2018. november 14., szerda
Aliz

Életmód

A vöröshöz nagy, a fehérhez közepes illik

Nemcsak az nem mindegy, hogy milyen bort fogyasztunk, arra is érdemes odafigyelni, hogy miből iszunk. A poharak tisztasága azért is fontos, mert a szennyeződés is tönkreteheti a bor ízét. A poharak törölgetését sajnos nem lehet megúszni, a mosogatógépből kivetteket is ellenőrizni kell, hogy nem maradt-e valami rajtuk.

Koccintáskor inkább a pohár lábát fogjuk, mert ha megmarkoljuk a kelyhet, a kézhőtől felmelegszik a bor – Profimedia

A vörösbort elegáns, nagyméretű pohárba töltsük. Ennek nem csupán esztétikai jelentősége van, ez a méret azt is lehetővé teszi, hogy a bor nagy felszínen érintkezzen a levegővel, ezáltal jobban ki tudnak bontakozni az ízek és az illatok. A közepes méretű poharakban a fehérborok és a rozé érzi jól magát: ezekben összegyűlnek a karakteres illatok és felemelkednek a pohár felső részéhez.


A pezsgő  és a habzó borok világa a pezsgős flőte, amelynek hosszúkás formájában élvezhető a gyöngyözés. A buborékok a felelősek azért, hogy az aromák jobban meg tudják mutatni magukat. A széles poharak pontosan azért alkalmatlanok a pezsgőzésre, mert a buborékok túl gyorsan elillannak belőlük. Az édes borokat nem szabad kicsi pohárból kóstolni, mert az ízkoncentráció nem érvényesül, ha nem kapnak elég levegőt.

Koccintáshoz a borospoharat a talpához közel fogjuk az ujjaink végével, ugyanis ha a kelyhet, vagy ahhoz közel, a pohár szárát fogjuk, a kezünktől hamar felmelegszik a pohárba öntött bor és sokat veszít élvezeti értékéből. Ugyanígy a pezsgőspoharat is a talpához közel kell megfogni. A pezsgőt nyitáskor csak akkor illik hangosan eldurrantani, ha az alkalom megengedi, egyébként diszkréten kell felszisszenteni. A borosüvegből az első kortyot mindig a férfi poharába illik önteni, hogy ha esetleg beleesett egy-két kisebb darab a dugóból, az ne a hölgyek poharába kerüljenek.


Kapcsolódó Cikkek

 • Segítség a fogyatékos embereknek

  Segítség a fogyatékos embereknek

  A KézenFogva Alapítvány és a Fruccola együtt találta ki, hogy olyan embereknek adhassanak munkát és egy jól működő szolgáltatást, akik noha fogyatékossággal élnek, de annál szorgalmasabban tevékenykednének a food truck működtetésében.

 • Ezért fontos a cukorbetegség megelőzése

  Ezért fontos a cukorbetegség megelőzése

  A diabétesz világviszonylatban az egyik legtöbb embert érintő betegség, ma már több, mint 250 millió ember szenved a betegség valamely típusában világszerte, és ez a szám évente 7 millióval nő.

 • Így előzhetjük meg a karácsonyi stresszt

  Így előzhetjük meg a karácsonyi stresszt

  A november lassan már egyet jelent az adventi készülődéssel: ünnepi zene szól az üzletekben, a plázákban „kinőttek” az első karácsonyfák, nekünk pedig görcsbe rándul a gyomrunk, ahogy az előttünk álló egy hónapra gondolunk.