EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Külföld

Alig fedezték fel, máris súlyosan veszélyeztetett egy új kolibrifaj

Ismeretlen kolibrifajt fedeztek fel a kutatók az ecuadori Andokban, ám alacsony egyedszáma, speciális élőhelye és az emberi tevékenység jelentette fenyegetés miatt, a faj valószínűleg már most súlyosan veszélyeztetett – írja a ScienceDaily.com tudományos-ismeretterjesztő portál.

A tündérkolibrik (Oreotrochilus) nemébe tartozó új faj, az Oreotrochilus cyanolaemus egyedei az Andok magasabb pontjain élnek. Bírniuk kell a hidegebb időt, ezért csőrük töve és csűdjük tollas, fedőtollaik merevebbek, mint a többi kolibrinek.


Az ecuadori Nemzeti Biodiverzitás Intézet munkatársaként dolgozó Francisco Sornoza a dél-amerikai ország délnyugati részén végzett terepmunkálatai során figyelte meg és kapta lencsevégre az addig ismeretlen tündérkolibri fajt 2017 áprilisában. Francisco egy hónappal később kutatótársaival együtt tért vissza a területre, hogy befogjon néhány példányt és megerősítse az új faj felfedezésének tényét.

A madár az Oreotrochilus cyanolaemus, azaz kék torkú tündérkolibri nevet kapta, a kékes nyakrészére utalva.


A faj kizárólag bokrokkal szegélyezett apró völgyek mentén él, egy nagyjából 100 négyzetkilométeres területen, és a kutatók becslései szerint nem lehet több belőle 750 példánynál, de az is lehet, hogy ötszázan sincsenek.

A kék torkú tündérkolibrik élőhelyére egyebek között a tüzek, a legeltetés és az aranybányászat jelentenek fenyegetést, ami elegendő a súlyosan veszélyeztetett fajok közé sorolásához. “Az országos és nemzetközi természetvédelmi szervezetek teljes támogatására szükség van ahhoz, hogy megóvjuk ezt a fajt” – mondta Francisco Sornoza, hozzátéve, hogy a madarak élőhelyén védett területek hálózatát kellene létrehozni.

“A tündérkolibrik az Andok legzordabb és legelszigeteltebb részein élnek, ahol barlangokban húzzák meg magukat, a talajon kutatnak élelem után, és életük felét testhőmérséklet-csökkenéssel kísért álomban töltik, vagyis a csoport egy új fajának felfedezése hihetetlenül izgalmas dolognak számít, és azt bizonyítja, hogy az andokbeli élővilág még sok titkot tartogat számunkra” – jegyezte meg Christopher Witt, az Új-Mexikói Egyetem szakértője, aki egyébként nem vett részt a The Auk: Ornithological Advances című folyóiratban bemutatott tanulmány elkészítésében.

Kapcsolódó Cikkek