EUR: 316,97 Ft
CHF: 279,31 Ft
2019. február 21., csütörtök
Eleonóra

Sport

A világ legöregebb vívója még mindig pástra lép

Boros Péter, a világ legöregebb aktív vívója a minap ünnepelte 85. születésnapját. Természetesen a páston, illetve mellette, hiszen az OSC Semmelweis utcai vívótermében köszöntötték sporttársai, tanítványai és barátai az örökifjú pengeforgatót.

A legvisszafogottabb vélemények szerint is minimum tíz évet letagadhat, de a páston, sisakban és tőrrel vagy párbajtőrrel a kezében csak hatvannak néz ki. Igaz, a hozzá képest taknyosnak számító hatvanasok, hetvenesek azért keményen megizzasztják, de egyelőre remekül állja a sarat veteránok mezőnyében.


Természetesen jár a szülinapi torta

– A vívás kitűnően karbantartja az ember testét, lelkét, ráadásul a páston az állandó készenlét a szellemre is frissítő hatással van – mondta ki a szentenciát Boros Péter, a Magyar Vívószövetség Veterán Bizottságának elnöke. – Igaz, szerencsésnek mondhatom magam, semmim nem fáj, nincs okom panaszra, de ez valószínűleg a szüleimtől örökölt géneknek köszönhető. Kis híján hetven éve mentem le először az akkor még Budapesti Lokomotív néven futó BVSC vívótermébe, és a hetvenes évek közepétől egy röpke tízéves periódust leszámítva – a gyereknevelés gondjai elszólítottak – szinte állandóan vívtam, 1985 óta jóformán hetente kétszer-háromszor pástra lépek. Azaz csak egyszer vívok, mert edzői képesítésem lévén iskolát is adok a tanítványoknak.

Boros Péter természetesen karddal a kezében ünnepelt

Nem csupán az edzéseken jeleskedik a nyugdíjas mérnökember, rendszeres résztevője a különböző veteránversenyeknek. Néhány hete Balatonbogláron lépett pástra, az újjáélesztett Balaton-bajnokságon. S talán még eredményeinél is büszkébb arra, hogy egyre népszerűbb a veteránvívás, tavaly, a maribori világbajnokságon mintegy harminc ország több mint ezer versenyzője fogott fegyvert.


Hogy ne legyen minden ilyen rózsaszínű, azért elpanaszolta, hogy az OSC Semmelweis utcai vívóterme komoly gondokkal küszködik. A 118 éves vívóterem bérleti díját nehéz előteremteni. Nem is olyan régen még az a veszély is fenyegette, hogy végleg le kell húznia a rolót. Nem éppen olcsó mulatság a vívás, a drága felszerelést, az utazást mind maguk fizetik.

De úgy látszik, az örökifjúknak minden pénzt megérnek a kiadós csörték.

 

Veszélyben a vívóterem jövője?

Pap Jenő egykori világbajnok párbajtőrözőnek, az OSC szakosztályvezetőjének homloka a magas, mintegy 360 ezer forintos bérleti díj miatt ráncos. Szerinte az önkormányzattal vagy esetleg az orvosi egyetemmel közös klub jelentene hosszú távú megoldást. Ha létrejönne valamilyen megállapodás, talán a mai tíz-tizenöt éves gyerekek is kitartanának a vívás mellett, akár már nyugdíjasként is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Olimpiai bajnokok zöld-fehérben

  Olimpiai bajnokok zöld-fehérben

  Hatvankét évvel a Ferencvárosi Torna Club gyorskorcsolya szakágának megszűnése után újjáalakul a szakosztály, amely rögtön nagy nevekkel erősített, hiszen zöld-fehérbe öltöztek az olimpiai bajnok Liu-testvérek, Cole és John-Henry Krueger, valamint a versenyzők és a válogatott sikeredzője, Bánhidi Ákossal.

 • Emlékezetes nulla-nullák

  Emlékezetes nulla-nullák

  Viszonylag unalmas meccseket hozott a kedd este Bajnokok Ligája játéknap, hiszen a Liverpool 0-0-ás döntetlent játszott a Bayern München együttesével, míg a másik mérkőzésen a Lyon és a Barcelona összecsapás zárult gól nélkül.

 • Joshua: Miller a ribancom!

  Joshua: Miller a ribancom!

  Lezajlott az első sajtótájékoztató az Anthony Joshua–Jarrell Miller ökölvívó mérkőzés felvezetéseként és ahogy arra számítani lehetett a felek már most egymásnak ugrottak.

 • Esküt tett a 29. Téli Universiadéra utazó magyar csapat

  Esküt tett a 29. Téli Universiadéra utazó magyar csapat

  Negyven fős sportolói magyar csapat vesz részt a 29. Téli Universiadén – hangzott el a magyar csapat ünnepélyes fogadalomtételén Budapesten. A multisport-eseménynek a szibériai Krasznojarszk városa ad otthont, ahova a téli egyetemi játékok során az eddigi legnagyobb delegációval indul útjára a magyar egyetemi csapat.