2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Sport

A világ legöregebb vívója még mindig pástra lép

Boros Péter, a világ legöregebb aktív vívója a minap ünnepelte 85. születésnapját. Természetesen a páston, illetve mellette, hiszen az OSC Semmelweis utcai vívótermében köszöntötték sporttársai, tanítványai és barátai az örökifjú pengeforgatót.

A legvisszafogottabb vélemények szerint is minimum tíz évet letagadhat, de a páston, sisakban és tőrrel vagy párbajtőrrel a kezében csak hatvannak néz ki. Igaz, a hozzá képest taknyosnak számító hatvanasok, hetvenesek azért keményen megizzasztják, de egyelőre remekül állja a sarat veteránok mezőnyében.


Természetesen jár a szülinapi torta

– A vívás kitűnően karbantartja az ember testét, lelkét, ráadásul a páston az állandó készenlét a szellemre is frissítő hatással van – mondta ki a szentenciát Boros Péter, a Magyar Vívószövetség Veterán Bizottságának elnöke. – Igaz, szerencsésnek mondhatom magam, semmim nem fáj, nincs okom panaszra, de ez valószínűleg a szüleimtől örökölt géneknek köszönhető. Kis híján hetven éve mentem le először az akkor még Budapesti Lokomotív néven futó BVSC vívótermébe, és a hetvenes évek közepétől egy röpke tízéves periódust leszámítva – a gyereknevelés gondjai elszólítottak – szinte állandóan vívtam, 1985 óta jóformán hetente kétszer-háromszor pástra lépek. Azaz csak egyszer vívok, mert edzői képesítésem lévén iskolát is adok a tanítványoknak.

Boros Péter természetesen karddal a kezében ünnepelt

Nem csupán az edzéseken jeleskedik a nyugdíjas mérnökember, rendszeres résztevője a különböző veteránversenyeknek. Néhány hete Balatonbogláron lépett pástra, az újjáélesztett Balaton-bajnokságon. S talán még eredményeinél is büszkébb arra, hogy egyre népszerűbb a veteránvívás, tavaly, a maribori világbajnokságon mintegy harminc ország több mint ezer versenyzője fogott fegyvert.


Hogy ne legyen minden ilyen rózsaszínű, azért elpanaszolta, hogy az OSC Semmelweis utcai vívóterme komoly gondokkal küszködik. A 118 éves vívóterem bérleti díját nehéz előteremteni. Nem is olyan régen még az a veszély is fenyegette, hogy végleg le kell húznia a rolót. Nem éppen olcsó mulatság a vívás, a drága felszerelést, az utazást mind maguk fizetik.

De úgy látszik, az örökifjúknak minden pénzt megérnek a kiadós csörték.

 

Veszélyben a vívóterem jövője?

Pap Jenő egykori világbajnok párbajtőrözőnek, az OSC szakosztályvezetőjének homloka a magas, mintegy 360 ezer forintos bérleti díj miatt ráncos. Szerinte az önkormányzattal vagy esetleg az orvosi egyetemmel közös klub jelentene hosszú távú megoldást. Ha létrejönne valamilyen megállapodás, talán a mai tíz-tizenöt éves gyerekek is kitartanának a vívás mellett, akár már nyugdíjasként is.

Kapcsolódó Cikkek