2019. február 23., szombat
Alfréd

Egyéb Nagykanizsa

A vidék is fejlődik

Ösztöndíjakat adtak át Bázakerettyén a térség 34 településén élő általános iskolás diákoknak a Mura Nemzet Program (MNP) keretében. A 38 fiatal tanulmányait tíz hónapon át 8-8 ezer forinttal támogatják.

Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő, a Mura-program miniszteri biztosa elmondta, a turisztikában és a mezőgazdaságban máris vannak eredményei az MNP-nek, például az, hogy Murafölde különleges kincsei, így a füge, a datolyaszilva és a kivi termesztése a támogatható kategóriába került az agrártárca döntése alapján. Ám legalább ennyire fontos, tette hozzá, hogy humán vonalon is erősítsék a térséget, aminek egyik eleme a tehetséges fiatalok támogatása. Ezzel is azt ösztönzik, hogy tanulmányaik után maradjanak itt vagy térjenek vissza a szülőföldjükre, és munkájukkal ezt a vidéket gyarapítsák.


Ebben a projektben 500 millió forint áll rendelkezésre humán kapacitások fejlesztésére, ami 34 településen több mint 20 ezer embert érint. A négy éven át tartó ösztöndíjprogram is ennek a része.

Az erre járók biztonságban vannak… (Fotó: MTI/Varga György)

A vidéki Magyarország megújítása más módon is folytatódik, hangsúlyozta Cseresnyés Péter, amikor átadták a Páka és Ortaháza közötti újjávarázsolt, csaknem négy kilométer hosszú mellékutat. Kiemelte, az elmúlt években több mint háromezer kilométernyi alsóbbrendű út újult meg, s a következő esztendőkben, a Magyar falu programban is jelentős összegeket fordítanak a négy- és ötjegyű utak rekonstrukciójára, amelyek többségéhez az 50-es, 60-as évek óta nem nyúltak hozzá.


– Hatvan esztendő lemaradását nem lehet egyik évről a másikra pótolni, de a kormány nagy hangsúlyt helyez a vidéken, falvakban élők életkörülményeinek javítására, ezen a téren is elkötelezettek vagyunk – szögezte le az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára.

A Páka és Ortaháza közötti, 3,8 kilométeres szakaszra 600 millió forintot fordítottak. Zalában egyébként további 35 helyszínen több mint 40 kilométernyi utat újítanak fel ezekben a hónapokban, amire 5,7 milliárd forintot költenek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tollaslabdában is jók az érdiek

  Tollaslabdában is jók az érdiek

  Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

 • Pillantás a rácsok mögé

  Pillantás a rácsok mögé

  Az 5. BIDF (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) versenyfilmjeként mutatták be a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön lelkészéről, Butsy Lajos atyáról készült dokumentumfilmet.

 • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.