EUR: 332,75 Ft
CHF: 303,39 Ft
2019. szeptember 19., csütörtök
Vilhelmina

Egyéb X.kerület

A kerület fejlődését segíti a megállapodás

Képzési központ létesítése, kőbányai vállalkozások segítése, öt év alatt 1,25 millió eurós településfejlesztési hozzájárulás, közlekedési fejlesztések – ezt vállalta a Bosch a kőbányai önkormányzattal kötött településrendezési szerződésben.

A megállapodás országos viszonylatban is egyedülálló elemei a következő öt évben nagy hatással lesznek Kőbánya fejlődésére.


Megegyezett az önkormányzat a Bosch-sal a hosszútávú együttműködésről

A városrész vezetése és a Robert Bosch Kft. szeptemberben településrendezési szerződést kötött annak kapcsán, hogy a beruházó az önvezető autókkal és az elektromos mobilitással kapcsolatos kutató-fejlesztő központot épít Bosch Campus 2 néven, ehhez az alapkövet júliusban tették le. A 2020 végére, két ütemben, mintegy kilencvenezer négyzetméteren megvalósuló beruházás során szoftverfejlesztő irodák és laboratóriumok, kiszolgáló területek, valamint egy parkolóház és egy városi közlekedési szimulációkra alkalmas precíziós tesztpálya létesül. A tervek szerint a meglévő Bosch Campust gyalogoshíd köti majd össze az újonnan épülő komplexummal.

Az építkezés kapcsán a Bosch két, összesen mintegy kétezer négyzetméteres ingatlant vásárol meg 21 millió forintért a kerülettől, valamint 118 millió forint településfejlesztési hozzájárulást fizet a telekrendezéssel összefüggő feladatok (épületek lebontása, törmelék elszállítása stb.) végrehajtására. A beruházó több közlekedési fejlesztést is vállal a környéken: a Gyömrői út és a Vasgyár utca kereszteződését jelzőlámpás csomóponttá alakítják át, a Sibrik Miklós úttól kiépítik a Vaspálya utca új, elhúzott nyomvonalát, valamint felújítják a Vaspálya utca meglévő szakaszait.


Az önkormányzattal kötött megállapodás részeként a Bosch öt éven keresztül évi 250 ezer eurós településfejlesztési hozzájárulást fizet Kőbányának. Ezen túl létrehozzák a Bosch Innovációs és Képzési Központot, amelyet a beruházó a saját költségén üzemeltet majd az önkormányzat által rendelkezésére bocsátott ingatlanban. Ez nemcsak egy minden korosztály számára látogatható, élmény- és tudásközpontú virtuális „játszóház” lesz, hanem kutatás-fejlesztési központ és képzési színtér is egyetemek, oktatási intézmények és startup cégek számára.

– A megállapodás országos viszonylatban is egyedülálló elemei az elkövetkező öt évben nagy hatással lesznek Kőbánya fejlődésére – jelentette ki a kerület polgármestere. D. Kovács Róbert Antal szerint a Robert Bosch Kft. és Kőbánya példaértékű együttműködése garanciát nyújthat arra, hogy a világcég jelentős beruházása a kerület modernizációjához is hozzájárul majd.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.