EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 16., péntek
Ödön

Egyéb X.kerület

A kerület fejlődését segíti a megállapodás

Képzési központ létesítése, kőbányai vállalkozások segítése, öt év alatt 1,25 millió eurós településfejlesztési hozzájárulás, közlekedési fejlesztések – ezt vállalta a Bosch a kőbányai önkormányzattal kötött településrendezési szerződésben.

A megállapodás országos viszonylatban is egyedülálló elemei a következő öt évben nagy hatással lesznek Kőbánya fejlődésére.


Megegyezett az önkormányzat a Bosch-sal a hosszútávú együttműködésről

A városrész vezetése és a Robert Bosch Kft. szeptemberben településrendezési szerződést kötött annak kapcsán, hogy a beruházó az önvezető autókkal és az elektromos mobilitással kapcsolatos kutató-fejlesztő központot épít Bosch Campus 2 néven, ehhez az alapkövet júliusban tették le. A 2020 végére, két ütemben, mintegy kilencvenezer négyzetméteren megvalósuló beruházás során szoftverfejlesztő irodák és laboratóriumok, kiszolgáló területek, valamint egy parkolóház és egy városi közlekedési szimulációkra alkalmas precíziós tesztpálya létesül. A tervek szerint a meglévő Bosch Campust gyalogoshíd köti majd össze az újonnan épülő komplexummal.

Az építkezés kapcsán a Bosch két, összesen mintegy kétezer négyzetméteres ingatlant vásárol meg 21 millió forintért a kerülettől, valamint 118 millió forint településfejlesztési hozzájárulást fizet a telekrendezéssel összefüggő feladatok (épületek lebontása, törmelék elszállítása stb.) végrehajtására. A beruházó több közlekedési fejlesztést is vállal a környéken: a Gyömrői út és a Vasgyár utca kereszteződését jelzőlámpás csomóponttá alakítják át, a Sibrik Miklós úttól kiépítik a Vaspálya utca új, elhúzott nyomvonalát, valamint felújítják a Vaspálya utca meglévő szakaszait.


Az önkormányzattal kötött megállapodás részeként a Bosch öt éven keresztül évi 250 ezer eurós településfejlesztési hozzájárulást fizet Kőbányának. Ezen túl létrehozzák a Bosch Innovációs és Képzési Központot, amelyet a beruházó a saját költségén üzemeltet majd az önkormányzat által rendelkezésére bocsátott ingatlanban. Ez nemcsak egy minden korosztály számára látogatható, élmény- és tudásközpontú virtuális „játszóház” lesz, hanem kutatás-fejlesztési központ és képzési színtér is egyetemek, oktatási intézmények és startup cégek számára.

– A megállapodás országos viszonylatban is egyedülálló elemei az elkövetkező öt évben nagy hatással lesznek Kőbánya fejlődésére – jelentette ki a kerület polgármestere. D. Kovács Róbert Antal szerint a Robert Bosch Kft. és Kőbánya példaértékű együttműködése garanciát nyújthat arra, hogy a világcég jelentős beruházása a kerület modernizációjához is hozzájárul majd.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.