2019. február 21., csütörtök
Eleonóra

Egyéb Zalaegerszeg

A folyékony kenyér ünnepe

Székedli Bertold és Tóth Krisztián szervezők idén is gondoltak minden korosztályra, a rockimádókra, a pop- és retrórajongókra, a népi hangulatot kedvelőkre, a gasztronómiaimádókra és a legkisebb korosztályra is. De legfőképpen a sörivókra!

Évről évre több millió ember látogatja a müncheni sörfesztivált, amelynek mintájára hazánkban is elindult a folyékony kenyér dicsérete, egyre több sörfesztivált rendeznek országszerte, Zalaegerszegen idén már a nyolcadikat.


A mézszínű nedűről viszonylag keveset tudnak a laikusok, pedig a sör a legősibb italaink közé tartozik, már Kr. e. 3500 táján is erjesztettek gabonát a sörfőzéshez – jóval előbb, mint hogy kenyérsütéshez használták volna. Néhány száz évvel ezelőtt még biztonságosabb volt sört inni, mint folyóvizet, mert a sörfőzéshez a vizet felforralták. A sör tökéletes táplálék: vizet, szénhidrátot, fehérjét is tartalmaz, enyhe alkoholtartalma javítja a vérkeringést, és a mértékletes sörivóknál kisebb a szívbetegségek kockázata, mint az alkoholistáknál és az absztinenseknél. A közhiedelemmel ellentétben nincs benne zsír, a „sörhas” valószínűleg az alkohol étvágygerjesztő hatásának tudható be. Ezt a hatást némiképp csökkenti a sör szén-dioxid-tartalma, amely arra készteti a sörivókat, hogy kis adagokban kortyolják, s hagyjanak időt szomjuk csillapítására. A szénsavas italok elősegítik a gyomorsavképződést, serkentik az izmokba, agyba, tüdőbe és a vesébe tartó véráramot. A fogyókúrázóknak mégis csökkenteniük kell a sörfogyasztást, mert a szervezet inkább a sörből származó szénhidrátot égeti el a lerakódott zsír helyett. Még érdekesebb, hogy egy üveg sör csaknem négy gramm B-vitamint tartalmaz, továbbá niacint, pantoténsavat, piridoxint, riboflavint és jelentős mennyiségű folsavat is; sok helyütt a terhes nők ezzel a vitaminnal csökkentik a magzat gerinc-rendellenességének esélyeit. A sör – egyéb jó tulajdonságai mellett – fertőtlenítő hatású és steril is. A XII. században a német szerzetesek gyógyító céllal tettek bele komlót, míg a XIV. században a flamandok a kesernyés íz miatt adtak komlót a sörhöz, amely szállítás, tárolás közben sem romlott meg, a komlóból származó gyanta és az alkohol pedig közismerten antiszeptikus hatású. Egyszóval emeljük a korsókat szeptember 28–30. között, és élvezzük a programokat!

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Tollaslabdában is jók az érdiek

  Tollaslabdában is jók az érdiek

  Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

 • Pillantás a rácsok mögé

  Pillantás a rácsok mögé

  Az 5. BIDF (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) versenyfilmjeként mutatták be a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön lelkészéről, Butsy Lajos atyáról készült dokumentumfilmet.

 • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.