2019. szeptember 15., vasárnap
Enikő, Melitta

Külföld

Angela Merkel már megint a migránsok beengedését szorgalmazza

Az unió határán fekvő országoknak át kell adniuk nemzeti kompetenciájuk egy részét a Frontexnek, az EU határvédelmi szervezetének, és ezzel lehetővé kell tenni a legális migrációt – erről beszélt Angela Merkel német kancellár a német parlamentben, a Bundestagban szerdán, éppen a Soros-Sargentini jelentés szavazásának napján – írja az Origo.

Ezt a javaslatot bírálta ma élesen Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban, amikor azt mondta, Magyarországtól el akarják venni a határőrizet jogát, Brüsszelből zsoldosokat akarnak ideküldeni, akik be fogják engedni a migránsokat – írja a lap.


Angela Merkel kancellár a jövő évi költségvetés parlamenti vitájában beszélt. Ez a beszéd hagyományosan a kormány munkájának értékeléséről szól. Itt emelte ki, hogy támogatja az Európai Bizottság javaslatait a Frontex megerősítéséről, és kiáll amellett, hogy a szervezetet széles hatáskörrel kell felruházni.

”De akkor ez azt is jelenti – és én legalábbis ezért szállok síkra -, hogy azok az államok, amelyeknek külső határuk van, nemzeti hatásköröket adnak át annak érdekében, hogy a Frontexet valóban átfogó hatáskörrel ruházzuk fel. És ez a szolidaritás mércéjét is jelenti, ha arról van szó, hogy emberek jönnek hozzánk, vagy ha kötelezettségeink vannak arra, hogy például lehetővé tegyük a legális migrációt„


Merkel szokásához híven ezúttal is a szolidaritásra hivatkozott, ami a valóságban persze Németország tehermentesítését jelenti. Elismerte, hogy az illegális migráció nehezebb kihívás, mint a tíz éve elmélyült nemzetközi pénzügyi válság és az euróövezeti államadósság-válság, lerombolhatja vagy széttördelheti az EU-t. A jövő májusi európai parlamenti választáson éppen az lesz a kérdés, hogy ez megtörténik-e.

Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában határozottan elutasította Merkel tervét. A terv az, hogy ha Magyarországot nem lehet rákényszeríteni a migránsok beengedésére, akkor el kell venni tőle a határvédelem jogát. Magyarországot meg akarják bélyegezni, a magyar ellenállást meg akarják gyengíteni – értékelt a miniszterelnök.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Erősödnek a V4-ek!

  Erősödnek a V4-ek!

  A visegrádi országok, köztük Magyarország erősödése érezhető az Európai Bizottság összetételének alakulásában – mondta Boros Imre közgazdász az M1 aktuális csatornán vasárnap.

 • Kovács Zoltán: bevándorláspárti bosszúállók támadják Magyarországot

  Kovács Zoltán: bevándorláspárti bosszúállók támadják Magyarországot

  Bevándorláspárti bosszúállók mindent megtesznek Magyarország ellen az új Európai Parlamentben, és erről szól a hétfői brüsszeli meghallgatás is – mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

 • Európa meggyengült Juncker alatt

  Európa meggyengült Juncker alatt

  Meggyengült Európa az elmúlt öt évben Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének a tevékenysége alatt – mondta Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője szombat este az M1 aktuális csatornán.