2019. február 16., szombat
Julianna, Lilla

Életmód

A vöröshöz nagy, a fehérhez közepes illik

Nemcsak az nem mindegy, hogy milyen bort fogyasztunk, arra is érdemes odafigyelni, hogy miből iszunk. A poharak tisztasága azért is fontos, mert a szennyeződés is tönkreteheti a bor ízét. A poharak törölgetését sajnos nem lehet megúszni, a mosogatógépből kivetteket is ellenőrizni kell, hogy nem maradt-e valami rajtuk.

Koccintáskor inkább a pohár lábát fogjuk, mert ha megmarkoljuk a kelyhet, a kézhőtől felmelegszik a bor – Profimedia

A vörösbort elegáns, nagyméretű pohárba töltsük. Ennek nem csupán esztétikai jelentősége van, ez a méret azt is lehetővé teszi, hogy a bor nagy felszínen érintkezzen a levegővel, ezáltal jobban ki tudnak bontakozni az ízek és az illatok. A közepes méretű poharakban a fehérborok és a rozé érzi jól magát: ezekben összegyűlnek a karakteres illatok és felemelkednek a pohár felső részéhez.


A pezsgő  és a habzó borok világa a pezsgős flőte, amelynek hosszúkás formájában élvezhető a gyöngyözés. A buborékok a felelősek azért, hogy az aromák jobban meg tudják mutatni magukat. A széles poharak pontosan azért alkalmatlanok a pezsgőzésre, mert a buborékok túl gyorsan elillannak belőlük. Az édes borokat nem szabad kicsi pohárból kóstolni, mert az ízkoncentráció nem érvényesül, ha nem kapnak elég levegőt.

Koccintáshoz a borospoharat a talpához közel fogjuk az ujjaink végével, ugyanis ha a kelyhet, vagy ahhoz közel, a pohár szárát fogjuk, a kezünktől hamar felmelegszik a pohárba öntött bor és sokat veszít élvezeti értékéből. Ugyanígy a pezsgőspoharat is a talpához közel kell megfogni. A pezsgőt nyitáskor csak akkor illik hangosan eldurrantani, ha az alkalom megengedi, egyébként diszkréten kell felszisszenteni. A borosüvegből az első kortyot mindig a férfi poharába illik önteni, hogy ha esetleg beleesett egy-két kisebb darab a dugóból, az ne a hölgyek poharába kerüljenek.


Kapcsolódó Cikkek

 • Bemutatjuk a Vitarák legkisebb királyfiját

  Bemutatjuk a Vitarák legkisebb királyfiját

  Bátran kijelenthetjük, hogy kifejezetten jól sikerült a Suzuki Vitara újragondolása. A tavaly 30. születésnapját ünneplő széria felújított változata még szinte tininek számít, hiszen hazánkban 2015-ben gördült le a szerelősorról az első frissített vonalvezetésű modell, amelyen a megjelenés mellett több újítás is dicséri a tervezők keze munkáját.

 • Urmai Gabriella: Jelena lányai

  Urmai Gabriella: Jelena lányai

  Az élettolvaj visszatért! Urmai Gabriella hősei ezúttal is hús-vér emberek, történeteiket egy izgalmas, vérfagyasztóan szép és misztikus nyomozás során tárja elénk az író, miközben lerántja a leplet a 12 holttest titkáról.

 • Mit együnk tél végén?

  Mit együnk tél végén?

  Amikor szezonálisan étkezünk, étrendünk összhangban van az évszakokkal, de persze ez nem azt jelenti, hogy csak itthon termesztett élelmiszereket együnk.