EUR: 325,32 Ft
CHF: 295,20 Ft
2019. július 22., hétfő
Magdolna

Egyéb Székesfehérvár

Autó nélkül gyorsabban, egészségesebben

Már hagyomány Székesfehérváron, hogy a Mobilitási Hét keretében színes programokkal várják az óvodásokat, iskolásokat és felnőtteket. A nyitórendezvény az Autómentes Nap volt, amikor a Magyar Kerékpáros Szövetség székesfehérvári szervezete uzsonnára látta vendégül a belvárosban a drótszamáron közlekedőket. Az önkéntesek a Piac téri autóbusz-állomással szemközti lámpánál felállított sátorban pakolták össze azt az uzsonnacsomagot, amelyet szétosztottak az arra közlekedő kerékpárosok között. Pásztor László, a fehérvári szervezet titkára beszélt az autómentes napról, tevékenységük jelentőségéről.

Pásztor László átadja az éppen arra haladó kerékpárosnak az ajándékcsomagot Fotó: SeSo

És a biciklisek csak jöttek és jöttek sorban. A környezetvédő Gárdonyi Lászlóéknak volt dolga bőven Fotó: SeSo

Szorgos kezek készítik az uzsonnacsomagot a kerékpárosok részére Fotó: SeSo

– Tíz éve zajlanak ezek a rendezvények, és ez idő alatt szemmel láthatóan nagyon megnőtt a kerékpárosok száma, bár tény, hogy autó is több lett a városban. Egyrészt biciklizni olcsóbb, mint autózni, de nem is az ár miatt célszerűbb két keréken közlekedni, hanem a közlekedési dugókban eltöltött idő miatt. Ezeken kerékpárral úgy tudunk áthaladni, mint forró kés a vajon. Két kilométeren belül egészen biztosan, hiszen a tapasztalatok szerint ezen a távon a kerékpár verhetetlen, öt kilométerig pedig egészen jól lehet haladni. És akkor még nem is beszéltünk a testmozgásról, ami tíz kilométerig kényelmes „munka” az egészségünkért a biciklin. A kerékpárosok többsége nemcsak közlekedik, hanem túrázik is ezzel a járművel, az egyik kolléganőnk például a múlt héten Szegedet járta meg oda-vissza kerékpáron…


Kérdés: mit ajánl a szervezet titkára azoknak, akik félnek az autósoktól, ezért csak autómentes helyeken mernek tekerni?

– Keressenek meg minket, megtalálnak az interneten, számukra is lesz programunk. Bizonyos időközönként – legközelebb október végén, november elején – tartunk bebiciklizős napot. Előtte bejárjuk a kijelölt útvonalat, felderítjük a táblákat, a veszélyhelyzeteket, majd a jelentkezőkkel is végigmegyünk az úton. Elmondjuk, hogy mire kell figyelni, mikor mit kell tenni. Pozitív tapasztalataink vannak e rendezvényeinkkel kapcsolatban.


Kapcsolódó Cikkek

  • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

  • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.