EUR: 321,10 Ft
CHF: 282,15 Ft
2018. november 19., hétfő
Erzsébet

Egyéb Hódmezővásárhely

A hadifogoly nem csak szürke rab, hanem hősi halott

„Emberi sorsok Szibériától Szardíniáig, hadifogoly magyarok a nagy háborúban” címmel nyílt nemzetközi multimédiás kiállítás az Emlékpontban. A tárlat négy héten keresztül tekinthető meg a múzeumban és az első világháborúban elfogott katonák életét és hányattatott sorsát mutatja be.

Az elfogott katonákat gyakran gyanakvás, sokszor a gyávaság, szélsőséges esetben a hazaárulás vádja vette körül az első világégés viharában. A harcban álló felek nem tudtak mit kezdeni a tömegesen fogságba esett katonákkal, ezért előfordult, hogy nem tudták kielégíteni a foglyok higiéniai és táplálkozási igényeit, a politikai és logisztikai szempontokról nem is beszélve.


A magyar hadifoglyok történetét feldolgozó kiállítás nyílt az Emlékpontban.

Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, a Tornyai János Múzeum igazgatója megnyitó beszédében tájékoztatott, hogy sok földrészen fordultak meg magyar hadifoglyok a második világháborút követően.

– A háború az a hely volt, ahol az emberre nem tekintettek másképp a nagyhatalmak vezetői, mint emberanyagra. A második világháborúra ez fokozottan igaz, de az első világháború mégis személyes életpéldákon, történeteken, sorsokon keresztül válik ezeken a tablókon, tárgyakon és dokumentumokon keresztül kézzelfoghatóvá és átérezhetővé – fogalmazott Miklós Péter.


Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, a Tornyai János Múzeum igazgatója

A megnyitón köszöntőt mondott Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke is. Kifejtette, hogy Csongrád megye könyvelte el a legnagyobb veszteséget a háborúban.

– A mai Csongrád megye területének 100 évvel ezelőtti mintegy 425 ezer fős lakosságából a nagy háborúban elhunytak és eltűntek száma meghaladta a 10 ezer főt. Az ő emlékük ápolásának jegyében a Csongrád Megyei Önkormányzat kötetet jelentetett meg, ezzel tisztelegve az első világháború hősei, áldozatai és résztvevői előtt – mondta Kakas Béla.

Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.