EUR: 354,49 Ft
CHF: 335,96 Ft
2020. április 09., csütörtök
Erhard

Egyéb X.kerület

A kerület fejlődését segíti a megállapodás

Képzési központ létesítése, kőbányai vállalkozások segítése, öt év alatt 1,25 millió eurós településfejlesztési hozzájárulás, közlekedési fejlesztések – ezt vállalta a Bosch a kőbányai önkormányzattal kötött településrendezési szerződésben.

A megállapodás országos viszonylatban is egyedülálló elemei a következő öt évben nagy hatással lesznek Kőbánya fejlődésére.


Megegyezett az önkormányzat a Bosch-sal a hosszútávú együttműködésről

A városrész vezetése és a Robert Bosch Kft. szeptemberben településrendezési szerződést kötött annak kapcsán, hogy a beruházó az önvezető autókkal és az elektromos mobilitással kapcsolatos kutató-fejlesztő központot épít Bosch Campus 2 néven, ehhez az alapkövet júliusban tették le. A 2020 végére, két ütemben, mintegy kilencvenezer négyzetméteren megvalósuló beruházás során szoftverfejlesztő irodák és laboratóriumok, kiszolgáló területek, valamint egy parkolóház és egy városi közlekedési szimulációkra alkalmas precíziós tesztpálya létesül. A tervek szerint a meglévő Bosch Campust gyalogoshíd köti majd össze az újonnan épülő komplexummal.

Az építkezés kapcsán a Bosch két, összesen mintegy kétezer négyzetméteres ingatlant vásárol meg 21 millió forintért a kerülettől, valamint 118 millió forint településfejlesztési hozzájárulást fizet a telekrendezéssel összefüggő feladatok (épületek lebontása, törmelék elszállítása stb.) végrehajtására. A beruházó több közlekedési fejlesztést is vállal a környéken: a Gyömrői út és a Vasgyár utca kereszteződését jelzőlámpás csomóponttá alakítják át, a Sibrik Miklós úttól kiépítik a Vaspálya utca új, elhúzott nyomvonalát, valamint felújítják a Vaspálya utca meglévő szakaszait.


Az önkormányzattal kötött megállapodás részeként a Bosch öt éven keresztül évi 250 ezer eurós településfejlesztési hozzájárulást fizet Kőbányának. Ezen túl létrehozzák a Bosch Innovációs és Képzési Központot, amelyet a beruházó a saját költségén üzemeltet majd az önkormányzat által rendelkezésére bocsátott ingatlanban. Ez nemcsak egy minden korosztály számára látogatható, élmény- és tudásközpontú virtuális „játszóház” lesz, hanem kutatás-fejlesztési központ és képzési színtér is egyetemek, oktatási intézmények és startup cégek számára.

– A megállapodás országos viszonylatban is egyedülálló elemei az elkövetkező öt évben nagy hatással lesznek Kőbánya fejlődésére – jelentette ki a kerület polgármestere. D. Kovács Róbert Antal szerint a Robert Bosch Kft. és Kőbánya példaértékű együttműködése garanciát nyújthat arra, hogy a világcég jelentős beruházása a kerület modernizációjához is hozzájárul majd.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Miskolc összefogott

    Miskolc összefogott

    „Miskolc valóban összefog! – adta hírül örömmel dr. Alakszai Zoltán önkormányzati képviselő, milyen sokan csatlakoztak a „Koronavírus – Segítsünk egymásnak!

  • Alkalmazkodtak az új életmódhoz

    Alkalmazkodtak az új életmódhoz

    Nem csak a diákok, a tanárok élete is átalakult. Otthonról oktatnak, sőt, mint kiderült, még többet is vállalnak a kötelezettségüknél. Jó példa a társadalmi szerepvállalásra a gyáli Molnár házaspáré.