EUR: 358,70 Ft
CHF: 338,82 Ft
2020. március 31., kedd
Árpád

Belföld

A tét, hogy meg lehet-e állítani a szuverenitást csorbító kezdeményezéseket

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint az a jövő évi európai parlamenti (EP-) választás tétje, hogy meg lehet-e állítani azokat az elképzeléseket, amelyek a tagállamok szuverenitását csorbítanák és “Brüsszelben kitalált politikát” erőltetnének Európára.

Kovács Zoltánt arról kérdezték, hogy Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs és uniós belügyekért felelős tagjának az ENSZ-közgyűlésen arról beszélt, a legális migrációt elő kell segíteni, szervezett betelepítéseket kell végrehajtani.


Úgy fogalmazott: amellett, hogy megdöbbentő ez a kijelentés, “senki nem jogosította fel” a biztost arra, hogy az EU nevében beszéljen, hiszen mások mellett Magyarország és a közép-európai államok vagy Olaszország álláspontját nyilvánvalóan nem tükrözte az, amit elmondott.

Szerinte ha valakinek eddig kétsége volt afelől, hogy létezik-e migrációs terv, kötelező betelepítési és szétosztási mechanizmus, vagy hogy mi a szándék az EU határ- és partvédelmi szervezete (Frontex) megerősítése mögött, akkor most egyértelművé vált a helyzet. A cél a tagállami szuverenitás csorbítása, annak a jognak a korlátozása, hogy egy ország maga dönthesse el, kiket enged be a területére – vélekedett Kovács Zoltán.


Az EP-választásra kitérve azt mondta: annak központi témája lesz a migrációhoz fűződő viszony, amely az EU minden országában megjelenik. Vagy azért – folytatta, mert “közvetlen fenyegetést” jelent és az elmúlt három évben próbára tette az adott államot, mint Magyarországot és a visegrádi négyeket, vagy azért, mert a jelenség következményeivel szembesülnek, mint – mások mellett – Németország, a németalföldi és a skandináv államok.

A kormányszóvivő megjegyezte, a Migration Aid nevű nem kormányzati szervezet (NGO) párttá alakulása “élő példája annak”, hogy mit tesznek azok a szervezetek, amelyek emberbarátnak, emberi jogvédőnek állítják be magukat: politizálnak.

Kovács Zoltán azzal kapcsolatban, hogy október 15-én lép hatályba a közterületen életvételszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés, azt mondta, nem akarnak kriminalizálni senkit, a kormány célja “segíteni azoknak, akik önhibájukból, önhibájukon kívül méltatlan körülmények közé kerültek”, egyúttal eleget tenni a többség elvárásának, rendet, tisztaságot tartani azokon a közterületeken, amelyeket nem azért hoztak létre, hogy ott emberek életvitelszerűen lakjanak.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Öt fontos tény a kézmosásról

    Öt fontos tény a kézmosásról

    A kézmosás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni! A koronavírus-járvány megfékezésében és lassításában elengedhetetlen szerepe van.

  • Megszavazták a koronavírus-törvényt

    Megszavazták a koronavírus-törvényt

    Tegnap megszavazta az Országgyűlés azt különleges jogrendet biztosító törvényt, mely a koronavírus-járvány elleni óvintézkedések gyors meghozatalát és fenntartását garantálja. A múltheti szavazáson az ellenzéki pártok megakadályozták, hogy a veszélyhelyzetet soron kívül meghosszabbítsa a kormány.