EUR: 333,52 Ft
CHF: 305,24 Ft
2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Egyéb Békéscsaba

A német lovak kerültek fölénybe a vb-n

Hét ország (Ausztria, Lengyelország, Luxemburg, Németország, Olaszország, Románia és Magyarország) 39 fiatal fogatlova startolt a fiatal fogatlovak negyedik világbajnokságán szeptember 5. és 9. között Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. lovaspályáján. A vasárnapi döntőben 23 ló küzdött a világbajnoki címért.

A verseny öt napig tartott, először állatorvosi vizsgálatok voltak, hogy minden ló a legjobb állapotban kezdhesse a megmérettetést. Csütörtökön és pénteken a kvalifikációs versenyszámok zajlottak, itt dőlt el, hogy mely lovak képviselhetik hazájukat a világbajnokság döntőjében. Szombaton és vasárnap a döntőre került sor, a dobogókra végül német, lengyel és olasz lovak állhattak fel.


A versenyzők, a lovasszövetségek és a szakma képviselői is elégedettek voltak a szervezéssel, a pálya elrendezésével, minőségével, valamint jól érezték magukat a kísérő programokon is. Szabó Zsuzsa, a világbajnokság szervezőbizottságának egyik tagja megosztotta, hogy 2019-ben az ötödik világbajnokságot még biztosan Mezőhegyesen rendezik, de jó esélyük van arra is, hogy állandó helyszíne lehet a megmérettetésnek a Békés megyei település.

A német csapatkapitány, Dieter Lauterbach nagyon örül a német hajtók eredményének. Hangsúlyozta, jó képességű lovakkal indultak és a felkészítés is jól sikerült. Németországban körülbelül 20 éve működik a rendszer, aminek nagy szerepe van a sikerekben. A rendszer részeként nemzeti selejtezőkön és vizsgákon esnek át a fiatal lovak, illetve különversenyeket is szerveznek számukra. A legfontosabb, hogy kiegyensúlyozott és folyamatos legyen a lovak felkészítése, akkor sikeresek a számukra rendezett versenyeken, illetve később a nemzetközi megmérettetéseken.


Az egyértelműen szembetűnő, hogy mind a németek, mind a lengyelek nagy hangsúlyt fektetnek a fiatal lovak képzésére, idomítására. Mivel a magyaroknál a világbajnokság előtt nem volt erre kiforrott rendszer, ez az eredményekben is tükröződik. A megmérettetés előtt Peter Tischer német sikerkapitány segítette edzőtáborban a magyar hajtókat, és ő is látta, nem a lovak képességeivel, hanem képzettségével, a felkészítési rendszerrel van a hiba, ezen kell még javítani.

A legeredményesebb magyar ló Image (KWPN, pej, mén) lett, Szilágyi Zsolt hajtásában (pontszám 12,47). A páros az 5 éves korosztályban indult és a hatodik helyet szerezte meg. A magyar szövetség összesen 16 lovat nevezett, viszont az állatorvosi vizsgálat után kettő már nem folytathatta vagy tulajdonképpen kezdhette el a világbajnokságot.

Eredmények

Az 5 éves lovak döntőjében 8 ló indult, a dobogó így nézett ki:

I. A német ADELE M (szász-türingiai, pej, kanca). Hajtotta: Bettina Winkler (pontszám 16,51)
II. A lengyel FROMBORK (sziléziai, fekete, mén). Hajtotta: Bartlomiej Kwiatek (pontszám 14,22)
III. Az osztrák FINESSE 374 (vesztfáliai, gesztenye pej, kanca). Hajtotta: Alexander Bösch (pontszám 14,12)

A 6 éves lovak döntőjében 10 ló indulhatott, a végeredmény:

I. A német CHARLY BROWN (szász-türingiai, pej, herélt). Hajtotta: Jessica Wächter (pontszám 15,77)
II. A német FST LAURIN (szász-türingiai, fekete, kanca). Hajtotta: Lars Krüger (pontszám 14,47)
III. A lengyel RENESANS (sziléziai, fekete, mén). Hajtotta: Bartlomiej Kwiatek (pontszám 14,17)

A 7 éves lovak döntőjében 5 ló vett részt, az első három helyezett:

I. A német FORTINO (német sportló, pej, herélt). Hajtotta: Marie Tischer (pontszám 16,41)
II. Az olasz GREYDANUS (KWPN, gesztenye pej, herélt). Hajtotta: Cristiano Cividini (pontszám 15,01).
III. A lengyel LOXIA (sziléziai, fekete, kanca). Hajtotta: Weronika Kwiatek (pontszám 13,49)

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.