EUR: 328,15 Ft
CHF: 300,85 Ft
2019. augusztus 23., péntek
Bence

Egyéb Szolnok

A tavalyinál rosszabb dohánytermés várható

A tavalyinál kisebb és rosszabb minőségű dohánytermés várható 2018-ban, az aszályos időjárás miatt országosan átlagosan 10–15 százalékos terméskieséssel számolnak a termelők – közölte a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint a szolnoki Dofer Dohányfermentáló Zrt. termelői várhatóan teljesítik a leszerződött termésmennyiséget, a már leadott dohánylevelek minősége viszont gyengébb az egy évvel ezelőttinél. A másik nagy felvásárlónál, a nyíregyházi Universal Leaf Tobacco (ULT) Magyarország Zrt.-nél szeptember közepén indulhat el az átvétel.


Bényei Illés a betakarítás állásáról szólva elmondta, a munkákkal körülbelül három héttel előrébb tartanak az elmúlt évhez viszonyítva, viszont a dohány érettségéhez képest lemaradásban vannak a termelők, mivel az aszály előrehozta a dohány érési folyamatait. Emellett nincs annyi dohányszárító, mint amennyi dohányt le kellene törni – tette hozzá.

A másik nagy gond a munkaerőhiány, szavai szerint mára „tarthatatlanná” vált a helyzet, nincs elég idénymunkás. A dohánytermelők Romániából és Ukrajnából kénytelenek munkaerőt toborozni a betakarításhoz, a magasabb bérek azonban megdrágítják a termelést, a külföldi idénymunkások munkájának minősége pedig gyengébb az elvártnál – fogalmazott az érdekképviseleti szervezet vezetője.

Meglátása szerint a gépi betakarítás sem megoldás erre a problémára, mert a viszonylag drága kombájnok beszerzését nem támogatják ebben az uniós költségvetési ciklusban, emellett a helyi terepviszonyok sem kedvezőek a gépek használatára.

Kapcsolódó Cikkek

  • Újraéled a legendás cukrászda

    Újraéled a legendás cukrászda

    Hamarosan ismét élettel telik meg a tatabányaiak egykori kedvenc helye. Az régi Gála cukrászdához számtalan élmény köti a városban élőket, hiszen több mint négy évtizeden át kóstolhatták itt kedvenc süteményeiket.

  • Nagyüzem a Haladásnál

    Nagyüzem a Haladásnál

    Négy szakosztály felnőtt-, illetve utánpótlás-játékosai gyakorolnak a Rohonci úti sportkomplexum szó szerint XXI.