2019. január 24., csütörtök
Timót

Életmód

Alice szerint az IT igenis lányos szakma

Tizenhat országból 160 középiskolás diáklány és 64 tanár érkezett augusztus 27-én Athénba, a Microsoft első, A. I. Bootcamp for Girls elnevezésű nyári táborába. 15 magyar diákot is meghívtak, akiket az öt kísérő tanárral együtt a Microsoft munkatársai választottak ki 600 jelentkezőből.

A négynapos, „Alice envisions the future” (Alice szerint a jövő) tematikájú rendezvény előadói a mesterséges intelligencia mindennapjainkra gyakorolt hatását járták körül. Szó esett a chatbotok működéséről, az IoT technológiáról, az Azure kognitív szolgáltatásairól, de a programba belefért az ismerkedés a Minecraft játékot és a Lego Mindstorm robotokat vezérlő, mesterséges intelligenciát alkalmazó programokkal is.


– Hiszünk abban, hogy az informatika a kreatív emberek foglalkozása, és korántsem csupán fiúknak való – mondta Bábel Gabriella, a Microsoft Magyarország megbízott ügyvezető igazgatója, aki informatikus mérnök, ezért is tekinti szívügyének a témát. Skultéty Zoltánné, a miskolci Lévay József Református Gimnáziumból érkező Golenya Klaudia, Majoros Míra és Veres Dominika felkészítő tanára szerint fontos, hogy az olyan rendezvények, amilyen a Microsoft nyári tábora, ráébresszék a lányokat, hogy sokkal több van az informatikában, és bennük is, mint gondolnák. A tábor „névadója”, Alice egyébként egy képzeletbeli, 15–17 év közötti lány, aki szeret álmodozni, keresi a kalandokat és a tudást, mindenben meglátja a fejlődés lehetőségét, és ezt kész valóra is váltani. A Microsoft az ő élményein keresztül mutatta be, hogyan képes átalakítani világunkat a tudomány és a technológia.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sportverzióval támad a Micra

  Sportverzióval támad a Micra

  A Nissan két új benzinmotorral és egy különleges N-Sport változattal szeretné még szélesebb körben vonzóvá tenni amúgy is meglehetősen népszerű “egykori kisautóját”, a Micrát.

 • Jön az eddigi legvadabb Mustang: a Shelby GT500

  Jön az eddigi legvadabb Mustang: a Shelby GT500

  Bár a történelem nem azt bizonyítja, hogy a Mustang márkanév elfáradt volna az autótörténelmi modell közel 55 éves sikersorozata alatt, de a Fordnál ügyelnek is rá, hogy rendre új lendületet adjanak a legenda továbbgördülésének.

 • Ingyen sütizhet, aki itt szobabiciklizik

  Ingyen sütizhet, aki itt szobabiciklizik

  Hosszú várakozás után megnyílt a kibővített Fitlife Cukormentes Cukrászda a budapesti Király utcában. Az immár 27 férőhelyes cukrászdában bárki kényelmesen elfogyaszthatja kedvenc süteményét.