2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Szeged

A szegedi mozik hőskora

Egykoron három nagy mozi is üzemelt Szegeden: a Belvárosi (Szabadság), a Korzó (Vörös Csillag), valamint a Széchenyi (Fáklya). Ezek közül lényegében csak a Belvárosi élte túl a rendszerváltást, a Korzó átalakult zeneházzá, míg a Széchenyit teljesen lebontották.

A vidék legnagyobb moziját, a szegedi Belvárosi mozit 1920-ban kezdték építeni Sebestyén Endre szegedi építész tervei alapján. A mozitermet úgy alakították ki, hogy  alkalmas legyen színházi előadásokra is, a színpadot ellátták süllyesztővel és zsinórpadlással, előtte nagyméretű zenekari árkot alakítottak ki, a földszintre 700, az erkélyre és a páholyokba 500 ülőhely került. Az emeletre kétoldalt lépcső vezetett föl. A Belvárosi moziban 1920. szeptember 8-án tartották az első vetítést. A méreteiben is nagyszabású mozi már tizenegy óra előtt zsúfolásig megtelt, és még az oldalfeljárókat is elállta a kíváncsi közönség – a korabeli tudósítás szerint.


Az egykori Korzó mozi

Korábban Belvárosi mozi néven működött

Kár a Fáklyáért (fotók: fortepan.hu)

A Belvárosi mozi mellett a Korzó és az 1920. december 21-én megnyílt Széchenyi mozi volt sokáig meghatározó kulturális szórakozóhely Szegeden. A Korzó – egykor Vörös Csillag – moziban 2001-ben szűnt meg a rendszeres vetítés, ma Zeneházként funkcionál.

A dicstelenül kihunyt Fáklya


A Fáklya – eredeti nevén Széchenyi – mozit a Belvárosihoz hasonlóan 1920-ban adták át. Az aszimmetrikus, V alakú sarki épület eredetileg 850 fő befogadására volt alkalmas. Az akkoriban legmodernebbnek számító, vasbeton vázas épület utcai sávja magasabb volt az udvarinál – összhangban a nézőtér legfelső szintjével és a vetítőhelyiségekkel. A Fáklyában 1995. augusztus 20-án vetítettek utoljára filmet, két hónappal később – miután a Providencia Biztosító megvásárolta a területet – lebontották az egykori legendás mozi épületét.

Szabadtéri mozi a ligetben

1978 márciusában átépítés miatt a Szegedi Nemzeti Színház átmenetileg a Belvárosi mozi épületébe költözött. Azért, hogy a szegediek ne szenvedjenek hiányt filmekben, nyitottak az újszegedi ligetben egy szabadtéri mozit, amelynek sikerét az is garantálta, hogy „előjátszásba” kapták meg a filmeket, vagyis nyaranta bemutathatták azokat a műveket, amelyek csak ősszel kerültek a magyar „kőmozikba”. A szegediek imádták, sokszor egymás ölében és a lépcsőkön is ültek, vagy ha végképp nem volt hely, állva nézték a vásznat.

Autósmozi Dorozsmán

Az autósmozi a 80-as években lett divat, Szegeden is nyílt egy, méghozzá a dorozsmai nagybani piacnál. A dialógus és a zene többféle módon juthatott el a kocsiban ülő nézőkig, például autórádión keresztül – a környékbeliek az otthoni készüléken is foghatták –, vagy egyszerűen a lehúzott ablakon át volt hallható a hangszóróból.

A kert- és autósmozik halálát a technika és az igények megváltozása okozta. A térhangzás nem érvényesül, ha a hangot elfújja a szél, és a forgalmazók sem adtak már új filmeket azzal a rizikóval, hogy az időjárás vagy lehetővé teszi a folyamatos vetítést, vagy nem. Magánvállalkozók a dorozsmai bezárása után próbálkoztak még autósmozival Szegeden, de kísérletük kudarcba fulladt.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.