EUR: 317,85 Ft
CHF: 279,75 Ft
2019. február 18., hétfő
Bernadett

Külföld

A nézők dönthetnek az egyik darab főszereplőjéről

Egy bécsi színházban a nézők dönthetik el, kit akarnak látni A velencei kalmár című Shakespeare-mű címszerepében.

A Volkstheaterben minden előadás kezdetén bemutatják a közönségnek a lehetséges három főszereplőt, akik közül a nézők tetszésnyilvánítással választhatják ki az aznapi főszereplőt. Aki a legnagyobb tapsot kapja, az játssza a velencei zsidó kereskedőt.


A nézők ezzel nemcsak a főszereplő személyéről, hanem a figura milyenségéről is döntenek, az egyik színész ugyanis egy “komoly kapitalistát” alakít, a másik egy konzervatív zsidót, egy színésznő pedig egy zsidó nőt, akinek a férfiak világában kell megállnia a helyét. Előadás közben újra megkérdezik a közönséget, hogy kitől akarja hallani Shylock híres monológját.

A darabot rendezőként jegyző művészeti vezető, Anna Badora hangsúlyozta, hogy a választás elé állítással nem akarják erkölcsi állásfoglalásra bírni a nézőket, a vitatott, gyakran antiszemitizmussal gyanúsított mű formabontó színre vitelével nem annyira a zsidóság kérdését feszegetik, mint inkább általában a közhelyekét, az általánosításokét, és igyekeznek bevonni a közönséget az alkotói folyamatba.

Az első előadást, amelyen a közönség döntheti el, hogy ki legyen a főszereplő, szeptember 8-án tartják.

Kapcsolódó Cikkek