EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 23., vasárnap
Tekla, Líviusz

Egyéb Székesfehérvár

A lecsó királya és a város, tele élettel

Hömpölygött a tömeg a székesfehérvári Fő utcán, majd a bíróságtól indulva a Felsővárosi templomon is túlra. Az utca mindkét oldalán tűz ropogott, füst gomolygott, szem könnyezett. Ez volt az idei Lecsófesztivál. Az 568 csapat között különös érdeklődésre tarthatott számot az egyik főzőhely, ahol a Chilicum csapata a világ legerősebb lecsóját készítette. Arról, hogy mitől a legerősebb a világon, Petrohay Györgyöt faggattuk.

Petrohay György (balra) megmutatja, hogy mi vár majd Csabai Gergelyre a versenyben, a világ legerősebb lecsója elfogyasztásánál Fotó: seso

A zsűri mindig gondban van, 100 lecsó megkóstolása közben sem volt ez másképp. Bár Rácz Jenő vígan viselte az ízek sokaságot Fotó: seso

A Szív Klub csapata a zsűri színei elé viszi remekművét, a háromfajta lecsót Fotó: seso

Rákóczi úti Óvoda: óvónők és a lecsót óvó bácsik együtt örültek a közös főzésnek Fotó: seso

– Attól különleges, amit főztünk, hogy a világ legerősebb paprikáiból készítettük el. Többek között ilyen a Carolina Reaper, amelyik a legerősebb a föld kerekén, a Trinidad Scorpion, a Szellemchili, az Orange Habanero, amely a leggyengébb, de ez is 577 ezer SHU értékű, míg a magyar paprikák ereje 2500 és 5000 között van – mondta Petrohay György.


Kíváncsiak voltunk, hogy mennyire lehet érezni a lecsó zamatát, hiszen akik nem kedvelik az erős ízeket, azt mondhatják, a valós ízt elnyomhatja az erőé.

– Van benne csemegepaprika is, de csilivel turbóztuk fel. A lecsó ízét kiérezhetik, akik hozzá vannak szokva a csípős ízekhez. Persze csak azok, mert akik nem szeretik, csupán a pokoli fájdalmat érezhetik. Amúgy klasszikus lecsót csináltunk, hagymával, paprikával, paradicsommal, ehhez mindent a saját kertünkből hoztunk. Zsírral készítettük, a pluszt az erő adta hozzá. Aki megkóstolta, annak nem volt őszinte a mosolya, de ez a nap részünkről nem arról szólt, hogy mitől finom a lecsó. Ez próba volt, hiszen a főztünk százszor erősebb, mint amely a legerősebb magyar paprikával készül. Próbának szántuk: ki tudja megenni a 30 deka lecsót? Aki megette, az mit kapott ajándékba? Kérhetett repetát… De ez nem vetélkedő volt, ha úgy tetszik, játék, próba, hogy ki tudja megenni.


A Mezőszilasi Csabai Gergely a 11 versenyző egyike volt.

– Szeretem a csípős, erős ízeket, nem kellett bátorságot gyűjtenem az evéshez, hiszen majdnem mindennap elfogyasztok valami erőset. Hogy milyen volt? Hú… Nagyon erős! – mondta krákogva.

Szinte hihetetlen, de hatan megették az egész tál lecsót, a győztes Tóth Martin lett, 34,07 perc alatt tolta be a 30 deka tömény mérget. Serleg és oklevél volt a jutalma, ami igazolta, hogy ő világ legerősebb lecsóját is megevő ember.

Végül az 568 lecsóból százat adtak le zsűrizésre, és a 20 legjobb közül sorsolták ki a győztest. A 2018-as Lecsókirály az Egyesített Szociális Intézmény csapata lett.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.