EUR: 329,92 Ft
CHF: 299,89 Ft
2019. október 22., kedd
Előd

Egyéb XXII.kerület

A Sursum Corda egy évtizede – Hegedűsék zenével gyógyítanak

A Hegedűs Endre és Hegedűs Katalin zongoraművész-házaspár által létrehozott Sursum Corda fesztivál idén már tizenegyedik alkalommal adott lehetőséget az itt élő zeneszerető közönségnek, hogy a muzsika által „felemeljük a szívünket”.

A Sursum Corda 11. évadának negyedik hangversenye egyben az idén 20 éves Vojnovich–Huszár-villa évadnyitó koncertje volt, telt házzal. Az évad a Latinovits Zoltán Diákszínpad Rómeó és Júlia kertszínházi előadásával és Szabó Marcell zongoraművész Debussy-estjével folytatódik szeptember 21-én és 22-én. Utóbbi a Szent Mihály-napok keretében szintén ingyenes koncert lesz a Budatétényi Polgári Kör szervezésében.


A Sursum Corda Vojnovich-villában tartott koncertjén Hegedűs Katalin úgy fogalmazott: ezen a helyen megleli az ember a szív békéjét.

– Nagyon szép és bensőséges este volt! A kerület önkormányzata támogatja ezeket a hangversenyeket, ezért lehetnek ingyenesek. Persze nem gondolom, hogy ez az egyetlen oka annak, hogy jönnek az emberek… Sokkal inkább az, hogy vágynak a szépre, a jóra, az igazra. A zene harmóniája, a családias hangulat, az olykor beszédes csend vonzza őket. A klasszikus zenére nagy igény van. És kell hozzá kitartás, kedves, őszinte és szerető szívű, nagy tudású kollégák!


Hegedűs Katica hozzátette, hogy 2000-ben, amikor az első koncertsorozat volt, nem is terveztek többet, de Szabolcs Attila, az akkori polgármester a következő évben biztatóan megkérdezte: lesz megint Sursum Corda?

– Természetesen lelkesen vetettük bele magunkat a tervezésbe, hiszen mindig is hittünk abban, hogy a klasszikus zene gyógyító erővel bír. Nekünk, muzsikusoknak föl kell vállalnunk a szépség továbbadásának misszióját. Néhány év szünet után, 2011 óta évente megrendezzük a koncerteket Budafok-Tétényben, augusztus végétől 5-6 héten keresztül különböző helyszíneken.

Szeptember 22-én este 7 órától a Concerto Kamarazenekar hangversenye lesz a budafoki Szent Lipót-templomban, és szeptember 28-án a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes hangversenyével emelhetjük fel szívünket az idei Sursum Corda fesztivál zárásaként a budafoki református templomban.

Kapcsolódó Cikkek