EUR: 316,84 Ft
CHF: 279,29 Ft
2019. február 21., csütörtök
Eleonóra

Belföld

A tét, hogy meg lehet-e állítani a szuverenitást csorbító kezdeményezéseket

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint az a jövő évi európai parlamenti (EP-) választás tétje, hogy meg lehet-e állítani azokat az elképzeléseket, amelyek a tagállamok szuverenitását csorbítanák és “Brüsszelben kitalált politikát” erőltetnének Európára.

Kovács Zoltánt arról kérdezték, hogy Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs és uniós belügyekért felelős tagjának az ENSZ-közgyűlésen arról beszélt, a legális migrációt elő kell segíteni, szervezett betelepítéseket kell végrehajtani.


Úgy fogalmazott: amellett, hogy megdöbbentő ez a kijelentés, “senki nem jogosította fel” a biztost arra, hogy az EU nevében beszéljen, hiszen mások mellett Magyarország és a közép-európai államok vagy Olaszország álláspontját nyilvánvalóan nem tükrözte az, amit elmondott.

Szerinte ha valakinek eddig kétsége volt afelől, hogy létezik-e migrációs terv, kötelező betelepítési és szétosztási mechanizmus, vagy hogy mi a szándék az EU határ- és partvédelmi szervezete (Frontex) megerősítése mögött, akkor most egyértelművé vált a helyzet. A cél a tagállami szuverenitás csorbítása, annak a jognak a korlátozása, hogy egy ország maga dönthesse el, kiket enged be a területére – vélekedett Kovács Zoltán.


Az EP-választásra kitérve azt mondta: annak központi témája lesz a migrációhoz fűződő viszony, amely az EU minden országában megjelenik. Vagy azért – folytatta, mert “közvetlen fenyegetést” jelent és az elmúlt három évben próbára tette az adott államot, mint Magyarországot és a visegrádi négyeket, vagy azért, mert a jelenség következményeivel szembesülnek, mint – mások mellett – Németország, a németalföldi és a skandináv államok.

A kormányszóvivő megjegyezte, a Migration Aid nevű nem kormányzati szervezet (NGO) párttá alakulása “élő példája annak”, hogy mit tesznek azok a szervezetek, amelyek emberbarátnak, emberi jogvédőnek állítják be magukat: politizálnak.

Kovács Zoltán azzal kapcsolatban, hogy október 15-én lép hatályba a közterületen életvételszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés, azt mondta, nem akarnak kriminalizálni senkit, a kormány célja “segíteni azoknak, akik önhibájukból, önhibájukon kívül méltatlan körülmények közé kerültek”, egyúttal eleget tenni a többség elvárásának, rendet, tisztaságot tartani azokon a közterületeken, amelyeket nem azért hoztak létre, hogy ott emberek életvitelszerűen lakjanak.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Juncker kudarcot vallott

  Juncker kudarcot vallott

  Hétfőn indította el legújabb kampányát a kormány, amely keretében az Európai Parlement terveirre akarják felhívni a figyelmet.

 • Jobb a szálló, mint az utca

  Jobb a szálló, mint az utca

  Sok támadás érte a múlt ősszel hatályba lépett úgynevezett hajléktalantörvényt. A Lokál most annak próbált utánajárni, hogy az érintettek hogyan élik meg a problémát, és hogy szerintük jobb-e egy hajléktalanszállón élni, mint az utcán.

 • 14 éves csúcson a gazdaság

  14 éves csúcson a gazdaság

  A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése szerint a hazai GDP 4,8 százalékot növekedett 2018-ban az egy évvel korábbihoz képest.