EUR: 329,95 Ft
CHF: 299,82 Ft
2019. október 22., kedd
Előd

Belföld

A foglalkoztatás bővülése a gazdaság növekedésének köszönhető

A foglalkoztatás bővülése főként a magyar gazdaság növekedésének köszönhető, az újabb beruházások és fejlesztések munkahelyeket teremtenek – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adataira reagálva.

A KSH csütörtöki közlése szerint június-augusztusi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 484 ezer volt, 39 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A munkanélküliek átlagos létszáma 173 ezer volt, 22 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal, 3,7 százalékra csökkent.


A miniszter hozzátette: a munkanélküliek számának csökkenése és a közfoglalkoztatásban lévők számának csökkenése is folyamatos.

Rámutatott, hogy a fizetések növekedése egyre több “honfitársat” hív vissza a magyar gazdaságba. A KSH adatai alapján 9 ezerrel csökkent a külföldön munkát vállalók száma Magyarországról. Örvendetes, hogy a közel 10 százalékos reálbér növekedés egyre több ember számára teszi vonzóvá, hogy az országban vállaljon munkát.


Arról is beszélt, hogy a kormány szerdai ülésén tekintette át a közfoglalkoztatás helyzetét. Újabb intézkedéséket fognak javasolni közfoglalkoztatás rendszeréből való átlépésre, valamint felgyorsítanák és erősítenék a képzési programokat.

Kiemelte, hogy Magyarországhoz képest csak Németországban és Csehországban alacsonyabb a munkanélküliség. A térségi összevetésben is az látható, hogy az elmúlt években csak Szlovákiában csökkent nagyobb arányban a munkanélküliség, de ott jóval magasabb bázisról, a foglalkoztatás és az ahhoz köthető béreket nézve csak Lengyelországban volt magasabb a növekedés – tette hozzá.

A következő időszakban törekednek arra, hogy azokat az inaktív rétegeket is megmozdítsák, akik még munkát vállalnának. Példaként említette a közfoglalkoztatásban lévőkön túl a szépkorúakat, akiknek jelentősen megkönnyítik a foglalkoztatást az új jogszabállyal, amely szerint csak a jövedelemadót kell majd a bérből fizetni, egyéb közteher nem terheli őket – tette hozzá a miniszter.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor: A haza nem lehet ellenzékben

    Orbán Viktor: A haza nem lehet ellenzékben

    Hétfőn megkezdődött az Országgyűlés őszi ülésszaka. A kormányfő értékelő beszédet tartott, melyben beszámolt arról, hogy a kormány minden polgármesterrel együttműködik, valamitn szóba kerültek a környezetvédelem fontosabb kérdései is.

  • További melegrekordok dőltek meg hétfőn

    További melegrekordok dőltek meg hétfőn

    A hajnali után további melegrekordok dőltek meg hétfőn. Az új országos napi rekord 28 Celsius-fok lett – tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa az MTI-t.