2019. szeptember 19., csütörtök
Vilhelmina

Külföld

A SpaceX segítségével indul a Hold felkutatására egy japán vállalkozás

A SpaceX amerikai űrhajózási vállalkozás segítségével indul a Hold felkutatására az ispace japán vállalkozás. A tokiói cég két holdmisszióra írt alá szerződést a SpaceX-szel.

A SpaceX egy leszállóegységet és egy holdjárót fog a Holdra vinni Falcon 9-es rakétáján. A tervek szerint 2020-ban kerülnek az eszközök Hold körüli pályára, majd landolási kísérletet tesznek 2021 közepén.


Hakamada Takesi, az ispace vezetője elmondta, hogy cége és a SpaceX osztozik azon az elképzelésen, hogy egyszer majd lehetővé válik az emberek számára az űrbéli élet. Az ispace reményei szerint a jövőben kormányoknak és magánügyfeleknek kínálhat szolgáltatásokat.

Gwynne Shotwell, az SpaceX elnöke kifejtette: a vállalkozás büszke arra, hogy a japánok őket választották ki első Hold-missziójukra.

A SpaceX vezetője, Elon Musk egy hete jelentette be, hogy Mezava Juszaku japán milliárdos lesz a 2023-ra tervezett, ötnapos Hold körüli utazásuk első magánügyfele.

Az ispace nem közölt adatokat arról, milyen költségei lesznek Hold-missziójának. Hakamada szerint azonban a cég már csaknem 95 millió dollárt gyűjtött össze befektetőktől.

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: ÖsszeFogás

  A nap képe: ÖsszeFogás

  Saype francia-svájci tájművész új földfestményeinek egyikén dolgozik a genfi Grange parkban. A mintegy ötezer négyzetméter pázsitot beborító, 165 méter hosszú és 30 méter széles alkotás természetes, biológiailag lebomló, vízoldékony festőanyagokból készült.

 • Túszul ejtette a lopott BMW

  Túszul ejtette a lopott BMW

  Ügyetlenségének köszönhetően akár két évre és hűvösre kerülhet az a budapesti férfi, aki a szlovákiai Galántán akart elkötni egy BMW-t.

 • Deutsch Tamás: Elutasítjuk az uniós források politikai büntetésként való megvonását

  Deutsch Tamás: Elutasítjuk az uniós források politikai büntetésként való megvonását

  Elutasítjuk a közösségi források szubjektív, politikai büntetésként alkalmazható úgynevezett jogállamisági feltételekhez kötését, a gazdaságilag, munkahelyteremtés szempontjából jól teljesítő régiók politikai vádak alapján történő büntetését – jelentette ki Deutsch Tamás a Fidesz EP-képviselője Strasbourgban, az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában szerdán.