolc méter magas lángokban állt a hodály. Hat rendőr és tűzoltó próbált lefogni, nem engedték, hogy bemenjek. Így sem tudták megakadályozni. Amint kinyitottam a kaput, hatalmas szúróláng csapott ki rajta, mert a tűz friss oxigénhez jutott. Hat métert repültem, egy tűzoltót tizenhárom méterre hajított a légnyomás. Szerencsére senkinek nem esett baja.

Mire eloltották a lángokat, 193 jószág élettelen teteme feküdt a földön. Csak egy tehén és borja élte túl a katasztrófát, mert a lány azokat kicsapva, a szabad ég alatt nevelte. Bettina – aki négy hónapos terhes – azóta is a történtek hatása alatt áll. Mint mondja, hamarosan pszichológushoz megy, ő talán segít, hogy túltegye magát a megrázkódtatáson.

„A tűzvizsgáló megállapítása szerint gömbvillám okozta a tüzet. Tízéves korom óta nevelek állatokat. Biztosításom nem volt, de nem adom fel, szeretnék mindent előröl kezdeni. Számtalan támogató üzenetet kapok, leginkább a 14 éves Anna levele hatott meg. Azt írta, a szeme fénye az a két kecske, amit ő nevel. Az egyiknek hamarosan ikergidái születnek, közülük egyet szívesen nekem adna.”

Örömmel fogadja a segítséget

Aki anyagilag segítené a bajba jutott kismamát az újrakezdésben, az a 11600006-00000000-67202979 számú számlaszámára utalhat pénzt. Aki pedig építőanyaggal, gépekkel, jószággal támogatná, a bátaszéki polgármesteri hivatalban érdeklődjön.

 

Kapcsolódó Cikkek

  • A casco nem váltja ki a kátyúbiztosítást

    A casco nem váltja ki a kátyúbiztosítást

    A kátyúk által a gépjárművekben okozott károkat az illetékes útkezelők csak a panaszok mintegy felében térítik meg, az évi néhány ezer forintos kátyúbiztosítás azonban alapvetően növeli a kártérítés esélyét – hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

  • Brutális baleset a 4-es főúton

    Brutális baleset a 4-es főúton

    Hat személyautó ütközött a 4-es főúton Üllőnél vasárnap reggel, a helyszíni szemle és a műszaki mentés teljes útlezárás mellett zajlik – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a police.