EUR: 327,22 Ft
CHF: 300,82 Ft
2019. augusztus 21., szerda
Sámuel, Hajna

Belföld

193 kecskét ölt meg a gömbvillám

Gömbvillám ölt meg 193 kecskét Bátaszéken. Gazdájuk, a négy hónapos terhes Feith Bettina egy csapásra veszített el mindent, amiért hosszú éveken keresztül dolgozott.

Ahányszor csak megdördül az ég, Bettina gyomra görcsbe rándul. Eszébe jut az a szörnyű éjszaka, amikor élete munkája egy csapásra semmivé vált. A harmincéves agrármérnök főállású őstermelőként bérelte a hodályt és a körülötte lévő tíz hold legelőt Bátaszéken. Reggeltől estig az állatok között volt, mindegyik jószágnak nevet adott.


– Otthon aludtam, amikor hajnali egy órakor Robi, a szomszéd telefonált, hogy gyere, nagy baj van, ég a hodály, bent vannak az állataid. Mezítláb ugrottam be az autóba, szakadó esőben száguldottam oda, de már semmit sem tehettem – emlékszik vissza a szörnyűségre a nő.

A hodály lapos, zsombékos területen fekszik, egy tölgyes szomszédságában. Az épület jobb hátsó részén hatolt be a gömbvillám, pattogva ugrált végig az alumíniumállványzaton. Olyan energiák szabadultak el, hogy a fémoszlopok rögtön megolvadtak.


– Amikor megérkeztem, nyolc méter magas lángokban állt a hodály. Hat rendőr és tűzoltó próbált lefogni, nem engedték, hogy bemenjek. Így sem tudták megakadályozni. Amint kinyitottam a kaput, hatalmas szúróláng csapott ki rajta, mert a tűz friss oxigénhez jutott. Hat métert repültem, egy tűzoltót tizenhárom méterre hajított a légnyomás. Szerencsére senkinek nem esett baja.

Mire eloltották a lángokat, 193 jószág élettelen teteme feküdt a földön. Csak egy tehén és borja élte túl a katasztrófát, mert a lány azokat kicsapva, a szabad ég alatt nevelte. Bettina – aki négy hónapos terhes – azóta is a történtek hatása alatt áll. Mint mondja, hamarosan pszichológushoz megy, ő talán segít, hogy túltegye magát a megrázkódtatáson.

„A tűzvizsgáló megállapítása szerint gömbvillám okozta a tüzet. Tízéves korom óta nevelek állatokat. Biztosításom nem volt, de nem adom fel, szeretnék mindent előröl kezdeni. Számtalan támogató üzenetet kapok, leginkább a 14 éves Anna levele hatott meg. Azt írta, a szeme fénye az a két kecske, amit ő nevel. Az egyiknek hamarosan ikergidái születnek, közülük egyet szívesen nekem adna.”

Örömmel fogadja a segítséget

Aki anyagilag segítené a bajba jutott kismamát az újrakezdésben, az a 11600006-00000000-67202979 számú számlaszámára utalhat pénzt. Aki pedig építőanyaggal, gépekkel, jószággal támogatná, a bátaszéki polgármesteri hivatalban érdeklődjön.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • A magyar kormány támogatásának köszönhető az Európai Maccabi Játékok

  A magyar kormány támogatásának köszönhető az Európai Maccabi Játékok

  A Budapesten megrendezett 15. Európai Maccabi Játékok jelentőségét és eredményeit méltatta Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke abban a levélben, amelyet Orbán Viktor miniszterelnöknek küldött, és amelyben megköszönte az Európa legnagyobb tömegsport rendezvényének megszervezéséhez nyújtott kormányzati partnerséget és támogatást – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerda délután.

 • Zivatarok hozhatnak felfrissülést

  Zivatarok hozhatnak felfrissülést

  A sok napsütés mellett változó mennyiségű fátyol- és gomolyfelhőre számíthatunk, de északnyugaton, északon időnként erősebben is megnövekedhet a felhőzet, és elsősorban ott fordulhat elő kisebb eső, záporeső.

 • Bemutatták Salgótarján Fidesz-KDNP-s polgármesterjelöltjét

  Bemutatták Salgótarján Fidesz-KDNP-s polgármesterjelöltjét

  Szabó Csaba, a salgótarjáni Fidesz-KDNP frakció önkormányzati képviselője lesz a kormánypártok polgármesterjelöltje a Nógrád megyei városban; a politikust Becsó Zsolt (Fidesz) országgyűlési képviselő, választókerületi elnök, Becsó Károly (Fidesz) országgyűlési képviselő és Skuczi Nándor (Fidesz-KDNP), a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke szerdán sajtótájékoztatón mutatta be.