2020. április 07., kedd
Herman

Belföld

A foglalkoztatás bővülése a gazdaság növekedésének köszönhető

A foglalkoztatás bővülése főként a magyar gazdaság növekedésének köszönhető, az újabb beruházások és fejlesztések munkahelyeket teremtenek – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adataira reagálva.

A KSH csütörtöki közlése szerint június-augusztusi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 484 ezer volt, 39 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A munkanélküliek átlagos létszáma 173 ezer volt, 22 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal, 3,7 százalékra csökkent.


A miniszter hozzátette: a munkanélküliek számának csökkenése és a közfoglalkoztatásban lévők számának csökkenése is folyamatos.

Rámutatott, hogy a fizetések növekedése egyre több “honfitársat” hív vissza a magyar gazdaságba. A KSH adatai alapján 9 ezerrel csökkent a külföldön munkát vállalók száma Magyarországról. Örvendetes, hogy a közel 10 százalékos reálbér növekedés egyre több ember számára teszi vonzóvá, hogy az országban vállaljon munkát.


Arról is beszélt, hogy a kormány szerdai ülésén tekintette át a közfoglalkoztatás helyzetét. Újabb intézkedéséket fognak javasolni közfoglalkoztatás rendszeréből való átlépésre, valamint felgyorsítanák és erősítenék a képzési programokat.

Kiemelte, hogy Magyarországhoz képest csak Németországban és Csehországban alacsonyabb a munkanélküliség. A térségi összevetésben is az látható, hogy az elmúlt években csak Szlovákiában csökkent nagyobb arányban a munkanélküliség, de ott jóval magasabb bázisról, a foglalkoztatás és az ahhoz köthető béreket nézve csak Lengyelországban volt magasabb a növekedés – tette hozzá.

A következő időszakban törekednek arra, hogy azokat az inaktív rétegeket is megmozdítsák, akik még munkát vállalnának. Példaként említette a közfoglalkoztatásban lévőkön túl a szépkorúakat, akiknek jelentősen megkönnyítik a foglalkoztatást az új jogszabállyal, amely szerint csak a jövedelemadót kell majd a bérből fizetni, egyéb közteher nem terheli őket – tette hozzá a miniszter.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek