EUR: 325,91 Ft
CHF: 296,66 Ft
2019. július 23., kedd
Lenke

Egyéb Székesfehérvár

Aranybulla és jubileumi emlékév

Székesfehérvár polgármesterének javaslatára emlékévet hirdet a város 2022-re, az Aranybulla kiadásának 800., valamint Fehérvár Géza fejedelem által történt megalapításának 1050. évfordulójára.

Aranybulla akkor. És rövidesen ennek a 800 éves jubileumát ünnepelheti a város Fotó: ökk, Molnár Artúr

– Székesfehérvár közösségét a 2013-as Szent István-emlékév tovább erősítette, a megvalósult értékes programok máig meghatározóak. Azt kerestük, hogy mi hoz bennünket össze, és nem azt, hogy mi választ minket szét – mondta Cser-Palkovics András. – Az idén már a koronázási szertartásjátékkal, a II. András és Szent Erzsébet életét bemutató kiállításokkal is megkezdtük a készülődést 2022-re. Majd’ 800 évvel ezelőtt az Aranybulla egy korát megelőző, fontos dokumentum volt. Ebből is látszik, hogy ez a nemzet és egyik központjaként Székesfehérvár már akkor Európa élvonalába tartozott.
Székesfehérvár Szent István király kisebb legendája szerint kivételes nemességéről kapta nevét, az Árpád-dinasztia székvárosaként a Magyar Királyság főhelye, legfontosabb városa, a király hatalmát reprezentáló szimbólum, valóságos főváros volt. Az utolsó Árpádok és a dinasztia kihalása után az őket követő vegyes házi uralkodók idején, az új főváros, Buda létrejöttével Székesfehérvár szerepe is megváltozott, szakrális jelentőségét megőrizve azonban továbbra is a magyar királyok kizárólagos koronázási helye és legfontosabb temetkezési helye maradt a város török általi elfoglalásáig.


Annak érdekében, hogy minél szélesebb ismeretekkel rendelkezzünk gyökereinkről, elődeink életéről, valamint méltó módon előkészítsük az emlékév megünneplését, a közgyűlés egy intézmény megalapításáról döntött, amelyet – a család mindhárom gyermekének hozzájárulásával – az arra legméltóbb szakemberről nevez el az önkormányzat. A Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóintézet november 1-jétől működik majd, feladatai Fehérvár történetének fenti szempontok szerinti tudományos kutatásában és a kutatás eredményeinek népszerűsítésében, közkinccsé tételében, a köztudatba történő minél nagyobb fokú beépítésének elősegítésében fogalmazhatók meg. Fontos a tudományos kutatások eredményeinek közzététele szakmai publikációk, kiadványok, konferenciák szervezése révén, továbbá a nagyközönség számára is érthető és befogadható módon történő közzétételük népszerűsítő kiadványok formájában, előadásokkal, előadás-sorozatokkal.

Kapcsolódó Cikkek