EUR: 327,34 Ft
CHF: 300,76 Ft
2019. augusztus 21., szerda
Sámuel, Hajna

Külföld

Általános sztrájk bénította meg Nicaraguát

Általános sztrájk bénította meg pénteken Nicaraguát – jelentette a helyi sajtó.

A munkabeszüntetésre a nicaraguai ellenzék szólított fel. A bevásárlóközpontok, éttermek és bankok zárva tartottak Managuában, miközben a főváros utcáin alig lehetett embereket látni.


Számos iskolában felfüggesztették az oktatást a kormány utasítása ellenére.

Hasonló munkabeszüntetésekről érkeztek jelentések más nicaraguai nagyvárosokból is – közölte a La Prensa című hírlap.

A június óta harmadik általános sztrájkra a Polgári Szövetség nevű szervezet szólított fel, amelybe kormányellenes aktivisták, vállalkozók és a civil társadalom képviselői is beletartoznak. A Polgári Szövetség egyebek mellett felszólította a nicaraguai vezetést, hogy engedjen szabadon 400 olyan rabot, akiket a szervezet szerint önkényesen vettek őrizetbe a hatóságok. A szervezet azt is követeli, hogy Managua indítsa újra a tüntetőkkel júliusban felfüggesztett tárgyalásokat.

Nicaraguában április közepén kezdődtek zavargások, miután a biztonsági erők leverték a nyugdíjcsökkentések miatt kirobbant tüntetéseket. A tiltakozások azóta az egész országra átterjedtek. A tüntetők mostanra már Daniel Ortega elnök távozását követelik.

Az erőszakhullámnak 481 halálos áldozata és több mint háromezer sebesültje volt eddig helyi jogvédő szervezetek adatai szerint. A kormány ezzel szemben 198 halálos áldozatot ismer el, és puccskísérlettel vádolja a tüntetőket.

Az Etica y Transparencia nevű közvéleménykutató-cég pénteken közzétett felmérése szerint a válaszadók több mint 60 százaléka elégedetlen azzal, hogy Ortega miként kezeli a válságot. A nicaraguaiak 81 százaléka pedig azt szeretné, ha a 2021-re kitűzött választásokat előbbre hoznák. Ortega eddig következetesen visszautasította a lemondására vagy a választások korábbi időpontra való kitűzésére vonatkozó követeléseket.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Nemzetközi Űrállomásra készül Fedor, az orosz humanoid robot

  A Nemzetközi Űrállomásra készül Fedor, az orosz humanoid robot

  A Bajkonurból csütörtökön felbocsátandó Szojuz-MSZ-14-es űrhajó parancsnoki ülésében indul majd el a tervek szerint a Nemzetközi Űrállomásra a Fedor (oroszosan: Fjodor) nevű, ember alakú robot, amelynek tervezői szerint fontos szerepe lesz a Holdon és más potenciális bolygókon létrehozandó bázisok felépítésében.

 • Szinte minden kontinensen megdőltek a melegrekordok

  Szinte minden kontinensen megdőltek a melegrekordok

  Az idei nyár a hőségről szólt Európában, de a világ szinte minden kontinenség megdőltek a melegrekordok – mondta Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője szerda reggel az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió közös műsorában.

 • Elhunyt az “ágykirály”

  Elhunyt az “ágykirály”

  Meghalt a dán “ágykirály”, Lars Larsen, a Jysk lakberendezési áruházlánc alapítója és tulajdonosa, Dánia egyik leggazdagabb embere.