EUR: 325,80 Ft
CHF: 296,62 Ft
2019. július 23., kedd
Lenke

Egyéb Szeged

Ákos: Engem a színpad fiatalít

A legendás Bonanza Banzai együttessel több mint három évtizede robbant be a popszakmába, majd a zenekar felbomlása után szólókarrierbe kezdett. Ákos 26 éve telt házas koncertek sorát adja, és 50 évesen is ugyanolyan energiát áraszt a színpadról, mint a kezdetekkor. Ezt legutóbb a SZIN-en is megmutatta.

A SZIN-koncerten a közönség soraiban együtt énekelt az 50 éves felnőtt és a tizenéves fiatal, mondhatni családi program egy Ákos-koncert. Túlzás lenne azt állítani, hogy kortalan és korosztályos a zenéd?
– Harminc éve vagyok színpadon, a közönség figyelme, szeretete mindvégig elkísért, ezt nagy becsben tartom. Ennek a kivételes helyzetnek a következménye, hogy több korosztály is figyel a dalaimra, rengetegen jönnek a koncertemre. Azt hiszem, kevés zenér
ől lehet elmondani, hogy valóban kortalan. A populáris műfajokban néhány évtized soknak tűnhet, de ebből nem érdemes levonni hosszabb távú következtetést. Az összképet tekintve még az sem látható, hogy ez a zenei jelrendszer, egyáltalán a dalforma meddig maradhat hivatkozási pont. Remélem, sokáig.


A koncertjeidet nézve egyáltalán nem úgy tűnik, hogy 50 lennél. Érzed a kort, vagy van olyan, amikor 50 évesnek érzed magad?
– A színpad fiatalít. Örülök, ha időnként kevésbé látszik a kor, de van otthon tükör, és egyre szaporodnak az orvos ismerősök is, úgyhogy ha akarnék, sem tudnék elfeledkezni róla. És ez így van rendjén. Ráadásul a gyerekeim feltűnően „öregszenek”, a legkisebb is már harmadikos, a nagy meg húszesztendős egyetemista, ez is emlékeztet az idő múlására.

Nagyon sok stílusváltás, korszak volt a karriered során. Ezek mennyiben köthetők a korodhoz és mennyiben a világhoz, amiben élsz, élünk?
– Azt hiszem ebben a műfajban időnként kötelező a formai megújulás. A tartalom, ha van, úgyis állandó. Szeretném kivívni a közönség figyelmét, ennek záloga, hogy engem is érdekeljen, intenzíven foglalkoztasson a munkám. Egyebek mellett a formai változtatásokban találtam meg az inspiráció forrását, ez működtet, ez hajt előre.


Szegedi vihar és a halászcsárdában induló banzáj

A szegedi halászlét szeretem. Van itt egy halászcsárda, ahol a cigányzenekar vezetője az Induljon a banzáj!-t kezdi játszani, ha belépek az ajtón. Ott törzsvendég vagyok. Legutóbb, a szegedi dupla koncertem után is odavittem az 50 fős stábomat, hogy fehérasztalnál beszéljük meg a rockzene aktuális problematikájának kérdéseit. De Szegedről nekem mindig a 2000-es SZIN-koncert jut legtöbbször eszembe, amit technikai problémák miatt négyszer kezdtünk el, majd amikor végre sikerült, akkor mi történt? Kitört a vihar. A közönség szakadó esőben tombolta végig a koncertet.

Mennyire tervezel előre, látod már a következő lemezedet, turnédat? Mikor indul egy-egy turné tervezése és szervezése?
– Általában másfél-két évre látok előre, most nagyjából 2019 decemberéig. Idén a rockturné mellett új dalokon dolgozom, őszre egy középlemezt tervezünk, december 15-én pedig nagyszabású Aréna-koncertet tartunk Budapesten. Valamikor megjelenik az Ákos50 című jubileumi, akusztikus koncertünk anyaga is DVD-n. Jövő nyáron valószínűleg újra turnézunk, mert már több koncertszervező megkeresett, vannak lekötött előadásaink. 2019 őszén talán jöhet egy új album is, ha ennek a szónak még van valami értelme. Jó lenne, ha a jövő esztendőt is egy komolyabb Aréna-koncerttel koronázhatnánk meg december táján.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek