2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona

Egyéb Békéscsaba

A szakmák legjobbjai versenyeznek

A EuroSkills versenynek 2018-ban Budapest ad otthont, amelyre nagy erőkkel készül a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is. A szeptember 26. és 28. között zajló megmérettetésen négy induló is képviseli megyénket.

Kovács Alexandra fodrászként, Orodán Tamás egy páros tagjaként – mint informatikairendszer-üzemeltető –, Takács Zoltán szintén egy másik versenyzővel közösen a mechatronika területén, Lóczi Gábor pedig szárazépítőként indul. Mindegyik versenyző már letette a szakmai vizsgáját, és munka mellett egy szakértői stábbal  hónapok óta készül erre a kihívásra.


A EuroSkills versenyeket kétévente, minden páros évben rendezik meg, a WorldSkillst pedig minden páratlan évben. Minden ország egy versenyzőt vagy versenyzői csapatot nevezhet szakmánként, és egy versenyző csak egy EuroSkills versenyen indulhat. A versenyszámok között vannak egyéni, valamint  csapatversenyek. A versenyzők korhatára a verseny évében betöltött 25 év. A versenyszámokat, vagyis hogy mely szakmákban lehet indulni, a korábbi évek tendenciái, az új trendek és az előregisztráció során jelentkezett részvevők száma együttesen határozzák meg.

De nem csak az indulóknak lesz ez egy különleges időszak. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara emellett – pályaorientációs tevékenysége keretében – Békés megye 17 településéről 2300 diákot utaztat a versenyre. A gyerekek amellett, hogy megnézhetik a versenyzőket, különböző foglalkoztatók során próbálhatják ki képességeiket, szerezhetnek élményt egy-egy szakmával kapcsolatban.


– A kelet-európai országok közül elsőként Magyarország nyerte el ennek a hatalmas szakmai versenynek a rendezési jogát, a részt vevő országok részéről is óriási érdeklődés van az esemény iránt – tájékoztatott Mészárosné Szabó Anna, az iparkamara szakképzési osztályvezetője. – A versenyzők végzett, de fiatal szakmunkások, akik példaként állíthatók a jelenleg általános iskolások és a gyerekeik szakmaválasztását fontolgató szülők elé. Ők szakmájukat olyan magas szinten művelik, amilyet a hétköznapi ember el sem tud képzelni.

Az idei verseny különlegessége, hogy 2018-ban ünnepli tízéves fennállását a EuroSkills, amelyhez külön programok is kapcsolódnak majd.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Látványos futballshow költözött a Béke térre

  Látványos futballshow költözött a Béke térre

  A kerületünkben zajló Mozgásban a kultúra! című rendezvénysorozat harmadik eseménye A futball látványosságai címet kapta. A Béke téren megrendezett programon mindenki megismerhette a teqballt, mint sportágat, sőt a Freestyle Foci csapata is látványos show-val készült.