2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Székesfehérvár

Autó nélkül gyorsabban, egészségesebben

Már hagyomány Székesfehérváron, hogy a Mobilitási Hét keretében színes programokkal várják az óvodásokat, iskolásokat és felnőtteket. A nyitórendezvény az Autómentes Nap volt, amikor a Magyar Kerékpáros Szövetség székesfehérvári szervezete uzsonnára látta vendégül a belvárosban a drótszamáron közlekedőket. Az önkéntesek a Piac téri autóbusz-állomással szemközti lámpánál felállított sátorban pakolták össze azt az uzsonnacsomagot, amelyet szétosztottak az arra közlekedő kerékpárosok között. Pásztor László, a fehérvári szervezet titkára beszélt az autómentes napról, tevékenységük jelentőségéről.

Pásztor László átadja az éppen arra haladó kerékpárosnak az ajándékcsomagot Fotó: SeSo

És a biciklisek csak jöttek és jöttek sorban. A környezetvédő Gárdonyi Lászlóéknak volt dolga bőven Fotó: SeSo

Szorgos kezek készítik az uzsonnacsomagot a kerékpárosok részére Fotó: SeSo

– Tíz éve zajlanak ezek a rendezvények, és ez idő alatt szemmel láthatóan nagyon megnőtt a kerékpárosok száma, bár tény, hogy autó is több lett a városban. Egyrészt biciklizni olcsóbb, mint autózni, de nem is az ár miatt célszerűbb két keréken közlekedni, hanem a közlekedési dugókban eltöltött idő miatt. Ezeken kerékpárral úgy tudunk áthaladni, mint forró kés a vajon. Két kilométeren belül egészen biztosan, hiszen a tapasztalatok szerint ezen a távon a kerékpár verhetetlen, öt kilométerig pedig egészen jól lehet haladni. És akkor még nem is beszéltünk a testmozgásról, ami tíz kilométerig kényelmes „munka” az egészségünkért a biciklin. A kerékpárosok többsége nemcsak közlekedik, hanem túrázik is ezzel a járművel, az egyik kolléganőnk például a múlt héten Szegedet járta meg oda-vissza kerékpáron…


Kérdés: mit ajánl a szervezet titkára azoknak, akik félnek az autósoktól, ezért csak autómentes helyeken mernek tekerni?

– Keressenek meg minket, megtalálnak az interneten, számukra is lesz programunk. Bizonyos időközönként – legközelebb október végén, november elején – tartunk bebiciklizős napot. Előtte bejárjuk a kijelölt útvonalat, felderítjük a táblákat, a veszélyhelyzeteket, majd a jelentkezőkkel is végigmegyünk az úton. Elmondjuk, hogy mire kell figyelni, mikor mit kell tenni. Pozitív tapasztalataink vannak e rendezvényeinkkel kapcsolatban.


Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.