2019. augusztus 25., vasárnap
Lajos, Patricia

Életmód

Alice szerint az IT igenis lányos szakma

Tizenhat országból 160 középiskolás diáklány és 64 tanár érkezett augusztus 27-én Athénba, a Microsoft első, A. I. Bootcamp for Girls elnevezésű nyári táborába. 15 magyar diákot is meghívtak, akiket az öt kísérő tanárral együtt a Microsoft munkatársai választottak ki 600 jelentkezőből.

A négynapos, „Alice envisions the future” (Alice szerint a jövő) tematikájú rendezvény előadói a mesterséges intelligencia mindennapjainkra gyakorolt hatását járták körül. Szó esett a chatbotok működéséről, az IoT technológiáról, az Azure kognitív szolgáltatásairól, de a programba belefért az ismerkedés a Minecraft játékot és a Lego Mindstorm robotokat vezérlő, mesterséges intelligenciát alkalmazó programokkal is.


– Hiszünk abban, hogy az informatika a kreatív emberek foglalkozása, és korántsem csupán fiúknak való – mondta Bábel Gabriella, a Microsoft Magyarország megbízott ügyvezető igazgatója, aki informatikus mérnök, ezért is tekinti szívügyének a témát. Skultéty Zoltánné, a miskolci Lévay József Református Gimnáziumból érkező Golenya Klaudia, Majoros Míra és Veres Dominika felkészítő tanára szerint fontos, hogy az olyan rendezvények, amilyen a Microsoft nyári tábora, ráébresszék a lányokat, hogy sokkal több van az informatikában, és bennük is, mint gondolnák. A tábor „névadója”, Alice egyébként egy képzeletbeli, 15–17 év közötti lány, aki szeret álmodozni, keresi a kalandokat és a tudást, mindenben meglátja a fejlődés lehetőségét, és ezt kész valóra is váltani. A Microsoft az ő élményein keresztül mutatta be, hogyan képes átalakítani világunkat a tudomány és a technológia.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ismét lesz Sajtfesztivál

  Ismét lesz Sajtfesztivál

  Valóságos sajtmennyországban érezhetik magukat azok, akik 2019. október 19-én ellátogatnak a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiváljára: a világ 25 országából több mint 400 féle sajtot, valamint kiváló borokat kóstolhatnak, megismerkedhetnek a hazai sajtmanufaktúrák termékeivel, valamint színes gasztronómiai és szórakoztató programokban vehetnek részt.

 • A hely, ahol a pszichológia és az ünnep összeér

  A hely, ahol a pszichológia és az ünnep összeér

  A lélek gyógyulásához nem feltétlenül a terápia az egyetlen megoldás– állítja Gilányi Attila, aki saját bőrén tapasztalta, hogy egy intenzív, egy-két napos program is segíthet teljességgel átértékelni az életünket.

 • Krúdy Gyula és a tojásos burgonyapüré

  Krúdy Gyula és a tojásos burgonyapüré

  Krúdy Gyula író a budai kakaspecsenye mellé ajánlja köretként a tojásos burgonyapürét, ami a gyerekek egyik kedvenc étele lehet, mert könnyű, ízletes, és ami a legfontosabb: krumpliból van!