EUR: 328,10 Ft
CHF: 297,47 Ft
2019. október 24., csütörtök
Salamon

Egyéb Miskolc

Átadták a Spinto új gyárát

Örvendetes, hogy az országban egyre több a magyar befektető. Míg 2016-ban német és amerikai cégek fektettek be legtöbbet Magyarországon, tavaly a németek után már a magyarok voltak a másodikok, idén az első hat hónapban pedig a magyar vállalatok hajtották végre a legtöbb beruházást – mondta Szijjártó Péter csütörtökön Miskolcon, a Spinto Hungária Kft. nagy méretű szerszámokat tervező és gyártó cég új gyárának avatásán.

A magyar befektetők tulajdonában lévő autóipari beszállító társaság csaknem hatmilliárd forintból felépült üzemének átadásán a külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott: a modern ipari forradalmat az autóipar vezényli, diktálja a tempót, Magyarország pedig elmondhatja, hogy az autóipar jelenti gazdaságának a gerincoszlopát.


A nagyméretű szerszámokat tervező és gyártó Spinto Hungária Kft. új gyára Miskolcon. – fotó: MTI

– Magyar tulajdonú vállalatok az év első felében 100 milliárd forint értékben ruháztak be az országban, és 1500 új munkahelyet teremtettek. Ma 4,5 millió embernek van munkája, a GDP pedig 2010-hez viszonyítva 20 százalékkal nőtt – mondta Szijjártó Péter.

A Spinto Hungária Kft. új gyára a gyáravató napján – fotó: MTI

A Spinto Hungária Kft. Miskolc déli ipari parkjában megépült gyárának beruházásához a kormány 2,45 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott. Az új autóipari szerszámgépgyár 140 embernek ad munkát. A cég akár 60 tonnás szerszámokat is tud gyártani. Pócs Jánosnak, a cég ügyvezetőjének tájékoztatása szerint a termékek kétharmada megy majd exportra. 2020-ra már 15-20 millió eurós árbevételt terveznek.


Pócs János ügyvezető igazgató és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a nagyméretű szerszámokat tervező és gyártó Spinto Hungária Kft. új gyárának átadásán.- fotó: MTI

Szijjártó Péter az eseményen arról is beszélt, hogy új világrend van kialakulóban, a vállalatok versenyeznek a fogyasztókért, és azokért a technológiákért, amelyek az előnyt hozhatják meg számukra. Az országok pedig azért versenyeznek, hogy a vállalkozások náluk fektessenek be, és ez a nemzetközi verseny egyre élesedik. A miniszter hangsúlyozta: az év első hat hónapjában a legtöbb beruházás Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe érkezett, „ez a bizonyítéka annak, hogy az ország keleti fele is olyan versenyképes, mint a nyugati”.

Kapcsolódó Cikkek