EUR: 332,67 Ft
CHF: 302,32 Ft
2019. október 16., szerda
Gál

Egyéb Hódmezővásárhely

A hadifogoly nem csak szürke rab, hanem hősi halott

„Emberi sorsok Szibériától Szardíniáig, hadifogoly magyarok a nagy háborúban” címmel nyílt nemzetközi multimédiás kiállítás az Emlékpontban. A tárlat négy héten keresztül tekinthető meg a múzeumban és az első világháborúban elfogott katonák életét és hányattatott sorsát mutatja be.

Az elfogott katonákat gyakran gyanakvás, sokszor a gyávaság, szélsőséges esetben a hazaárulás vádja vette körül az első világégés viharában. A harcban álló felek nem tudtak mit kezdeni a tömegesen fogságba esett katonákkal, ezért előfordult, hogy nem tudták kielégíteni a foglyok higiéniai és táplálkozási igényeit, a politikai és logisztikai szempontokról nem is beszélve.


A magyar hadifoglyok történetét feldolgozó kiállítás nyílt az Emlékpontban.

Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, a Tornyai János Múzeum igazgatója megnyitó beszédében tájékoztatott, hogy sok földrészen fordultak meg magyar hadifoglyok a második világháborút követően.

– A háború az a hely volt, ahol az emberre nem tekintettek másképp a nagyhatalmak vezetői, mint emberanyagra. A második világháborúra ez fokozottan igaz, de az első világháború mégis személyes életpéldákon, történeteken, sorsokon keresztül válik ezeken a tablókon, tárgyakon és dokumentumokon keresztül kézzelfoghatóvá és átérezhetővé – fogalmazott Miklós Péter.


Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, a Tornyai János Múzeum igazgatója

A megnyitón köszöntőt mondott Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke is. Kifejtette, hogy Csongrád megye könyvelte el a legnagyobb veszteséget a háborúban.

– A mai Csongrád megye területének 100 évvel ezelőtti mintegy 425 ezer fős lakosságából a nagy háborúban elhunytak és eltűntek száma meghaladta a 10 ezer főt. Az ő emlékük ápolásának jegyében a Csongrád Megyei Önkormányzat kötetet jelentetett meg, ezzel tisztelegve az első világháború hősei, áldozatai és résztvevői előtt – mondta Kakas Béla.

Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át Pécsett, ahol az egészséges és a fogyatékkal élő gyerekek együtt is tudnak játszani. A Béke parkban kialakított többállomásos, hintával, körfogóval, mászókákkal és csúszdával ellátott játszótér létesítését a Szerencsejáték Zrt.

 • Mi lesz a kultúrával?

  Mi lesz a kultúrával?

  Botka László ebben az időpontban és helyszínen fogja megtartani kampányzáró rendezvényét, ezért marad el a Chili Weekend.

 • Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Október elsejétől érvényesíti díjszabályzatában az éjjeli repülési műveletek visszaszorítását célzó díjtételt a fővárosi repülőtér üzemeltetője.

 • A szépkorúakat köszöntötték

  A szépkorúakat köszöntötték

  Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Ez a nap is emlékeztet, hogy figyeljünk az idősek problémáira, segítsük őket a mindennapokban, és köszönetet mondjunk mindazért, mit tőlük kapunk.