EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 23., vasárnap
Tekla, Líviusz

Egyéb Békéscsaba

A szakmák legjobbjai versenyeznek

A EuroSkills versenynek 2018-ban Budapest ad otthont, amelyre nagy erőkkel készül a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is. A szeptember 26. és 28. között zajló megmérettetésen négy induló is képviseli megyénket.

Kovács Alexandra fodrászként, Orodán Tamás egy páros tagjaként – mint informatikairendszer-üzemeltető –, Takács Zoltán szintén egy másik versenyzővel közösen a mechatronika területén, Lóczi Gábor pedig szárazépítőként indul. Mindegyik versenyző már letette a szakmai vizsgáját, és munka mellett egy szakértői stábbal  hónapok óta készül erre a kihívásra.


A EuroSkills versenyeket kétévente, minden páros évben rendezik meg, a WorldSkillst pedig minden páratlan évben. Minden ország egy versenyzőt vagy versenyzői csapatot nevezhet szakmánként, és egy versenyző csak egy EuroSkills versenyen indulhat. A versenyszámok között vannak egyéni, valamint  csapatversenyek. A versenyzők korhatára a verseny évében betöltött 25 év. A versenyszámokat, vagyis hogy mely szakmákban lehet indulni, a korábbi évek tendenciái, az új trendek és az előregisztráció során jelentkezett részvevők száma együttesen határozzák meg.

De nem csak az indulóknak lesz ez egy különleges időszak. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara emellett – pályaorientációs tevékenysége keretében – Békés megye 17 településéről 2300 diákot utaztat a versenyre. A gyerekek amellett, hogy megnézhetik a versenyzőket, különböző foglalkoztatók során próbálhatják ki képességeiket, szerezhetnek élményt egy-egy szakmával kapcsolatban.


– A kelet-európai országok közül elsőként Magyarország nyerte el ennek a hatalmas szakmai versenynek a rendezési jogát, a részt vevő országok részéről is óriási érdeklődés van az esemény iránt – tájékoztatott Mészárosné Szabó Anna, az iparkamara szakképzési osztályvezetője. – A versenyzők végzett, de fiatal szakmunkások, akik példaként állíthatók a jelenleg általános iskolások és a gyerekeik szakmaválasztását fontolgató szülők elé. Ők szakmájukat olyan magas szinten művelik, amilyet a hétköznapi ember el sem tud képzelni.

Az idei verseny különlegessége, hogy 2018-ban ünnepli tízéves fennállását a EuroSkills, amelyhez külön programok is kapcsolódnak majd.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.