2019. október 18., péntek
Lukács

Belföld

A magyarok többsége a nemzeti szuverenitást támogatja

A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek több mint kétharmada (67 százalék) a tagállamok szuverenitását erősítené Brüsszellel szemben.

A Századvég Alapítvány csütörtökön jutatta el az MTI-hez nyolc hónappal az európai parlamenti választás előtt készült friss felmérését.


A kutatásból kiderül: a magyarok 80 százaléka gyengére értékelte az Európai Unió válságkezelését. Az unió kvótarendszerét – lényegében politikai irányultságtól függetlenül – a döntő többség (81 százalék) elutasítja (16 százalék támogatja), 87 százalék pedig a szíriai háború végével visszaküldené eredeti otthonukba a migránsokat (8 százalék nem küldené vissza őket).

Arra a kérdésre, hogy ki kezeli jobban a migrációs válságot, a megkérdezettek 75 százaléka a közép-kelet-európai országokat jelölte meg és csak 14 százaléka Brüsszelt.

Az alapítvány értékelése szerint az ellenzéki kampánynak komoly problémát fog okozni az is, hogy egy olyan időszakban próbál marginális ügyeket központi témává emelni a közbeszédben, amikor a megkérdezettek több mint kétharmadát (69 százalék) aggasztja az illegális bevándorlók Magyarországra áramlásának problémája.

A Századvég szeptember 15. és szeptember 22. között ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőtt ember telefonos megkérdezésével, CATI-módzserrel végezte kérdőíves közvélemény-kutatását. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna – olvasható a Századvég közleményében.

Kapcsolódó Cikkek

 • A magyar nemzetpolitika sikeres éveket tudhat maga mögött

  A magyar nemzetpolitika sikeres éveket tudhat maga mögött

  Sok sikert és eredményt ért el a magyar nemzetpolitika a határon túli nemzetrészekkel együttműködve az elmúlt években – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol előadást tartott a Pro Civis társulás által idén már kilencedik éve megrendezett Önkormányzati Szabadegyetemen.

 • Motoros halt meg az M5-ös autópályán

  Motoros halt meg az M5-ös autópályán

  Meghalt egy motoros, amikor összeütközött egy autóval az az M5-ös autópályán Csengele közelében pénteken délután, a sztráda Röszke felé vezető oldalát lezárták – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

 • Átadták az Oroszlány és Tatabánya közötti kerékpárutat

  Átadták az Oroszlány és Tatabánya közötti kerékpárutat

  Átadták pénteken azt az 1,2 milliárd forintos beruházással megépült 13 kilométeres kerékpárutat, amely Kecskéden és Környén át összeköti Oroszlányt és Tatabányát, valamint lehetőséget teremt a majki kamalduli kolostor elérésére is.