EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 23., vasárnap
Tekla, Líviusz

Egyéb Érd

Akadémia időskorúaknak

Mint korábban beszámoltunk róla, az érdi Szenior Akadémia nyugdíj előtt álló és nyugdíjas korosztálynak szóló előadásai tavasszal nagy sikert arattak, így nem meglepő az őszi folytatás, amelynek témái ugyancsak érdeklődésre tarthatnak számot.

A művelődési központban indult Szenior Akadémia néven az előadás-sorozat, ám a kezdet a városi rendelőintézethez kötődik, ott volt ugyanis az önkormányzat Idősügyi Tanácsának egy nagy sikerű programja, amelynek keretében szakszerű és fontos életviteli tanácsokat kaptak az időskorúak. A Milton Friedman Egyetem (MFE) – korábbi nevén Zsigmond Király Egyetem – a hazai idősoktatás egyik fellegvára. Ez nemcsak azt jelenti, hogy az egyetemisták több szakon is tanulhatnak az idősekről, hanem azt is, hogy az országban először itt végeznek olyan hallgatók, akik hivatalosan idősoktató-idősképző egyetemi diplomát kapnak. Az egyetem kezdeményezése az is, hogy egy-egy városban úgynevezett szenior akadémia keretében tájékoztassák, illetve tanítsák az ötvenévesnél idősebbeket.


Az érdeklődők a tavaszi előadásokon zsúfolásig megtöltötték a termet

Induláskor Simó Károly alpolgármester, az Idősügyi Tanács elnöke hangsúlyozta: Érden az volt a cél, hogy az idősebb korosztály ne csak az egészségügy, hanem több más témakörben is szakszerű, szakavatott előadóktól tanulhasson – ehhez nyújtanak segítséget az MFE oktatói. A korábbi előadások sok érdekes és fontos témakört öleltek fel, a demencia – időskori elbutulás – felismerésétől, típusaitól kezdve az időskorúakra leselkedő megtévesztési, átverési kísérletekig.

Jászberényi József, az egyetem felnőttképzési igazgatója „A depresszió felismerése, kezelése és a tanulás – depresszió idős korban” címmel tart előadást
Fotók: Boros Sándor

A második félévben az előadások október 19-étől folytatódnak, további őszi időpontok: szeptember 26., október 10. és október 17. Szó lesz egyebek között a közösségi média időseket érintő szerepéről – mire jó a Facebook, a Twitter, mire kell vigyázni –, a korosztály tánc- és mozgáslehetőségeiről, közösségteremtési változatokról, valamint az időskori depresszió felismeréséről és kezeléséről.


Valamennyi előadás ingyenes és 15 órakor kezdődik.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.